Sønderborg: Det er næsten som en fakkel i solskinnet, der nu møder en i Sundgade over for Sønderborg Slot. Her er kunstdesignet "Synergi" netop blevet opstillet. Det sidste i rækken af syv, der markerer 100 året for Genforeningen.
Det er den danske billedkunstner Vivi Linnemann, som står bag skulpturen på to en halv meter i rustfrit stål og det særlige acrylglas, som fanger lyset. Selv i overskyet vejr skulle det fremtræde lysende eller nærmest flourescerende.
På siden sonderborg.dk/spejlinger2020, forklarer Vivi Linnemann selv følgende om kunstdesignet:
"Synergi handler om ildsjæle, indre nødvendighed, vilje til at stå fast og stå sammen, at løfte i flok og om lyset, vi deler. Grænselandets forskelligheder er symboliseret i to materialer, det stærke stål og det lysende acrylglas. De organiske former symboliserer menneskelige relationer, forgreninger, rytmer fra en sangskat, bølger fra fjord og tidevand. Vi spejler os i menneskene omkring os, men også i fremmede, for vi lyser op, når vi mødes og rummes. Styrken og lyset ser vi i hinanden i krisetider. “Spejlinger” handler om fortid, nutid og fremtid og måske om at se os selv og hinanden i et nyt lys."
De syv kunstdesign
De syv forskellige skulpturer er opstillet følgende steder:
Forsamlingsgården Sundeved, Vester Sottrup. Kunstner Iris Fridriksdotti
Gråsten Landbrugsskole, Fiskbækvej. Kunstner Chili Seitz
Paragraf 5, krydset ved Spindelvej og Nordborgvej syd for Svenstrup. Lokale aktører, samt Kallehave Stål & Montage
Byparken, Nordborg. Kunstner Martin Schräder
Broager Kirke ved mindehøjen. Kunstner Lars Waldemar
Lysabild, vejkrydset ud for Lysabild Børneunivers. Kunstner Jo Köser
Sundgade, Sønderborg. Kunstner Vivi Linnemann
Skulpturerne er et af tre delprojekter under kommunens fyrtårnsprojekt Sønderborg Spejlinger 2020.
Du kan læse mere om kunsten, kunstnerne og meget andet på:
www.sonderborg.dk/spejlinger2020
Historisk plads
Det er ikke tilfældigt, at det er i Sundgade - over for Sønderborg Slot, skulpturen er opsat.
Ved indsejlingen til Sønderborg troner nemlig slottet, som i århundreder har været en faktor i byen. Det har blandt andet været administrationscenter, fængsel, kaserne og nu museum for Sønderjyllands historie.
Også havnen er en vigtig del af byens historie, hvor man modtog de tilrejsende, som kom for at stemme i 1920 og de danske soldater, der flyttede ind på Marinestationen.
- Fra 5. september indleder vi en række ferniseringer for de syv kunstværker startende med det i Sundgade kl.15.00, hvor der holdes taler og serveres lidt. Herefter fortsætter de hver lørdag og søndag i september. Hver gang kl.15.00, forklarer Anne Bertram, kultur- og fritidskonsulent i Sønderborg Kommune og projektkoordinator for markeringen af 100-året for Genforeningen.