Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Skroget er i god stand, og stærk er hun også: Derfor får Bitten lov at fortsætte

Færgen mellem Ballebro og Hardeshøj sejler hver halve time. Den sparer bilister til Nordals for en lang omvej omkring Sønderborg. Arkivfoto: Birthe Juul Mathiasen
Udvalg udskyder beslutningen om at udskifte Bitten med en elfærge. Vi vil se, hvordan passagertallene udvikler sig, siger formanden.

Ballebro: Bitten er i bedre stand end forventet af hendes alder på nu 21 år. Hendes skrog er i god stand, og stærk er hun også. Lasteevnen dækker fint behovet, både hvad angår antallet af passagerer, biler og gods.

Så med løbende vedligeholdelse kan Bitten sagtens blive ved at sejle mellem Ballebro og Hardeshøj. Hun har mindst 15 år tilbage, fastslår en levetidsrapport fra firmaet OSK Group, der har lavet tykkelsesmåling og gennemgribende helbredstjek på færgen, som forbinder Nordals med Jylland.

Men Bitten sejler på diesel og skal derfor på længere sigt erstattes af en el-færge. Det koster mellem 75-81 mio. kroner.

Annonce

- Før vi tager den beslutning, vil vi gerne se, hvordan passagertallet udvikler sig. For de seneste år har antallet været faldende, formentlig på grund af covid-19, fortæller Kirsten Backmann, formand for teknik-, by- og boligudvalget, der har besluttet at give Bitten mindst to år mere.

Sidste år fik Bitten fik installeret opgraderinger, der har reduceret færgens CO2-udslip. At beholde færgen koster derfor kun udgifter til løbende vedligeholdelse – og til diesel. Den er til gengæld blevet dyr. Men det kan måske også være til færgens fordel:

- De stigende energipriser vil forhåbentlig få flere til at benytte færgen. Snart kommer der også mange flere turister til Als, når Nordals Ferieresort åbner. Vi håber, de vil vælge færgen, siger Kirsten Bachmann.

Tre scenarier

Hvert år sejler Bitten mellem 100.000 og 110.000 biler over Als Fjord, og Sønderborg Kommune bruger to millioner kroner på drift og vedligeholdelse. Men passagertal og økonomi har været udfordret, siden motorvejen mellem Sønderborg og Kliplev åbnede for 10 år siden.

Teknik-, by- og boligudvalget skulle på sit møde tirsdag tage stilling til tre scenarier:

Enten at lade færge sejle videre som hidtil, hvilket den skønnes at kunne mindst 15 år endnu. Med den ulempe, at færgen hvert år skal på værft mindst en uge om året, og at den ikke vil bidrage til Sønderborg Kommunens plan om at være CO2-neutral i 2027.

Alternativt at investere 18,3 mio kroner i endnu en ombygning, så færgen fremover kan sejle på el. Det vil tage otte uger, hvor færgen er på værft, foruden en uges værftsophold til eftersyn.

Eller at udskifte til en splinterny elfærge, der forventes at holde de næste 30 år.

Udvalget valgte en fjerde vej: At se tiden an de næste to år.

- Det er økonomisk uforsvarligt at købe en ny elfærge. En opgradering af Bitten til eldrift er mere spiseligt. Det bliver dog rigtig svært at finde 18 mio. til formålet i det kommende budget, så vi er med på at udskyde beslutningen i et par år, siger Venstres medlem af udvalget, Tage Petersen.

Annonce
Sønderjylland

Rikke Thomsen-album bliver til teaterstykke

Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Brødr. Ewers udvider forretningen på Fyn

Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Ringriderfester får særlig støtte: - Uden ryttere ville det bare være en byfest

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Sønderborg

Se billederne: Endelig en damefrokost hvor kvinder i høje hæle også kan være med

Ugeavisen Sønderborg

Affald, film, multifest og badebro: Så blev de Årets Landsby i Sønderborg Kommune

Ugeavisen Sønderborg

Dem sagde vi farvel til

Ugeavisen Sønderborg

Sønderborg lægger hal til VM i en idrætsgren, stort set ingen kender

Ugeavisen Sønderborg

Stort byggefirma hjælper ukrainske flygtninge i Sønderborg

Ugeavisen Sønderborg

Oldtimerløbet i Gråsten er tilbage efter coronapause

Ugeavisen Sønderborg

Øvre Perlegade-butikker har fået besøgskat

Ugeavisen Sønderborg

Teglværksspillet på Cathrinesminde er klar igen

Ugeavisen Sønderborg

Bogcafe flyttes på grund af sygdom

Ugeavisen Sønderborg

At føle smerte er en del af livet

Ugeavisen Sønderborg

Kom med ombord hos Marinehjemmeværnet på Sønderborg Havn

Ugeavisen Sønderborg

Elfirma får pris for godt arbejdsmiljø: Hjælp til tunge løft skåner kroppen

Annonce