Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Stadig tømning hver 4. uge: Men der kommer mere plads til dit plastikaffald

I en periode har Sønderborg Forsyning tilladt borgere at stille ekstra poser med plastikaffald. Men nu er en mere permanent løsning på vej. Foto: Sønderborg Forsyning
Efter plastik i store mængder er Sønderborg Forsyning snart klar med en løsning, hvor det bliver billigere at få en større eller flere genbrugsbeholdere. Tømning oftere end hver fjerde uge er for dyrt for alle parter.
Annonce

Sønderborg: Siden oktober har omkring 15 procent af Sønderborg Forsynings kunder benyttet sig af muligheden for at aflevere en klar sæk med plastik, der ikke var plads til i genbrugsbeholderen. Dertil kommer en del, der er kørt en ekstra gang på genbrugspladsen, fordi de ikke har haft plads til glas, papir, pap eller metal. Nu er Sønderborg Forsyning klar med mere permanente løsninger.

- Det bliver billigere at få en større eller en ekstra beholder til genbrugsmaterialerne. På den måde bliver løsningen et tilvalg for de kunder, som oplever pladsudfordringer, mens de mange, som ikke gør, undgår at skulle betale mere for en service, de ikke har brug for, forklarer driftschef ved Sønderborg Forsyning, Stinne Stokkebo.

Hvis man i dag har en standard todelt genbrugsbeholder på 240 liter til for eksempel plast og metal, vil man ved at skifte til en beholder på 370 liter få omkring 50 procent mere plads. Den løsning koster ikke noget på den årlige regning, og engangsbeløbet for levering er reduceret til 170 kroner.

Har man brug for endnu mere plads, kan der vælges en ekstra særskilt beholder til for eksempel plastik. Det kan give op til tre gange så meget plads. Her er prisen nu reduceret til ca. 450 kroner årligt.

Annonce

For dyrt for alle

Sønderborg Forsyning har de seneste måneder fået mange henvendelser med forslag til, hvordan man kan gøre genbrugsordningen bedre. Et af de forslag, der går igen, er en ændring af ordningen, så genbrugsbeholderne bliver tømt hver 14. dag eller hver tredje uge. Men den løsning bliver ikke aktuel.

- I Sønderborg Kommune består tre ud af fire husstande af højst to personer, og her har man typisk ikke pladsproblemer. Hvis vi indfører 14-dages tømning for genbrugsbeholderne, vil affaldspriserne stige med omkring 900 kroner årligt for alle vores kunder. Og selvom det naturligvis vil løse problemet for dem, der har for lidt plads, så vil alle dem, der ikke oplever problemer, også skulle betale. Det kan vi ikke forsvare, tilføjer Stinne Stokkebo.


Hvis vi indfører 14-dages tømning for genbrugsbeholderne, vil affaldspriserne stige med omkring 900 kr. årligt for alle vores kunder. Og selvom det naturligvis vil løse problemet for dem, der har for lidt plads, så vil alle dem, der ikke oplever problemer, også skulle betale. Det kan vi ikke forsvare.

Stinne Stokkebo, driftschef ved Sønderborg Forsyning


Der bliver heller ikke ændret på ruminddelingen i genbrugsbeholderne. Skraldebilerne er nemlig indrettet til at tømme beholdere med netop denne inddeling, og hvis den skal ændres, skal alle skraldebilerne skiftes ud.

Borgerne i kommunen har aldrig nogensinde indsamlet så meget til genanvendelse, som der sker nu. Også set i forhold til kommuner i resten af landet.

Har du ikke plads nok i din genbrugsbeholder?

Nu kan man skifte til en større beholder fra den todelte på 240 liter til en på 370 liter. Det koster et engangsgebyr på 170 kroner uanset antal beholdere. Der bliver ikke pålagt mere på den årlige regning.

En ekstra særskilt genbrugsbeholder med op til tre gange så meget plads til for eksempel plastik eller papir/pap koster et engangsgebyr for levering på 170 kroner samt 446,88 kroner årligt per beholder.

Den nuværende ordning med muligheden for gratis at sætte en klar sæk med det plast, der ikke var plads til i genbrugsbeholderen, fortsætter frem til 1. marts. Herefter kommer en løsning, hvor det vil være muligt at købe en ekstra sæk til plast og drikkekartoner – samme princip som i dag med de røde sække til restaffald. En ekstra sæk til vil koste 25 kroner. Ekstra pap, papir, metal og glas vil fortsat gratis kunne afleveres på genbrugspladserne.

Har du brug for tip til, hvordan du kan få mere plads til genbrug, så se på Sønderborg Forsynings hjemmeside: www.sonfor.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce