Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Sydjyske kommuner med fælles opsang over udsigt til at betale millioner for Arne-pensionen: - Det svarer til, at jeg bad min nabo betale min regning

Regeringens valgløfter burde ikke være vores at finansiere, lyder kritikken fra flere sydjyske kommuner. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Det er alt for dyrt og helt galt afmacheret, lyder kritikken fra flere rådhuse i Sydjylland, efter partierne bag Arne-pensionen i slutningen af august præsenterede deres forslag til, hvor pengene til den kommunale del af regningen skal findes.

Politik: Regninger på flere millioner kroner, nedlagte stillinger på jobcentrene og en besparelse på op mod 40 procent af de aktiviteter, der skal få unge uden for arbejdsmarkedet i job. Sådan er udsigten på rådhusene, efter partierne bag Arne-pensionen i slutningen af august præsenterede deres forslag til, hvor kommunerne kan spare på beskæftigelsesindsatsen for at være med til at finansiere Arne-pensionen.

Og det har ført til bred utilfredshed i Esbjerg Kommune, hvor borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) i sidste uge rettede henvendelse til en række af landsdelens andre kommuner "for at høre, om de er lige så rystede, som vi er", som det lød fra borgmesteren.

Håbet var, at de sydjyske kommuner i fællesskab kunne træde frem for Folketingets Beskæftigelsesudvalg for at forsøge at råbe Christiansborg-politikerne op.

Annonce

Og svaret blev et rungende ja - de politikere i de andre kommuner, JydskeVestkysten har talt med, er også rystende utilfredse.

- Jeg er meget enig med min kollega i Esbjerg i, at det er urimeligt, at man fuldfører regeringens flagskib, men lader kommunerne betale for det. Så jeg bakker fuldt op om initiativet fra Esbjerg og håber selvfølgelig, at det vil skabe noget opmærksomhed om problemet, siger Henrik Frandsen fra Tønder Listen, der er borgmester i Tønder Kommune.

Sparer på ungeindsatsen

I oplægget fra regeringen og aftalepartierne står der, at kommunerne samlet set skal spare 1,1 milliarder årligt ved at forenkle regler og skære i bureaukratiet, når de behandler sager på jobcenteret.

Helt konkret skal pengene findes på indsatsen for unge ledige på uddannelseshjælp, hvilket dækker over aktiviteter og indsatser, som har til formål at få unge under tredive, som ikke har en uddannelse, der umiddelbart giver adgang til arbejdsmarkedet, hjulpet i job.

Lige nu mangler vi jo arbejdskraft hele vejen rundt, og arbejdsgiverne rækker derfor ekstra ud. Derfor er det det helt forkerte tidspunkt at spare på indsatser, som får unge i job. Det er en meget katastrofal måde at lave lovgivning på og nok den værste løsning, jeg nogensinde har set.

Erik Buhl (V), borgmester i Varde Kommune

Men ifølge kommunerne er det både alt for dyrt og alt for malplaceret at gennemføre netop den besparelse.

- Rigtig meget af det bureaukrati, de gerne vil have fjernet, er jo bestemt ved lov. Det vil vi gerne fjerne, men så må de ændre loven. Hvis regeringen vil gennemføre det, må de pege på nogle reelle muligheder økonomisk. Det, at de vil lade os stå for finansieringen, svarer til, at jeg bad min nabo om at betale min regning, siger Vardes borgmester Erik Buhl (V), der fortæller, at ingen, han har mødt på det kommunale plan, synes det er en god idé.

Annonce

Kommunerne står sammen

Meldingen er den samme i Kolding, hvor der er bred utilfredshed i byrådet på tværs af partifarver. Det fortæller socialdemokraten Poul Erik Jensen, der netop deler parti med regeringen, som har kæmpet for den nye pensionsordning.

- Som det ser ud i oplægget, står kommunerne til at skulle betale for en betragtelig del af Arne-pensionen, og det synes vi ikke er fair. Hvis vi mister nogle af de penge, vi har i jobcentrene, så får vi sværere ved at udføre vores arbejde, som jo er at hjælpe borgerne med at blive klar til arbejdsmarkedet. Det er vi alle sammen utilfredse med på tværs af parti-linjer, og jeg håber, det lykkes kommunerne i fællesskab at få lavet en ny aftale, siger Poul Erik Jensen, der er formand for arbejdsmarkedsudvalget i Kolding Kommune.

Han forventer, at Kommunernes Landsforening vil lykkes med at lande en ny aftale, som kommunerne bedre kan se sig selv i og mener, at forslaget fra Esbjerg "flugter fint" med de forhandlinger, fordi det øger indtrykket af, at kommunerne står sammen.

Annonce

Lade naboen betale regningen

Og for borgmestrene giver det ikke mening at skære i beskæftigelsesindsatsen netop nu. Flere af dem peger på den høje mangel på arbejdskraft og stiller sig undrende over for, at aftalepartierne på Christiansborg ikke mener, besparelsen vil forværre det problem.

- Det er jo nogle gode og vigtige indsatser på ungeområdet, vi bliver nødt til at skære på, og det ville da være super ærgerligt. Det er bagvendt, synes jeg, at vi bruger penge på at trække folk ud af arbejdsmarkedet og samtidig gør mindre for at få andre i job, siger Henrik Frandsen fra Tønder.

Han bakkes op af sin kollega fra Varde, som netop mener, at der lige nu er større gevinst at hente gennem beskæftigelsesindsatserne.

- Lige nu mangler vi jo arbejdskraft hele vejen rundt, og arbejdsgiverne rækker derfor ekstra ud. Derfor er det det helt forkerte tidspunkt at spare på indsatser, som får unge i job. Det er en meget katastrofal måde at lave lovgivning på og nok den værste løsning, jeg nogensinde har set, dundrer Erik Buhl fra Varde Kommune.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Kvinde med tyske rødder i spidsen for swingband

Annonce
Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Succesrig efterskole vil udvide med flere lokaler: Først skal hus på hovedgade rives ned

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Sønderborg

Danmarks bedste burger: Lazy Dog rykker fra femte til andenplads

Ugeavisen Sønderborg

Indkøbsbusser ruller igen ned til Fleggaard: Det kniber dog med at få dem fyldt op

Ugeavisen Sønderborg

Læser synes det er dyrt at køre i tog - hvad synes du?

Ugeavisen Sønderborg

24-årig stifter af nyt webfirma er tilbage i Gråsten: Århus er bare ikke mig

Ugeavisen Sønderborg

Munch og Broderskabet indtager Nordborghallen

Ugeavisen Sønderborg

Nybyggeri i historisk bymidte: Firma får ja til at opføre fem etageejendomme

Ugeavisen Sønderborg

Kor giver koncert og har igen kurs mod Italien

Ugeavisen Sønderborg

Se traileren: Sønderjysk Pigekor lægger stemmer til dramatisk trailer for ny film om Hvidstengruppen

Ugeavisen Sønderborg

Karikatur åbner i Borgen onsdag: Lover helt speciel smagsoplevelse

Ugeavisen Sønderborg

Lediggang er ikke roden til alt ondt: Lars fik hund og skal til DM

Ugeavisen Sønderborg

Familier skal have frihed til selv at vælge barsel

Ugeavisen Sønderborg

Tre lokale håndværkere er blandt Jyllands bedste

Ugeavisen Sønderborg

Kun to ud af ti kommuner vækker corona-bekymring - men tre mennesker er døde med sygdommen

Ugeavisen Sønderborg

Sønderjyder klar til at feste: Oktoberfester er så godt som udsolgte

Ugeavisen Sønderborg

Voldsomt kræftforløb endte lykkeligt: Tak for livet Dizzy

Ugeavisen Sønderborg

Opsang til mænd: Gå hurtigt til lægen, når der er noget galt

Ugeavisen Sønderborg

Lav corona-smitte daler yderligere de fleste steder i landsdelen

Ugeavisen Sønderborg

Danskere skal huske mundbind og coronapas, hvis de vil ned på den anden side af grænsen

Ugeavisen Sønderborg

Sagen om moskeen på Porsgrunngade er langtfra afsluttet

Ugeavisen Sønderborg

80 år siden første skoledag: Nu har de været samlet for sidste gang

Ugeavisen Sønderborg

Næsten 1000 ser uddeling af Frivilligpris og Covid-19 pris

Annonce