Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Vi behandler ofte bilen bedre end vores parforhold

Autoriseret psykolog Marianne Korsgaard Helms. Foto: Jens Eilertsen
Klummeskribent Marianne Korsgaard Helms har psykologpraksis i Sønderborg, hvor hun blandt andet arbejder med par, som har brug for værktøjer til at styrke parforholdet og kærligheden. Den 62-årige autoriserede psykolog, der selv har en skilsmisse bag sig, skriver, at vi finder det helt naturligt at vores køretøjer kommer til reparation og service på et autoriseret værksted, mens vi ikke er så villige til at gå til psykolog eller parterapeut, når parforholdet er udfordret.
Annonce

Samliv er sårbart, det ser vi ikke mindst i forbindelse med Covid-19, og mange, ikke mindst unge par, oplever et stort pres. Alligevel bliver vi ved med at gifte os eller flytte sammen og danne familie. De nære relationer er vigtige for os. Samtidig med at det er i samlivet mennesker kan blive allermest sårede og fortvivlede, er det også i parforhold og familieliv, vi har mulighed for at give hinanden glæde, inspiration, fællesskab, nærhed og tryghed. Vi har alle brug for at kende nogen godt, vi har alle brug for nogen at dele sorger og glæder med gennem livet. De fleste ønsker holdbare og langvarige parforhold.

Ser man på statistikken over skilsmisser, er der grund til bekymring. Andelen af skilsmisser i Danmark er tæt på 50procent. Nogle brud er nødvendige, men samtidig er det også værd at være opmærksom på, at samlivsproblemer er en af de hyppigste årsager til depression, ligesom det fysiske helbred også påvirkes negativt. Omvendt har par, der lever i gode forhold, det helbredsmæssigt bedre både fysisk og psykisk. Børn såvel som voksne længes efter- og trives i trygge relationer.

Der giver derfor god mening at have fokus på at udvikle og forbedre sit parforhold. Mange par har brug for en håndsrækning og inspiration til at opbygge og bevare en god relation. En håndsrækning, der sætter fokus på, hvordan man løser konflikter på en mere konstruktiv måde, hvordan man bevarer venskab, nærhed og glæde, hvordan man støtter den gode kommunikation i parforholdet. Det er muligt at blive bevidst om, hvad der fremmer det gode samliv, og hvad der hæmmer det – men det kræver en indsats.

I alle livsfaser

Det at kæmpe for parforholdet er relevant for par i alle aldre og livsfaser. Alle kan lære nyt. Parforholdet er dynamisk, og det har brug for næring og inspiration hele vejen gennem livet. Det er aldrig for sent at gå i gang.

Hvordan kan man så få tid til at stimulere sit parforhold? Får parforholdet den tid, som bliver til overs, når alt andet er gjort? Måske kunne man prøve at planlægge "partid", "kærestetid". Tid til at mødes i rolige rammer, hvor man har sat tid af til at tale sammen i dybden og til at lave noget hyggeligt og rart sammen. Det kan f.eks. være, at snakke sammen om, hvad det var hos den anden, du forelskede dig i.

Hvis det er uoverskueligt at få realiseret processen, kan det være relevant at få hjælp til det. En investering i parforholdet, hvor man får hjælp til at gøre en seriøs indsats, kan være en rigtig god løsning. Meget af det, vi lærer i livet, kræver træning/øvelse og vedligeholdelse, f.eks. at cykle og køre bil. Både cyklen og bilen kræver også en vis vedligeholdelse for at køre. Vi kører vores cykel til eftersyn og smøring hos vores cykelsmed og bilen til service og reparation hos mekanikeren. At køre et parforhold kræver også gentagende og ny træning. Efterhånden som vi udvikler os, kommer igennem forskellige livsfaser, hvor omstændighederne ændrer sig. Hvis man aktivt og bevidst beslutter at kæmpe for sit parforhold, er det mange værktøjer, som kan hjælpe én på vej. Det kan være, at man har brug for professionel hjælp, men der er også mange selvhjælps-muligheder.

Normalt at have konflikter

Mange tror, at der er noget galt med deres forhold, når de har problemer og konflikter. Det at have konflikter, problemer og udfordringer er helt normalt, det afgørende er, hvordan man samarbejder om at håndtere konflikter og problemer. Er samlivet præget af samarbejde, eller går det mere i retning af opslidende konflikter og utilfredshed.

Det er vigtigt at pleje og nære de gode sider i parforholdet og give inspiration til, at der skabes plads til venskab, glæde og humor. Når de positive elementer i et parforhold styrkes, kan det bidrage til at minimere det, som hæmmer et godt parforhold. En af udfordringerne er parrets evne til at håndtere konflikter. Hvis det er vanskeligt at samarbejde som et team, når problemer opstår. Hvis et par ikke taler godt sammen og bliver uforsonlige over for hinanden. Er en ond cirkel sat i gang. En dårlig kommunikation spreder negativitet i forholdet på bekostning af lysten til nærhed og engagement. Et grundfundament i et parforhold er måden, man behandler hinanden på, hvordan man kommunikerer, og om der er tilstrækkelig vilje og motivation til den indsats, der er påkrævet for at arbejde med fortsat at have det godt sammen, og til løbende at forandre det, der ikke fungerer. Mit arbejde med par tager afsæt i kognitiv teori og terapi, hvor de fire elementer: tanker, adfærd, kropsfornemmelser og følelser hænger sammen og påvirker hinanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce