Annonce
Ugeavisen Sønderborg

To ud af tre ser ned på overvægtige

Overvægt er et stigende problem, og det skaber stigmatisering ifølge ny undersøgelse. Men de overvægtige er ofte uden skyld, mener forening. Foto: Ernst van Norde
Der bliver set ned på overvægtige i Sydjylland og resten af Danmark, fremgår det af ny undersøgelse. Det har psykiske konsekvenser for de svært overvægtige, der ofte føler sig stigmatiserede.

Overvægt: I Sydjylland slås overvægtige ikke kun med overflødige kilo, men også med stigmatisering. En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Novo Nordisk Danmark viser, at to ud af tre borgere i Sydjylland ser ned på svært overvægtige borgere som nogle, der mangler viljestyrke og ikke gør nok for at tabe sig. Halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen mener ligeledes, at svært overvægtige gør for lidt for at tabe sig. Det fremgår af en pressemeddelse, som Novo Nordisk har udsendt.

Og den stigmatisering rammer potentielt flere og flere danskere. Alene i Region Syddanmark er en ud af fem voksne det, man vil kategorisere for svært overvægtig.

En af konsekvenserne ifølge den nye undersøgelse er, at knap halvdelen af de svært overvægtige døjer med lavt selvværd som følge af stigmatiseringen, og at hver tredje af de svært overvægtige føler sig udskammet af resten af samfundet som følge af tallet på vægtskålen.

Annonce

Hos Landsforeningen for Overvægtige er man langt fra overrasket over undersøgelsen.

- Vi ser desværre, at stigmatiseringen af svært overvægtige fylder meget i Danmark. Det kan være i supermarkedet, hvor der bliver lagt mærke til, hvad man lægger i indkøbskurven. Eller i bussen hvor der sendes blikke. Der mangler grundlæggende viden i befolkningen om, at svær overvægt ikke bare handler om viljestyrke. Forhåbentlig kan vi bruge undersøgelsen til at sætte fokus på stigmatiseringen og derigennem ændre på danskernes opfattelse af mennesker, der lever med svær overvægt, siger Landsforeningen for Overvægtiges formand Per Nielsen.

Vægttab kræver mere end vilje

En af de mennesker, der selv har oplevet stigmatiseringen, er Maj-Britt Sanders fra Bredsten ved Vejle.

- Som svært overvægtig har jeg oplevet kommentarer og blikke fra folk på gaden, men også fra bekendte. Det er hårdt at blive mødt med en opfattelse fra omverdenen om, at jeg mangler viljestyrke, og en undren over, hvorfor jeg dog ikke bare tager mig sammen - for hvor svært kan det da lige være? Jeg synes, at det er rigtig trist, at man ser ned på mennesker med svær overvægt. Der er ingen, der får det bedre af at blive talt ned til, det er blot med til at give dårligt selvværd, og troen på, at man kan lykkes, mindskes en lille smule hver gang. Jeg ved i dag, at min overvægt ikke skyldes manglende viljestyrke - andres overvægt skyldes ikke manglende viljestyrke. Mit håb er, at alle overvægtige og alle andre mennesker bliver opmærksomme på dette - med håbet om at stigmatiseringen kan stoppe, siger hun.

Tina Vilsbøll, der er overlæge ved Steno Diabetes Center og professor ved Københavns Universitet, er enig i, at det kræver mere end viljestyrke at komme overvægt til livs.

- Overvægt handler ikke bare om viljestyrke. Svær overvægt skyldes ofte ting, som vejer tungere end vægten selv, som stress, gener, social arv eller traumer. Derfor er der behov for, at samfundet og sundhedsvæsenet spiller en større rolle i forhold til svær overvægt, siger hun.

I Syddanmark var der i 2017 18,7 procent svært overvægtige. Til sammenligning var der syv år forinden 14,2 procent svært overvægtige i regionen, viser tal fra Novo Nordisk. Det gør regionen til den 3. mest overvægtige, hvis man tager udgangspunkt i svær overvægt.

Fakta om fedme

  • Overvægt og fedme opstår, når man har for meget fedt på kroppen.
  • 51 procent af den voksne befolkning er overvægtige eller fede.
  • 99 procent af overvægt og fedme skyldes uhensigtsmæssig livsstil: for lidt fysisk bevægelse og for meget (usund) mad.
  • Cirka 1 procent af overvægt og fedme skyldes hormonforstyrrelser.
  • Overvægt og fedme giver øget risiko for en række sygdomme og for tidlig død.

Kilde: Sundhed.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce