Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Tonstung kunst forbinder grænselandet

Hver sokkel til det nye kunstværk i Nordborg vejer 1,3 ton. Foto:Timo Battefeld
Den tyske kunstner Martin Schräder satte onsdag en ny skulptur op i Byparken i Nordborg.
Annonce

Nordborg: Det handlede om præcision, da den tyske kunster Martin Schräder fra Kiel onsdag skule sætte sin skulptur op i Byparken ved springvandet midt i Nordborg By.

To sokler på 1,3 ton hver skulle placeres præcist, lige og helt perfekt. Ovenpå skolerne skulle to figurer placeres og sammen skulle de fire elementer danne værket "Verbindung".

- De to figurerer er hinandens spejl. De er forbundet. De spejler sig i hinanden, fortæller Martin Schräder, mens han jævner gruset ud med hænderne.

Skulpturen er en del af Sønderborg Kommunes markering af Genforeningen 2020. Projektet Spejlinger 2020 sætter syv nye skulpturer med temaet 'genforeningen' op i hele Sønderborg Kommune.

Soklerne er lavet af sten, og de to figurer er farvede.

- Det bliver farverne, som vil tiltrække tilskuerens øje i første omgang. De to figurer spejler sig i farve på hver sin sokkel. Det er en afslappet holdning, et tilbageblik og mødet med sig selv. Det er fortid og fremtid, siger Martin Schräder.

De farverige figurer lå onsdag formiddag pakket ind i tæpper på et lad. Selvom de ikke kunne ses, kom flere nysgerrige borgere forbi Byparken for at se den nye skulptur.

Spejlinger 2020

Martin Schräders kunstværk er en del af Sønderborg Kommunes genforenings-markering under titlen Spejlinger. Fra den 16. maj sættes syv værker op i kommunen. Der er sat værker op i Vester Sottrup ved forsamlingsgården, i Paragraf 5-krydset i Guderup og ved Gråsten Landbrugsskole. I de kommende uger bliver der opsat værker ved Broager Kirke, vejkrydset ved Lysabild Børneunivers og ved Sundgade i Sønderborg.

Alle planlagte afsløringer er aflyst på grund af corona.

Annonce

Farver forbinder

Martin Schräders bindeled i Nordborg har været de frivillige på Nordborg Lokalhistoriske Arkiv. Derfor var Gunnar Dahl fra arkivet forbi onsdag for at se opbygningen.

- Vi har været bindeleddet mellem byen og Martin. Det har været en spændende proces, og jeg synes, det bliver en flot skulptur her i parken. Den er virkelig flot i farverne, siger Gunnar Dahl, mens Martin Schräder fortsatte med at justere soklernes placering.

- Soklen er adskilt, og figurerne har hver deres piedestal. Deres egen verden. Disse verdner er forskellige og på hvert deres niveau. Et farvebånd ser ud til at forbinde de to figurer og forandrer udtrykket på naturstenene. Det maleriske element ændrer silhuetterne på figurerne og giver dem et bånd. En forbindelse, siger Martin Schräder.

Den tyske kunstner Martin Schräder satte sin genforeningsskulptur op i Nordborg. Foto:Timo Battefeld
Det krævede hårdt arbejde at sætte skulpturen op. Foto:Timo Battefeld
Temaet for skulpturen er 'forbindelse'. Foto:Timo Battefeld
Soklerne er lavet af sten, mens der placeres figurer med farver ovenpå. Foto:Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce