Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Slesvigsk Parti vil mindes nazismens ofre med sønderjyske snublesten

Snublestenene skal blive en del af erindringskulturen og følges op af et supplerende undervisnings- og formidlingsmateriale, mener Stephan Kleinschmidt, viceborgmester i Sønderborg Kommune og byrådsmedlem for Slesvigsk Parti. Arkivfoto: Timo Battefeld
Sidste sommer blev København og Frederiksberg en del af verdens største decentrale mindesmærke for Holocaust. Snublesten vidner om ofre for nazismen. Nu er turen kommet til Sønderjylland, mener Slesvigsk Parti.
Annonce

Sønderborg: En såkaldt snublesten lægges for at formidle historien om et mørkt kapitel i menneskehedens historie - som en påmindelse til fremtidige generationer.

Derfor er det her 75 år efter afslutningen på Anden Verdenskrig også den helt rigtige anledning til at Sønderjylland bliver en del af et internationalt og unikt projekt, til minde om nazismens ofre, mener Slesvigsk Parti.

Partiet med rødder i det tyske mindretal mener, at en snublesten med tilhørende formidling kan bidrage til en spændende historiefortælling, som er interessant for skolebørn, borgere og turister.

- Det er et unikt og globalt kunstprojekt og snublestenene har selvfølgelig også en relevans for formidlingen af Sønderjyllands historie. De skal vidne om mennesker, der døde som følge af nazisternes forbrydelser. De skal blive en del af erindringskulturen og følges op af et supplerende undervisnings- og formidlingsmateriale, siger Stephan Kleinschmidt, viceborgmester i Sønderborg Kommune og byrådsmedlem for Slesvigsk Parti.

Annonce

38 grænsegendarmer

Med flere end 74.000 fordelt på snart 26 forskellige lande er den tyske kunstner Gunter Demnigs snublesten det største decentrale mindesmærke i verden, hver af dem et lille mindesmærke på knap 10 gange 10 centimeter for et offer for nazismen, og alle lagt foran det hus, som blev denne persons sidste selvvalgte hjem.


De skal vidne om mennesker, der døde som følge af nazisternes forbrydelser. De skal blive en del af erindringskulturen.

Stephan Kleinschmidt, Slesvigsk Parti


Konkret foreslår Slesvigsk Parti, at de 38 danske grænsegendarmer, der blev sendt til og døde i koncentrationslejre omfattes af initiativet – nærmere dem med bopæl i Sønderjylland. Eksempler herpå er Alois Spetzler-Petersen (Højer) og Thomas Emil Jessen (Broager). Samlet omkom ca. 220 af de 1.600 Frøslevfanger, der blev deporteret til kz-lejre i Tyskland.

Tanken er, at de sønderjyske kommuner skal samarbejde med arkiver, historiske selskaber og ikke mindst Frøslevlejrens Museum.

- Frøslevlejrens Museum har gennem årene også dokumenteret nazismens ofre i Danmark og jeg er glad for at museet har tilbudt at vurdere, hvem og hvor mange personer et sønderjysk projekt med snublesten kan omfatte, siger Carsten Leth Schmidt, formand for Slesvigsk Parti og byrådsmedlem i Haderslev Kommune.

Fakta

Snublestenene er mindesten, der lægges i fortovet ud for huse, hvor ofre for nazismen havde deres hjem.

En snublesten er en brosten af granit påsat en plade af en stærk messinglegering. I metallet er indgraveret navnene på ofrene, deres fødselsdato, deres transport-dato og oplysninger om disse menneskers skæbne under Holocaust.

Gunter Demnig lagde den første sten til minde om ofre for nazisternes forbrydelser i Köln i 1992.

Snublesten minder om udvisningen og udryddelsen af jøder, romaer, homoseksuelle, politisk forfulgte, Jehovas vidner og ofre for det nazistiske eutanasi program samt for mennesker, som blev tvunget på flugt eller sendt i koncentrationslejr.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce