Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Vær hurtig: Få tilskud til renovering af din bolig

Filialdirektør i Danske Bank Sønderborg Nis Peter Thyssen. Foto: Danske Bank
For de hurtige boligejere kan en større renovering af boligen betale sig selv 100 procent. Staten åbner nemlig snart for en ny tilskudspulje til energiforbedringer, og resten af renoveringen kan næsten betales af de sparede forbrugsudgifter, siger filialdirektør i Danske Bank Sønderborg Nis Peter Thyssen.

Sønderborg: Kan du tænke dig en større forbedring af din bolig, uden at du skal have mange penge op af lommen? Det lyder måske for godt til at være sandt, men den er god nok. Det fortæller Anja Mølgaard, boligchef i Danske Bank, og Nis Peter Thyssen, filialdirektør i Danske Bank i Sønderborg.

- Energiforbedringer af boligen bidrager ikke kun til at bedre klima og dermed Sønderborgområdets ProjectZero-vision om en neutral CO2-udledning. Det giver også den enkelte boligejer øget velvære i form at et bedre indeklima, det giver besparelser i budgettet for eksempel i form af lavere varmeudgifter, og det øger boligens værdi, siger Nis Peter Thyssen.

Annonce

Bedre indeklima i huset

Et bedre energimærke har også betydning for boligens markedsværdi, viser en analyse fra Realkredit Danmark.

- Energimærkets præcise betydning for salgsprisen er dog usikker, og det vil variere meget fra bolig til bolig, så en hurtig salgsgevinst bør absolut ikke være udgangspunktet for at gå i gang med en energiforbedring af sin bolig, siger Nis Peter Thyssen.

Han peger derimod på, at det i langt højere grad handler om at se på, hvor hurtigt
energiforbedringen tjener sig selv hjem, og derfor bør man holde investeringen op imod den løbende lavere energiregning.

Annonce

Vær hurtig

Nis Peter Thyssen påpeger, at man som boligejer ikke skal vente for længe med at komme i gang. Da staten senest åbnede for en tilskudspulje i oktober, blev puljen tømt på få uger. Derfor bør man som boligejer ifølge ham allerede nu gå i gang med planlægningen og blive klar til at søge energipuljen, der forventes at åbne igen den 1. marts.

Både Anja Mølgaard og Nis Peter Thyssen henviser til, at der er masser af hjælp at hente, hvis man som boligejer ikke ved, hvordan man kommer i gang.

- Vi vil gerne støtte op om den grønne omstilling og Sønderborg-områdets ProjectZero-vision om at blive C02 neutrale, og derfor har mange af bankens rådgivere været på kursus i energiforbedringer, ligesom Danske Bank har været med til at relancere hjemmesiden www.energihjem.dk, der både giver inspiration, viser energipotentialet i specifikke boliger, giver overblik over finansiering samt generelt svar på de fleste spørgsmål, siger Nis Peter Thyssen.

Igennem Danske Bank kan man få en bygningsgennemgang og tilkøbe et energimærke af det rådgivende ingeniørfirma OBH-Gruppen, ligesom Danske Bank har lånetilbud til energiforbedringer, hvor stiftelsesgebyrerne er fjernet, når man låner mere end halvdelen af udgifterne til energiforbedringer.

Annonce

Tre gode råd

- Hvis vi skal give boligejerne i Sønderborg tre gode råd, så er det at de skal hente mest mulig inspiration, inden de går i gang, få søgt energimærket, inden bygningspuljen åbner, og tænk energiforbedringerne ind i boligdrømmene og den samlede økonomi, slutter filialdirektør
Nis Peter Thygesen.

Bygningspuljen

Formålet med Bygningspuljen er at nedbringe energiforbruget og omstille varmeforsyningen i helårsboliger i Danmark. Fra puljen gives tilskud til en lang række boligforbedringer, der sparer energi. Tilskuddet gør det markant billigere at få udført energirenoveringer af helårsboliger. Samtidig har du udsigt til en lavere varmeregning, og du gør en positiv forskel for klimaet ved at spare energi og dermed udlede mindre CO2. Tilskuddet er skattefrit for private boligejere.

I 2021 er der 675 mio. kr. i puljen. Der åbnes for ansøgninger 1. marts. Det er en forudsætning, at man har et gældende energimærke, der er nyere end oktober 2012. Pris cirka 5500 kroner.

Regneeksempel: Bolig fra 1975, 154 m2, opvarmet med naturgas, energimærke E. Beløb i kroner. Forbedringer Årlig besparelse Pris Tilskud Finansieringsbehov

Lavenergi-vindue: Pris 130.900 kr, tilskud 74.800, finansieringsbehov 56.100 - årlig besparelse 2700 kr.

Loftisolering: Pris 25.000 kr, tilskud 18.600, finansieringsbehov 6.400 - årlig besparelse 622 kr.

Ventilationsanlæg: Pris 65.000 kr, tilskud 23.000, finansieringsbehov 42.000 - årlig besparelse 1800 kr.

Samlet pris 220.900 kr. Tilskud 116.400 kr. Finansieringsbehov 104.500 kr. Årlig besparelse 5122 kr.

Begrundelse: Gamle og utætte vinduer holder ikke varmen inde i boligen og det kan aflæses direkte på varmeregningen. Derfor kan det ofte betale sig at skifte til energirigtige vinduer. Mange boliger er også dårligt isolerede, hvilket betyder utætheder og et stort varmetab. Det medfører et stort energiforbrug, dårlig komfort samt indeklimaproblemer - herunder risiko for skimmelvækst.

Et ventilationsanlæg sikrer, at luften i hjemmet udskiftes tilstrækkeligt, og derved mindskes risiko for hovedpine, træthed, hoste og øjenirritation. Fordele: Nem udførelse, vedligeholdelsesfrit, omkostningsbesparende, klimavenligt, bedre indeklima.

Eksempel: Nyt lån, 20 år, fast rente 109.000 - rente 0,5 årlig bruttoydelse 6024, årlig nettoydelse 5808n nye energimærke D, potiel værdistigning 100.000 kr.

Beregningen forudsætter 1. prioritetspant i ejendommen, og der er benyttet en skattesats på 26,61% svarende til Sønderborg kommune. Beregningerne er lavet som ’Lån til energiforbedringer’, hvor der ikke betales ekspeditions- og lånesagsgebyr. Dette er en besparelse på op til 7.400 kr.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce