Annonce
Ugeavisen Sønderborg

To kunstnere arbejder med historien og naturen på Als

Fie Norsker, "Jomfruen og Ternen". Foto: Fie Norsker
Et sagn fra Als og planter fra Augustenborg er grundlaget for to nye udstillinger på Augustiana.
Annonce

Augustenborg: Augustiana Kunsthal åbner den 25. september dørene for to nye udstillinger, når Fie Norsker viser historiefortællende akvareller og keramiske objekter, og Cecilia Westerberg udstiller plantebaserede farveeksperimenter i Det Hvide Palæ.

Fie Norsker genopliver i sine fabulerende og sirligt malede billeder en svunden tids folketro. Udstillingen, ’Rivers End’, rummer bl.a. en mindre serie nye akvareller, der tager udgangspunkt i en samling af gamle sagn og fortællinger fra Als.

I akvarellen "Jomfruen og Ternen" er Fie Norsker inspireret af fortællingen om mordet i Thorsmose. Ifølge sagnet forelsker en ridder fra Asserballe sig i en ærbar jomfru. Da ridderen på en aftenridetur møder jomfruen og dennes tjenestepige ved Thorsmose, erklærer han sin kærlighed - men bliver afvist. Det gør ridderen så rasende, at han straks drager sit sværd og resolut kløver hovedet på både jomfruen og ternen, da de forsøger at flygte fra ham.

Ridderen smider ligene af de to unge kvinder i mosens uindviede jord. Flere har berettet om, hvordan de har set to skikkelser svæve lydløst ned af bakken mod Thorsmose netop på det sted, hvor de to unge kvinder blev dræbt, og det er den del af historien, som Fie Norsker skildrer i sin akvarel.

Udstillingen, "Rivers End", fylder to sale i stueplan i Det Hvide Palæ og rummer i alt 15 akvareller og fem keramiske objekter.

Annonce

Planter fra Als

Cecilia Westerbergs udstilling "Herbarium – en samtale med planter" er drevet af kunstnerens lidenskab for planter, videnskab og kulturhistorie. Cecilia Westerberg flyttede i sommeren 2020 ind i Augustianas kunstnerbolig og tilbragte tre dage med at indsamle planter fra kunstparken og nærområdet. Især blomster fra vejkanterne er blevet omdrejningspunktet for en plantebaseret udstilling, der vises i en af Det Hvide Palæs sale.

Udstillingen består af en installation af farveprøver udvundet af planter fundet i området, en samling af pressede planter samt tryk med tegning.


Det er en af vores ambitioner, at få kunstnerne til at arbejde med stedspecifikke elementer, som gør det særligt relevant at præsentere deres værker netop på Augustiana.

Hanne Lundgren Nielsen, kunstkonsulent


- Det er en af vores ambitioner, at få kunstnerne til at arbejde med stedspecifikke elementer, som gør det særligt relevant at præsentere deres værker netop på Augustiana, fortæller kunstkonsulent Hanne Lundgren Nielsen.

Fie Norsker og Cecilia Westerbergs tager udgangspunkt i henholdsvis historien og naturen på Als.

Udstillingerne er støttet af Statens Kunstfond og kan ses frem til 22. november.

Der er åbent tirsdag-søndag kl. 12-16, mandag lukket. Gratis adgang

Cecilia Westerberg, "Røllike". Foto: Karen Rosetzsky
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Sønderborg

Næsthøjeste antal nye smittede: Varde er eneste kommune i landsdelen med hverken bekymrende ellers kritiske coronatal

Annonce