Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Skanlux bygger 23 luksussommerhuse i Mommark: Grundejerforening kritiserer øget trafik

Sommerhusområdet bliver opført ved siden af det eksisterende sommerhusområde ved Mommark. Foto: Katrine Lund Walsted
I sommerhusområdet i Mommark skyder store poolhuse op. Der er udstykket 23 sommerhusgrunde, og der er indtil videre givet byggetilladelse til 14. Grundejerforeningerne i sommerhusområdet er utilfredse med byggetrafikken og frygter for den øgede trafik, som de store huse vil skabe.

Mommark: Der er masser af liv i sommerhusområdet ved Mommark. Turister spiller spil i haverne, og sommerhusejere passer deres haver. Gennem sommerhusområdet går en smal vej, som leder ud til de omkring 100 sommerhuse i området. For tiden bliver vejen også brugt til lastbiler, da firmaet Skanlux er ved at bebygge et helt nyt område med sommerhuse.

Sommerhusejerne i de seks grundejerforeninger er trætte af de mange lastbiler, som kører gennem sommerhusområdet.

- De bruger vores private fællesvej som byggevej. Vi anlagde en ny sti sidste år, den er allerede blevet ødelagt. Det støver, og hele vejen bliver ødelagt, siger Jens Hamann, der er formand for Grundejerforeningen Fiskervej, som ligger ved siden af det nye område, Fiskerløkken.

Annonce


Det støver, og hele vejen bliver ødelagt.

Jens Hamann, formand for Grundejerforeningen Fiskervej


Da byggeriet begyndte, var der anlagt en byggevej over markerne fra Sarup, men den er nu nedlagt, og lastbilerne kører gennem sommerhusområdet. I løbet af de tre dage op til påske talte Jens Hamann 94 lastbiltransporter.

- Det ødelægger roen og giver vores sommerhuse værdiforringelse, siger Andreas Friis, der er repræsentant for Grundejerforeningen Rævebæk.

Øget trafik

Grundejerforeningerne er nervøse for den øgede trafik, som de nye sommerhuse vil skabe. Skanlux har købt området, hvor der er udstykket 23 grunde. Sønderborg Kommune har indtil videre givet byggetilladelse til 14 sommerhuse med i gennemsnit 16 sengepladser. Husene er enten færdigbyggede eller under opførelse.

- Vi har ikke noget imod, at de bygger sommerhusene, men vi er nervøse for trafikken. Når alle husene er opført, vil det betyde en øget trafik med flere hundrede biler hver uge. Folk er bange for, at det idylliske område bliver ødelagt af de store sommerhuse, siger Jens Hamann.

Grundejerforeningen har foreslået Sønderborg Kommune, at der anlægges en permanent vej til det nye sommerhusområde. Den kunne gå fra Sarup til Fiskerløkken ad den gamle jernbane Mommarkbanen.

Sønderborg Kommune oplyser til JydskeVestkysten, at forvaltningen har vurderet, at vejnettet i området kan bære trafikken. Derfor arbejdes der ikke videre med en ny adgangsvej til området.

Annonce

Klage hos Planklagenævnet

Lokalplanen for det nye sommerhusområde blev godkendt i 2007, og en tegning i lokalplanen viser 55 grunde. Grundejerforeningerne mener, at ændringen fra 55 mindre sommerhuse til 23 store sommerhuse skulle have været i høring. Derfor har grundejerforeningerne sammen med Fritidshusejernes Landsforening klaget til Planklagenævnet.

- De store sommerhuse lægger et andet pres på et sommerhusområde. Vi er ikke modstandere af store sommerhuse, men det skal ikke være en gene for de andre, siger Johs Chr. Johansen, der er formand for foreningen.

Sønderborg Kommune oplyser, at det planmæssige grundlag for sommerhusene har været godkendt siden 2007.

- Udstykningen følger lokalplanens principper, og lokalplanen har ikke fastsat et bestemt antal sommerhuse, derfor har det ikke krævet en dispensation og dermed ikke en høring, siger Sille Marcussen Dall, der er chef for kommunens Plan & Myndighed.

Andreas Friis og Jens Hamann mener, at sommerhusvejen ikke kan bære byggetrafikken, og at vejen bliver ødelagt, da lastbilerne ikke kan være på vejen. Foto: Katrine Lund Walsted
Lastbilerne har svært ved at komme forbi hinanden på den smalle sommerhusvej. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce