Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Ungt firma klar med grøn logistisk revolution

Fra venstre er det keyaccountmanager Mette Kaczmarek i Softteams, projektleder Nina Jessen og direktør Stig Poulsen. Foto: Jens Eilertsen
PERO Solutions er et helt nyt firma, som i disse dage sammen med AV Connection afprøver en plastikkasse, der skal erstatte papkasser.

Sønderborg: Det siger sig selv, at nogen må gøre noget for at komme af med alt det papaffald, der hober sig op og brændes i takt med, at der købes mere ind på nettet. Internethandlen stiger med 20 til 25 procent om året, og det samme gør antallet af papkasser, som varerne kommer i, og som modtagerne efterfølgende må skille sig af med.

I Danmark var der i 2020 omkring 48.000 tons papaffald, som skulle bortskaffes. Det er et stort ressourcespild og en belastning for miljøet, for der anvendes oftest helt nye papkasser, der foldes, sendes og smides væk kort tid efter. Og pap er ikke bare tykt papir. Der er mange kemikalier i den brune indpakning og i de klæbebånd, der holder det hele sammen.

Mette Kaczmarek håber, at der i fremtiden kan bruges genbrugsplast til kasserne. Foto: Jens Eilertsen

Det viser undersøgelser foretaget af Forbrugerrådet. Men det er også til stor irritation for den private modtager, der ikke har plads i papcontaineren, og derfor ofte må brænde kasserne eller køre dem på genbrugspladsen.

Blev grebet af det

Indehaveren af SwipBox i Sønderborg, Allan Kaczmarek, fik for et år siden ideen til en måde at komme af med papkasserne i nethandlen, og han har nu købt ideen ud af SwipBox og har etableret firmaet PERO Solutions, der har til huse på Ellegårdvej 36.

SwipBox-founderen har rigeligt at se til som udviklingsdirektør i SwipBox, så han ringede til Stig Poulsen, som tidligere har arbejdet på Danfoss, Infocom, Vækstfonden, i eget konsulentfirma og en række andre steder, og bad ham sætte sig i direktørstolen.

- Jeg kiggede lidt på projektet, og kunne se, at det var en god idé. Jeg blev grebet af det, så jeg var klar 1. januar, siger Stig Poulsen, da vi møder ham i lokalerne på Ellegårdvej.


Jeg kiggede lidt på projektet, og kunne se, at det var en god idé. Jeg blev grebet af det, så jeg var klar 1. januar.

Direktør Stig Poulsen


Annonce

Afprøves

Måneden efter var PERO Solutions en realitet, og i samarbejde med Softwarehuset Softteams, netbutikken AV-Connection og plastproducenten Schoeller Plast er der udarbejdet fem prototyper på en plastikkasse, som i løbet af april afprøves i samarbejde med AV-Connection i Sønderborg.

AV-Connections 40.000 kunder, der modtager deres månedlige nyhedsbrev, bliver opfordret til at være med i testen af kasserne - og får som tak fri fragt.

Annonce

Vil bruge genbrugsplast

Der er lige nu tale om plastikemballage, der er fremstillet af jomfruplast – så der er altså ikke tale om genbrug. Men det kommer. I første omgang skal kasserne testes for at se, hvor meget de kan klare - meningen er nemlig, at hver kasse skal holde til 1000 ture, før den kasseres.

Men projektleder Nina Jessen er i fuld gang med at undersøge plastproducenters evne til generelt at omdanne brugt plastik til brugbare og solide kasser. Her er blandt andet tale om at bruge fiskenet, som de såkaldte spøgelsesnet, der hentes op fra havene. Disse net er med til at dræbe dyre- og plantelivet i havet.

Direktør Stig Poulsen blev grebet af tanken om en mere miljørigtig transport. Foto: Jens Eilertsen

- Det vil vi godt være med i - man bliver helt ked af det, når man hører historier om, hvad der sker i verdenshavene, siger keyaccountmanager Mette Kaczmarek fra Softteams, der leverer softwaren til kasserne.

Nina Jessen fortæller, at deres ambition er at få fyldt to-tredjedele genbrugsplast i kasserne, men lige nu arbejder det unge firma på at finde ud af, hvordan det kan ske, uden at det går ud over kassernes holdbarhed. Der regnes jo med, at en kasse skal klare 1000 ture, og det kræver stærk plastik.

Men det er helt sikkert meningen, at genbrugsplast skal i spil, og det er også meningen, at stort set alle materialerne fra kasserne skal genbruges til nye kasser.

Annonce

Intelligente kasser

Kasserne fra PERO Solutions er intelligente. De er udstyret med en computerchip, der gør returneringen, altså, cirkulationen mulig. Chippen gør det også lettere for fragtmanden at planlægge en effektiv rute, ligesom der i pakkeshops kan gives oplysninger om leveringstid. Man kan nemlig altid se, hvor kassen er.

Hver kasse har et navn og en QR-kode og der sidder en GPS i dem, som gør, at de hele tiden kan spores. Dette bidrager også til en større tyverisikring.

- Alligevel budgetterer vi med 10 procent tyveri om året, siger Stig Poulsen

Kasserne bliver senere udstyret med en g-sensor, der afslører, hvis kasserne har været ude for en voldsom håndtering, hvilket er godt at vide i forsikringsspørgsmål.

Annonce

Det skal være enkelt

- Vi lever i en tid, hvor vi vil have mere til det halve - og på den halve tid. Derfor skal det være enkelt, og det er vores kasser også for brugeren, siger Mette Kaczmarek.

Når fragtmanden kommer til adressen, får modtageren sin vare, og fragtmanden tager kassen med retur. I afhentningsbokse og i pakkeshops åbner modtageren kassen, tager sine varer, lukker den igen og lader den stå. I øjeblikket arbejdes der også på en løsning med en meget let og 100% kompostérbar pose til varerne i kasserne, så modtagerne har noget at bære dem hjem i.

Pap og PERO

En papkasse lever, fra den foldes i pakkeriet til den kasseres af forbrugeren, i gennemsnit 21 til 24 timer. Der blev i 2020 leveret omkring 120 millioner forsendelser i papkasser i Danmark. Det gav i nærheden af 48.000 tons papaffald. Affaldsbunken forventes at vokse yderligere i nærmeste fremtid, da antallet af internethandler vokser med 20 til 25 procent om året. PERO Solutions arbejder i øjeblikket med to kassestørrelser. Den største er 44x34 centimeter, og der estimeres, at de to kassestørrelser kan dække op til 80 procent af alle pakkeforsendelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce