Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Se kortet - Så mange vindmøller er der i din kommune: Sønderjysk kommune har næstflest vindmøller af alle, mens andre ikke har en eneste

Marsken Vindmøller Får Landbrug Energi. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Der er stor forskel på, hvor mange landvindmøller der er opstillet i de danske kommuner. Tønder indtager en national andenplads med 248 vindmøller på land, hvilket kun er overgået af Ringkøbing-Skjerns 255 møller.

Energi: Regeringen ønsker at firedoble produktionen af strøm fra landvindmøller og solcelleparker frem mod 2030. Det blev præsenteret på et pressemøde tirsdag som en del af det reformprogram, regeringen kalder "Danmark kan mere", og siden da er det blevet diskuteret bredt, hvor disse mange nye vindmøller og solceller skal opføres.

Hvad angår vindmøllerne, vil det betyde en fordobling af den energi, der produceres fra landvindmøller i dag. I forvejen står der nemlig rigtig mange vindmøller rundt i Danmark, men det medfører ofte stor lokal modstand, når nye projekter er på tegnebrættet.

Der er dog rigtig stor forskel på, hvor mange vindmøller, der er opført i de forskellige kommuner. I Tønder Kommune har de med 248 møller næstflest landvindmøller af alle danske kommuner - kun overgået af Ringkøbing-Skjern Kommune med 255.

Annonce

Modsat er der en række kommuner omkring hovedstaden og i Nordsjælland, hvor der ikke står en eneste landvindmølle. Det gælder blandt andre kommuner som Helsingør, Gentofte og Fredensborg.

Men også i Syd- og Sønderjylland er der stor forskel fra kommune til kommune. Hvis vi ikke medregner den lille ø-kommune Fanø, hvor der er opført tre landvindmøller, er det i Sønderborg, der her i landsdelen står færrest møller, da der i kommunen kun er opført 18 - en ganske markant forskel fra Tønders 248.

Kan ikke være egoistisk

Tidligere på ugen talte avisen med Poul Erik Kjær (V), formand for Tønder Kommunes udvalg for teknik og miljø, og han mener, at det giver god mening, at der opføres mange vindmøller i en kommune som Tønder, da der her er meget lavbundsjord.

- Den plan for vindmøller, der er i Danmark, overstiger det elforbrug, Danmark har. Vores strømbehov i Tønder ville være dækket af måske 10 møller, så hvis vi kun skulle have lokale briller på og dække kommunens forbrug, behøvede vi slet ikke at gøre noget, men så egoistisk kan man jo heller ikke være. Hvis vi har områderne til det i Tønder og i Danmark, skal vi jo lave det strøm, vi kan. Vi kan jo ikke sætte vindmøller op i København, så de skal jo stå, hvor der er plads til dem, sagde han til avisen tidligere på ugen.

En af de kommuner, som altså ikke har opført en eneste landvindmølle, er Fredensborg Kommune i Nordsjælland. Det er bedre at opstille dem i Jylland, har kommunens borgmester, Thomas Lykke Pedersen (S), sagt til TV 2.

- Jeg anbefaler, at man stiller dem op, hvor det bedst kan svare sig for de penge, man betaler for vindmøllerne, og det blæser altså mere i Jylland, end det gør i Fredensborg Kommune, for nu at sige det ligeud, har han sagt til TV 2.

Annonce

Foreslår grøn bonus

Fredag har brancheorganisationen Green Power Denmark publiceret sit første politiske udspil, som blandt andet indeholder 46 konkrete anbefalinger til, hvordan der kan produceres og transporteres nok grøn strøm til Danmarks og Europas omstilling.

Disse anbefalinger omfatter blandt andet at sikre hurtig udbygning af vedvarende energi på land, hvilket altså er i tråd med regeringens udspil. For at gøre dette muligt anbefaler Green Power Denmark blandt andet at give en grøn statslig bonus til de kommuner, som godkender opstilling af vedvarende elproduktion.

Landvindmøller i kommunerne

Top-10 i Danmark:

Ringkøbing-Skjern: 255

Tønder: 248

Lolland: 191

Thisted: 178

Aalborg: 151

Jammerbugt: 142

Holstebro: 137

Skive: 129

Hjørring: 125

Randers: 123

Syd- og Sønderjylland:

Tønder: 248

Varde: 93

Vejen: 84

Aabenraa: 80

Haderslev: 57

Billund: 56

Esbjerg: 55

Kolding: 40

Sønderborg: 18

Fanø: 3

Jo mørkere, en kommune er farvet, jo flere landvindmøller er der i kommunen. Kort: JydskeVestkysten
Annonce
Sønderjylland

Rikke Thomsen-album bliver til teaterstykke

Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Brødr. Ewers udvider forretningen på Fyn

Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Ringriderfester får særlig støtte: - Uden ryttere ville det bare være en byfest

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Sønderborg

Se billederne: Endelig en damefrokost hvor kvinder i høje hæle også kan være med

Ugeavisen Sønderborg

Affald, film, multifest og badebro: Så blev de Årets Landsby i Sønderborg Kommune

Ugeavisen Sønderborg

Dem sagde vi farvel til

Ugeavisen Sønderborg

Sønderborg lægger hal til VM i en idrætsgren, stort set ingen kender

Ugeavisen Sønderborg

Stort byggefirma hjælper ukrainske flygtninge i Sønderborg

Ugeavisen Sønderborg

Oldtimerløbet i Gråsten er tilbage efter coronapause

Ugeavisen Sønderborg

Øvre Perlegade-butikker har fået besøgskat

Ugeavisen Sønderborg

Teglværksspillet på Cathrinesminde er klar igen

Ugeavisen Sønderborg

Bogcafe flyttes på grund af sygdom

Ugeavisen Sønderborg

At føle smerte er en del af livet

Ugeavisen Sønderborg

Kom med ombord hos Marinehjemmeværnet på Sønderborg Havn

Ugeavisen Sønderborg

Elfirma får pris for godt arbejdsmiljø: Hjælp til tunge løft skåner kroppen

Annonce