Annonce
Læserbrev

Synneborre i stedet for Sonderburg

Annonce

Læserbrev: Debatten om flersprogede byskilte fik en ny omgang i Danmarks Radio onsdag den 4. februar, og skal man lytte til opinionen, er stillingen næsten lige mellem de, der ønsker danske navneskilte i sønderjyske byer suppleret med tyske navneskilte.

Fortalerne henviser blandt andet til den konvention, Danmark har tiltrådt om mindretalsbeskyttelse og -hensyn. Sønderjylland var under tysk herredømme i ca. 56 år, fordi Prøjsen og Østrig tævede os i 1864. Men bortset fra denne relativt korte periode - måske suppleret med den tyske besættelse af hele Danmark fra 1940 til 45, har Sønderjylland været været dansk område.

Og det har Sydslesvig også været før 1864! Man kan godt føre en akademisk diskussion om, hvad man forstår ved et mindretal. Bosiddende i Albertslund Kommune konstateres, at denne kommune har omkring 100 forskellige nationaliteter.

Det ville blive til mange navneskilte, hvis man skulle tage hensyn til flere mindretal i vort område. Sammenligningen over til det tyske mindretal i Sønderjylland er selvfølgelig ikke helt fair, men kan alligevel godt være lidt tankevækkende. Men jeg vil nu tage en anden kasket på og støtte de, der fastholder, at der alene skal være danske byskilte i Sønderjylland Skal der være et supplement til denne stedsbetegnelse, synes jeg, det vil være langt mere oplagt, at man også forsyner vore byskilte med den sønderjyske dialekt.

Altså: Synneborre i stedet for Sonderburg! Og så videre. Det skal ikke opfattes som en vittighed! Det vil være et glimrende supplement og et godt eksempel på, hvordan man også historisk og kulturelt bestræber sig på at bevare områdets særpræg.

Skal vi have skilte med tyske navne? Foto: Arkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce