Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Ungdomsuddannelser i Sønderborg indfører tobaksfri skoletid

Ungdomsuddannelsesinstitutioner i Sønderborg har indført ny rygepolitik. Foto: Colourbox
Tobaksfri skoletid er fra 1. august indført på alle ungdomsuddannelsesinstitutioner i Sønderborg. Det betyder farvel til alle former for tobaksvarer, snus og e-cigaretter.
Annonce

Sønderborg: Når elever og medarbejdere møder ind på erhvervsuddannelser og gymnasier i Sønderborg efter sommerferien, er det ikke bare til et nyt skoleår, men også til en ny rygepolitik.

Med tobaksfri skoletid indføres 100 procent tobaksfri uddannelses- og arbejdsmiljøer. Det betyder, at alle former for tobaksvarer, snus og e-cigaretter ikke må indtages i skole- og arbejdstiden, hverken på eller uden for uddannelsesinstitutionerne.

Samtidig har skolerne gjort en indsats for at synliggøre de mange gode og sunde alternativer der er til rygning, uanset om man er til sport, leg eller at gå en tur med en ven i pausen.

Røgfri skoletid er en del af en tobakshandleplan, som regeringen og et flertal af folketingets partier i 2019 blev enige om for at få færre unge til at starte med at ryge. Tiltaget bliver indført for alle ungdomsuddannelser fra sommeren 2021.

Annonce

Begynder før tid

Uddannelsesinstitutionerne i Sønderborg er blevet enige om at droppe alle former for tobaksvarer, snus og e-cigaretter allerede nu, da de ønsker at være blandt de skoler, der går forrest i kampen mod rygning og tobaksprodukter blandt unge.

Tiltaget er allerede indført af Sønderborg Kommune på grundskolerne. Efter en henvendelse fra kommunen, har ungdomsuddannelserne besluttet at gå i gang før tid med røgfri skoletid.

- Det kræver en helhedsindsats i hele uddannelsessystemet, hvis de unge skal præges i forhold til rygning. Derfor skal de unge naturligvis møde et røgfrit miljø på ungdomsuddannelserne i Sønderborg, når de allerede har vænnet sig til det i grundskolen, siger direktør Bente E. Jensen, Business College Syd.


Det kræver en helhedsindsats i hele uddannelsessystemet, hvis de unge skal præges i forhold til rygning.

Bente E. Jensen, direktør for Business College Syd


Ungdomsuddannelsesinstitutionerne som indfører tobaksfri skoletid er ud over Business College Syd, Alssundgymnasiet, EUC Syd og Sønderborg Statsskole.

Annonce

Også for de ansatte

I Folketingets handleplan lægges der op til, at uddannelsesinstitutionerne lokalt skal tage stilling til, om røgfri skoletid også gælder de ansatte.

På skolerne i Sønderborg har man ikke været i tvivl om, at tiltaget også skal gælde medarbejderne.

- Sønderborg har en ambition om at være en by med et bæredygtigt uddannelses- og arbejdsmiljø. Derfor gælder tobaksfri skoletid naturligvis også uddannelsernes medarbejdere, som skal gå foran som et godt eksempel for eleverne. Skolerne vil have fokus på at informere både elever og medarbejdere, der pt. ryger, om muligheder for rygestopkurser og andre former for hjælp til at stoppe med tobakken, siger Bente E. Jensen.

Selvom der blandt ansatte og ledere generelt er en positiv stemning omkring indførelsen af røgfri skoletid, er skolerne også bevidst om, at det også bliver en udfordring at indføre tiltaget.

- Det er selvfølgelig ikke alle, der synes det her er verdens bedste idé, og at det kan være en udfordring for især de lidt ældre elever og kursister, der ryger. Men skolerne er fortrøstningsfulde og går til det med en ambition om at løse de eventuelle problemer, der kan opstå, i samarbejde med elever og ansatte, siger Bente E. Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce