Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Slesvigsk Parti efterlyser flere veje opkaldt efter kvinder

Johanne Hansen drev Als Husholdningsskole, som senere blev til vandrehjem i Vollerup. Hun var også modstandskvinde, der blev taget af Gestapo og sendt i kz-lejr. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Der er alt for få veje opkaldt efter kvinder, mener Slesvigsk Parti, som nu vil rejse sagen i teknisk udvalg.
Annonce

Sønderborg: Mere end 90 veje og gader i Sønderborg Kommune er opkaldt efter afdøde mænd, mens kun 16 er opkaldt efter en kvinde. Det ønsker Slesvigsk Parti at ændre, og partiet varsler nu, at den vil rejse en principdebat om navngivning af gader, veje og pladser i udvalget for teknik og miljø.

- Tallene giver anledning til at handle. Ikke bare for at opfylde en kvote, men for at hædre og hylde stærke kvinder, som også har udrettet noget, siger Stephan Kleinschmidt, gruppeformand for Slesvigsk Parti.

JydskeVestkysten har for nylig beskrevet den meget skæve kønsfordeling, når det kommer til veje og gader opkaldt efter historiske personer i Sønderborg Kommune. Kvinderne er fraværende eller ganske få, både når det gælder markante personligheder på vejskiltene.  Blandt 26 veje i Sønderborg Kommune opkaldt efter en forfatter eller maler er således kun to opkaldt efter en kvinde.

- Gade- og vejnavne fører os ind i byens historie og identitet. Derfor er der selvfølgeligt også vigtigt, at betydningsfulde kvinder anerkendes og får deres plads i historiefortællingen, fremhæver Stephan Kleinschmidt.

- I Socialdemokratiet har vi ikke drøftet emnet endnu, men min personlige holdning er, at kønsfordelingen er alt for skæv. Det er svært at ændre nuværende vejnavne, men fremadrettet skal vi have fokus på at rette op, mener udvalgsmedlem Rikke Lock Harvig, der tilføjer, at hun glæder sig til debatten.

Annonce

For små sko

Også Fælleslistens Aase Nyegaard, der er formand for udvalget, synes det er en god ide at tage sagen op:

- Fra gammel tid har det jo været mænd, der blev hevet frem, så det er fint med en principiel drøftelse af, hvordan det fremover skal være, siger Aase Nyegaard.


Tallene giver anledning til at handle. Ikke bare for at opfylde en kvote, men for at hædre og hylde stærke kvinder, som også har udrettet noget.

Stephan Kleinschmidt, gruppeformand Slesvigsk Parti


Stefan Lydal, (DF) kalder det ”en interessant debat at få taget op”, da han gerne vil have mere indsigt i, hvordan den kommunale forvaltning navngiver nye veje. Men samtidig advarer han mod at gå for meget op i den skæve kønsfordeling:

- Nogle gange, når man snakker om ligestilling, kan man også gå i for små sko. Det må du gerne citere mig for, selv om jeg ved, den er farlig, siger han.

Veje og pladser opkaldt efter kvinder

Benediktesvej, Egernsund, opkaldt efter prinsesse Benedikte. Bitten og Mads Clausens Plads, Sønderborg. Emmas Have, Gråsten. Johanne Hansens Vej, Vollerup. Karen Blixens Vej, Sønderborg. Kathrinelund, Sønderskoven. Louisegade, Augustenborg. Louise Augusta Plads, Augustenborg. Margretheparken, Sønderborg. Mariehøj, Broager. Mari Jenses Vej, Holm. Minnasvej, Købingsmark. Misses Plads, Sønderborg. Selma Lagerløfts Vej, Sønderborg. Visselulles Have, Sønderborg. Aabenhus Plads, Gråsten. Opkaldt efter Anna og Arne Aabenhus.

Slesvigsk Parti ønsker også, at vejskilte fremover suppleres med en kort forklaring, der fortæller hvornår navngivningen er sket, og hvor navnet stammer fra:

- Bag navnene gemmer der sig mange historier, og fremover skal man kunne få et fingerpeg om disse historier. Det gælder både mænd og kvinder, siger Dieter Jessen, der er partiets medlem i Teknik og Miljøudvalget.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres medlem af udvalget, Tage Petersen.

De to sidste veje Sønderborg Bys digterkvarter er opkaldt efter kvindelige forfattere, nemlig Selma Lagerlöft og Karen Blixen. De øvrige 12 veje er opkaldt efter mænd. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce