Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Strategiplan på vej: Skal sikre bymidten i Gråsten

Torvet er blevet omdrejningspunkt i Gråstens bymidte, efter det gamle rådhus fik nyt indhold. En bystrategi skal være med til at sikre en fortsat driftig turist- og handelsby trods centret i Ulsnæs. Arkivfoto: Henrik Rath
Selv om en Rema 1000 er ved at finde vej til Ulsnæs Centret, er der tænkt på udviklingen af bymidten i Gråsten, understreger udvalgsformand Aase Nyegaard (Fælleslisten) og peger på, at netop Gråsten nu står for tur med en bystrategiplan og fremhæver de allerede realiserede ting.

Gråsten: Selv om teknik- og miljøudvalget på mødet i februar efter al sandsynlighed sender en kommuneplan i otte ugers høring for at give plads til en Rema 1000 ved Ulsnæs Centret, er Gråsten bymidte ikke overladt til sig selv og sin egen skæbne.

- Ellen Trane efterlyser en handleplan for Gråsten og en sådan er faktisk på trapperne i form af en bystrategiplan. Efter Augustenborg, Broager og Nordborg er turen nu kommet til Gråsten så snart corona tillader, at vi kan holde nogle borgermøder, siger udvalgsformand Aase Nyegaard (Fælleslisten).

- Det udelukker så ikke, at vi ikke også kan tage hensyn til udviklingen af Ulsnæs Centret, når nu Rema 1000 allerede tilbage i november 2019 fik et enigt nik fra udvalget, tilføjer hun.

Annonce

Forventer sig meget

Bystrategierne kom til i 2015 ud fra tanken om, at alle byer ikke skal kunne det samme, men hvert sted finde og dyrke egne styrker med de særlige egenskaber, der måtte være.


Jeg forventer mig meget af bystrategien. Vi kan meget på nettet, men det er vigtigt, at vi kan mødes fysisk til borgermøder og få alle idéer frem, som det også er sket i forbindelse med de tre forløbere for Gråsten. Det er jo ofte, at der her kommer ting frem, som vi politikere ikke har tænkt over.

Aase Nyegaard (Fælleslisten)


Strategien skal sætte rammen og retningen for fremtidige handlinger og initiativer i byerne, hedder det i den fælles beskrivelse af bystrategierne.

- Jeg forventer mig meget af bystrategien. Vi kan meget på nettet, men det er vigtigt, at vi kan mødes fysisk til borgermøder og få alle idéer frem, som det også er sket i forbindelse med de tre forløbere for Gråsten. Det er jo ofte, at der her kommer ting frem, som vi politikere ikke har tænkt over. For eksempel bygninger der kan bruges anderledes eller fjernes og lave plads til nye byrum, mener Aase Nyegaard.

Annonce

Allerede godt på vej

Hun peger desuden på, at der er allerede er taget gode initiativer til gavn for byen og området med eksempelvis renoveringen af Ahlmannsparken med kulturcenter og Den Kongelige Køkkenhave.

Ting som borgmester Erik Lauritzen (S) også har fremhævet.

- Jeg ser frem til, at der kommer et Rema 1000 i Ulsnæs Centret. Midtbyen skal udvikles på en anden måde. Som for eksempel da rådhuset blev solgt og kommunen sammen med investorer gav mulighed for at skabe og bevare gode arbejdspladser i byen og både etablere hotel og restaurant på torvet, siger han og fortsætter:

- Gråsten er turistmæssigt og som bosætningsområde én af kommunens juveler. Med slottet, køkkenhaven og søen i den ene ende og de mange ferieboliger og havnemiljøet i den anden ende og torvet i midten, er det oplagt at tænke i at skabe grundlag for mindre butikker, cafeliv på strækningen fra Slotssøen via torvet til havnen. Men det er jo netop alle de ideer og elementer, der skal frem i en bystrategi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce