Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Sønderborg tager spring: Er blevet mere erhvervsvenlig

Sønderborg Kommune tager endnu et spring frem, når det kommer til erhvervsvenlighed. Det er især på et område som dækningsafgift og åbningstider, at kommunen klarer sig godt. Dansk Byggeri mener dog, at der er plads til forbedring på udlicitering af entreprenør- og materielgårde. Arkivfoto
Sønderborg tager endnu et spring frem på listen over landets mest byggevenlige kommuner. På få år er man gået fra en plads som nummer 55 til 12.
Annonce

Sønderborg Kommune: En plads som nummer 12 og et spring frem på fire pladser, det er resultatet for Sønderborg Kommune efter, at Dansk Byggeri har offentliggjort sin nye analyse af, hvor erhvervsvenlige landets 98 kommuner er.

- Sønderborg Kommune tog et tigerspring i 2019, og siden man gjorde det, har de holdt kadencen, og det er imponerende. Man kan sige, at jo længere man kommer op på listen, jo sværere bliver det. Det er ikke noget, man bare kan beslutte en stille eftermiddag,  fordi det er en langstrakt proces, siger formanden for Dansk Byggeri i Sydjylland, Michael Mathiesen, og peger dermed på, at kommunen hoppede fra en plads som nummer 55 i 2018 til 16 i 2019.

Undersøgelsen har blandt andet undersøgt byggesagsbehandling, skatter og afgifter, konkurrenceudsættelse af driftsopgaver, erhvervsaffald, udbudspolitik samt arbejdsmarked og uddannelse.

Det er især indenfor områder, såsom gebyrstørrelse, dækningsafgift og udbudspolitik, hvor Sønderborg Kommune klarer sig godt.

Annonce

Arbejdsklausuler og misundelig

Det sted, hvor kommunen dog har taget det største kvantespring er på kontrol af arbejdsklausuler, hvor man i 2018 havde en plads som nummer 72, mens man i den seneste undersøgelse er rykket frem som nummer seks.

- Mig bekendt har man ikke ændret noget, når det kommer til kontrollen af arbejdsklausuler. Men det er klart, at hvis der er nogen, som gør det dårligere, så vil man også rykke frem, siger Michael Mathiesen.

Han peger desuden på, at Sønderborg Kommune især gør det godt, når det kommer til arbejdet med at få unge til at tage en erhvervsuddannelse.

- Man er virkelig langt fremme med det arbejde, og det er noget, som andre kommuner kigger misundeligt på. Det var blandt andet noget, vi så, da man lejede en butik på gågaden, og lod klasser konkurrere mod hinanden om at bygge det billigste hus. Det er sådan noget, som virker, siger formanden for Dansk Byggeri i Sydjylland.

Annonce

Plads til forbedring

Formanden for Dansk Byggeri i Sydjylland mener dog, at der også er nogle steder, hvor man har mulighed for at forbedre sig. Et af de steder er på erhvervsfrekvens, som er andelen af alle i den erhvervsaktive alder, som er i beskæftigelse.

Her indtager Sønderborg Kommune en plads som nummer 81, da man har en erhvervsfrekvens på 75,3. Desuden peger Michael Mathiesen på, at Sønderborg Kommune er faldet fra en plads som nummer 49 til nummer 61, når det kommer til langtidsledige.

- Det er typisk området, som jobcenteret kan gå ind og arbejde med, og hvor man vil kunne arbejde med at få andelen af langtidsledige ned, og samtidig få erhvervsfrekvensen om, siger han og fortsætter:

- Derudover er der et område som konkurrenceudsættelse, hvor kommunen kan overveje, om der er flere ting, man kan konkurrenceudsætte. Det kan blandt andet være opgaver som asfaltarbejde og materielgårde, som vi kan se, at nogle kommuner helt har afskaffet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce