Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Som syv-årig begik Ole sit livs dumhed - nu er smerterne fast følgesvend

Den daglige leder af Blæksprutterne Ole Stolberg har smerterne som fast følgesvend. Foto: Jens Eilertsen
Ole Stolberg var en glad knægt, da han spændte sit løbehjul efter storebroderens cykel og begav sit ud på en køretur, som fik indflydelse på resten af hans liv.

Sønderborg: Det er 54 år siden, Ole Stolberg begik sit livs største dumhed. Han bandt et løbehjul bag på storebroderens cykel og stillede sig op på det. Den syv-årige dreng vidste ikke, at han nu begav sig ud på en køretur, der ville få indflydelse på resten af hans liv.

Den lille knægt susede afsted på løbehjulet, mens broderen trampede i pedalerne. Så kom der et sving, og broderen drejede. Det gjorde lille Ole ikke, så han fortsatte med stor fart ind i en mur. Hovedet ramte muren med så stor kraft, at en mursten flækkede - det gjorde hjerneskalden også. Derfor lider Ole Stolberg af hovedpine, og han kan ikke kigge op mod skarpt lys.

Ved ulykken brækkede han også ryggen, og den er han gået gennem livet med. Tre gange er han opereret for diskusprolaps.

Klaphatte

Det har dog ikke holdt ham fra hårdt fysisk arbejde - som bare 16-årig rejste han med et tivoli, men han har også arbejdet som smed, murarbejdsmand og andet. Uanset hvor han arbejdede, så var smerterne fast følgesvend. Det var nok til, at han fik tilkendt pension - en pension, som blev vekslet til et flexjob som daglige leder af Blæksprutterne.

Ole Stolberg arbejdede som frivillig i Blæksprutterne i fem år - og husker tydeligt sit første møde med brugerne.

- Hold da ferie for nogle klaphatte. Det her skal overstås - her bliver jeg ikke længe, tænkte han.


Hold da ferie for nogle klaphatte. Det her skal overstås - her bliver jeg ikke længe.

Ole Stolberg om første møde med Blæksprutterne


Men den ene dag tog den anden og Ole Stolberg begyndte at tage mere ansvar. Forbindelsen blev dog sat lidt på pause, da Stolberg fik ansættelse på Rønshoved Skolehjem.

- Jeg magtede ikke bare at gå hjemme, og det var bedre for mig at passe børn.

Annonce

Blev formand og leder

Ole Stolberg mødte op på generalforsamlingen i Blæksprutterne - og så blev han valgt som formand. Bestyrelsen arbejdede på en handlingsplan til kommunen for at få tilskud, og Ole Stolberg kunne se, at foreningen ikke var gearet til at være det, han kalder "psykiatrisk skadestue". Han mente i stedet, at foreningen skulle lave socialt frivilligt arbejde.

Da handlingsplanen blev forelagt frivillighedskonsulenten, gik jagten på en daglig leder ind. Flere blev prikket på skulderen - alle sagde nej. Så sagde frivillighedskonsulenten til Ole Stolberg: Vi har fundet en - dig.

Det kom som en overraskelse, for Ole Stolberg var jo tilkendt pension. Først sagde han nej - og så sagde han ja.

Familie og venner sagde, da han sagde farvel til pensionen: Du er ikke rigtig klog.

- Det er et hårdt job, og havde jeg vidst, hvor hårdt det var, havde jeg nok ikke taget det, siger den sygemeldte daglige leder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce