Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Skadeklinik i Sønderborg skal flytte og skifte navn

En ny akutplan for hele Region Syddanmark er sendt i høring. Den berører blandt andet opgaverne på Sønderborg Sygehus med akutte medicinske patienter og de lettere tilskadekomne på skadeklinikken. Arkivfoto: H. C. Gabelgaard
I forbindelse med, at Region Syddanmark opdaterer sit akutte beredskab, skal skadeklinikken på Sønderborg Sygehus have nyt navn. Den skal også flytte i andre, midlertidige lokaler, mens der bygges om.

Sønderborg: Hvordan skal det akutte beredskab i hele Region Syddanmark se ud de næste 10 år? Den diskussion har regionsrådet taget hul på med udkast til ny akutplan, som er sendt i høring frem til 30. august.

Men bare rolig, planen kommer ikke til at rokke ved, at indbyggere i Sønderborg Kommune kan få syet flænger og renset sår på skadeklinikken i Sønderborg. For opgavefordelingen mellem Aabenraa og Sønderborg Sygehus ændres der ikke på.

- Den besluttede vi for 10 år siden. Grundsubstansen, nemlig hvor der skal være skadeklinikker, skadestuer, ambulancer og lægehelikoptere, er ikke til diskussion. Nu handler det om at finde måder, vi kan sikre, at især kronisk syge kan få akutbehandling tæt på deres bopæl, forklarer Poul-Erik Svendsen (S), formand for regionens sundhedsudvalg.

Annonce

Skadestue skiftede status

Siden regionsrådet for 10 år siden besluttede, at Aabenraa Sygehus primært skulle tage sig af alt det akutte, mens Sønderborg Sygehus skulle været et specialsygehus med ambulante, planlagte behandlinger, har skadestuen i Sønderborg skiftet status til først en døgnåben, senere en dagsåben skadeklinik kun bemandet med sygeplejersker. Om nødvendigt kan læger dog kigge med via video fra Aabenraa Sygehus.

- Den fordeling kan jeg ikke forestille mig, at vi ændrer på. Med en ny akutplan vil vi derimod sikre os, at borgerne kan få behandling på samme niveau, uanset om de bor i kommuner med eller uden et akutsygehus, lige som vi lægger op til et større samarbejde med kommunerne om at forebygge genindlæggelser, fortæller Poul-Erik Svendsen.

Annonce

Navneskifte på vej

Den nye akutplan lægger også op til, at der stadig være en akutlægebil, som kører ud fra Sønderborg Sygehus. Samarbejdet med Danfoss om nødbehandlerbilen på Nordals skal også bestå.


Den nye akutplan handler om, hvordan vi etablerer et godt samspil med de enkelte kommuner. Akutplanen ændrer ikke noget for skadeklinikken i Sønderborg.

Poul-Erik Svensen (S), formand for sundhedsudvalget i Region Syddanmark


Sønderborg Sygehus skal fortsat modtage visiterede, akutte medicinske patienter. Det kræver speciallæger i anæstesiologi, som den nye akutplan skal sikre.

Under lægevagten, som også holder til på Sønderborg Sygehus, skal en såkaldt brobyggerordning udbygges. Her følger en særlig sygeplejerske patienter, der indlægges via lægevagten.

Den kommende akutplan lægger dog op til et navneskifte: Fremover skal lægevagtskonsultationer betegnes akutklinikker, og derfor skal skadestuefunktion i Vejle og Sønderborg skal have ny betegnelse, evt. ”skadeklinik med lægelig back-up”.

Annonce

Flytter næste år

Før den nye akutplan er endelige vedtaget af et nyt regionsråd i 2022, vil skadeklinikken formentlig være flyttet. 1. september går Sygehus Sønderjylland i gang med næste etape af ombygninger af Sønderborg Sygehus. Underetagen skal renoveres for omkring 60 mio. kroner, og det betyder, at skadestuen skal ud af nuværende lokaler fra februar 2022.

Sygehus Sønderjylland har endnu ikke besluttet, hvor skadeklinikkens behandlersygeplejersker skal genhuses, men ombygningen forventes afsluttet med udgangen af 2022.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce