Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Timeglasset rinder ud for Kim's livsdrøm

Kim Flink må lukke Galleri Sønderborg om kort tid. Foto: Jens Eilertsen
Galleri Sønderborg må fraflytte eksisterende lokaler senest 1. juni, og selv om der er to egnede tomme lokaler i gågaden, så er det ikke muligt for galleriet at leje dem.

Sønderborg: Det er onsdag formiddag i Sønderborg. Gågaden fyldes med glade indkøbende, for solen titter frem og alle har endnu den tid, da vi ikke kunne købe årstidens mode i byens mange tøjbutikker, i klar erindring. Den tid ligger nu bag os, og alt er som vi kender det - næsten.

Foran Galleri Sønderborg sidder galleriejer Kim Flink. Han har sat et lille bord og en stol op, så han kan nyde solen og en cigaret, når der ikke er kunder i butikken. Han sidder denne onsdag med ryggen mod ruden - og mod muren.

Kunstnerisk åre

Historien bag Galleri Sønderborg begynder på Danfoss i Nordborg, hvor Kim Flink havde et fast og sikkert også godt betalt job. Han var glad for arbejdspladsen, for chefen og for kollegerne - men det var alligevel ikke det, han ville. Der løber nemlig en kunstnerisk åre i Kim Flinks krop, og den mindede hele tiden Flink om, at han skulle føre drømmen om at blive gallerist ud i livet.

I sommeren 2019 tog han skridtet og åbnede Galleri Flink som pop-up i lokalerne i Perlegade. Siden er det kun gået fremad, og pop-up blev til permanent i slutningen af 2019, hvor Kim Flink og kæresten brugte meget tid og nogle penge på at indrette det, der i dag hedder Galleri Sønderborg.

Konceptet var og er sådan, at op til 22 kunstnere lejer en væg for to måneder - og går det rigtigt godt, får galleriejeren også en lille del af salgsprisen. Det fungerer fint, selv om Kim Flink ikke er i nærheden af den indtægt, han havde på Danfoss.

Annonce

Ny lejer

Efter Bortgens åbning faldt huslejen i gågaden til omkring det halve, og da Kim Flink åbnede sit galleri, var der tomme lokaler alle steder i gågaden, som han udtrykker det. Så han fik lov at leje lokalet til noget nær halvdelen af markedsprisen. Dette tilbud gjorde det muligt at føre drømmen om eget galleri ud i livet.

Men Sønderborg er en attraktiv by og der er næsten ikke flere tomme lokaler i gågaden. Derfor har udlejeren nu fundet en lejer, som vil betale fuld pris - og dermed er det out for Galleri Sønderborg, der ikke kan matche den pris.

Annonce

Har ikke opgivet helt

Kim Flink er trist over nu at skulle videre med sit liv - helt har han dog ikke opgivet at finde nye og egnede lokaler til galleriet. Når han sidder i sin stol uden for galleriet og kigger til højre, kan han se de lokaler, som tidligere husede A1 ejendomshandel og som har været midlertidig butik for Only. Tøjbutikken flytter selvfølgelig tilbage til Borgen, og så er lokalerne igen tomme.

Lokalet er perfekt for Galleri Sønderborg - men det er huslejen ikke. Udlejeren har sagt, at Kim Flink kan rykke ind til en billigere husleje, men kommer der en lejer, som vil betale fuld pris, skal han ud igen i løbet af to måneder.

- Det tør jeg ikke, for det koster penge at etablere galleriet. Især lys koster mange penge, siger Kim Flink.

Annonce

Nej fra kommunen

Vender Kim Flink blikket fra højre mod venstre, kan han se det store lokale, som kommunen lejer for næsten 20.000 kroner om måneden. Kommunen er bundet af lejemålet frem til 2025, og lokalet er perfekt til galleriet. Men kommunen siger nej - det kan anses som støtte til en privat virksomhed, hvis Galleri Sønderborg lejer lokalerne til det halve af det, kommunen betaler. Det undrer dog Kim Flink, at der ikke kan findes en løsning.

- Kommunen slipper med halv husleje, og Galleri Sønderborg, der har vist sig at være et aktiv for gågaden og Sønderborg, bliver i Perlegade. Men det kan altså ikke lade sig gøre, siger Kim Flink og ryster lidt på hovedet.

- Skatteborgerne skal betale fuld husleje for et tomt lokale i fire år endnu, jeg må lukke og de lokale kunstnere mister dette springbræt - det giver jo ikke mening, fortsætter galleriejeren.


Skatteborgerne skal betale fuld husleje for et tomt lokale i fire år endnu, jeg må lukke og de lokale kunstnere mister dette springbræt - det giver jo ikke mening

Kim Flink, gallerist - endnu


Annonce

Fortryder ikke

Det ligger helt fast, at Kim Flink ikke vil tilbage til Danfoss. Han er 62 år og vil på en eller anden måde arbejde med noget, der har med kunst at gøre. Hvad det skal være, ved han ikke. Men han ved, at han 1. juni står uden galleri og måske uden job.

- Har du fortrudt, at du åbnede Galleri Sønderborg?

- Nej, nej, slet ikke. Jeg førte min drøm ud i livet, og skulle jeg blive syg og komme af dage om et par år, så vil jeg ikke ligge og tænke: Hvorfor prøvede du ikke?

Kim Flinks mail til kommunen

Kim Flink skrev dette til kommunen for at få lov til at leje lokalet i Perlegade:

Galleri Sønderborg er et galleri, der har til formål at formidle kunst til det brede publikum og er et springbræt for kunstnere til at vise deres værker frem for overskuelige økonomiske midler. Konceptet er, at kunstnerne udstiller i en to måneders periode, så der hele tiden er fornyelse. Kunstnerne er både professionelle, der udstillet på andre gallerier, og fritidskunstere, der dyrker deres kunst på et højt plan. Galleriet kan rumme 22 kunstnere.

Galleriet er placeret på gågaden, hvorved det er en attraktion for de mange turister og gæster. Galleriet er et betydeligt kulturelt aktiv for Sønderborg og er med til at gøre området attraktivt for borgerne på linje med andre kulturelle tilbud.

Galleri Sønderborg åbnede i december 2019 og har indtil dato været en succes. En del af forklaringen er, at der få kunstgallerier i Sønderjylland. Det har derfor været let at finde kunstnere til udstillingerne både fra Danmark, Sverige, Norge og Tyskland, og der er kommet mange positivetilkendegivelser for konceptet fra kunstnerne. Mange af dem har derfor valgt at komme tilbage og udstille i en ny to måneders periode.

Forretningsmodellen for Galleri Sønderborg adskiller fra andre gallerier. Priserne for værkerne i galleriet er kunstnerens egen pris, hvilket naturligvis er til stor glæde for kunderne.

Kunstnerne betaler et fast beløb for at udstille deres værker og som regel uden provision til galleriet. Modellen betyder, at mange kunstnere har mulighed for at udstille i galleriet og derved komme ud til et bredt publikum. Modellen stiller krav til et meget stort netværk til kunstnere, så alle pladser er optaget, og at det kun er kunsterne på højt niveau, der udvælges til at udstille.

Som iværksætter har Kim Flink en vigtig sparring om forretningsudvikling med professionelle kunstnere fra hele Danmark, samt Tyskland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce