Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Vi er kommet meget tættere på hinanden

Klummeskribent Jytte Klit. Foto: Jens Eilertsen
Jytte Klit er uddannet korrespondent og bor i Rendbjerg ved Broager. Hun er efterlønner efter mere end 40 år på Danfoss. Den 64-årige klummeskribent er gift og har to voksne børn. Hendes store hobby er at skrive - hun skriver mest noveller og af og til digte.
Annonce

Der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Det er så sandt, som det er sagt. I de seneste uger har vi oplevet noget, som de fleste af os helst ville have været foruden. En virus, som kom uden varsel.

I Kina startede dette, fordi nogle personer solgte vilde dyr til at spise. De kinesiske myndigheder havde forbudt dette, men der vil altid være nogle, der ikke retter sig efter lovene. Derfor skete katastrofen. Det hjælper ikke, at vi anklager nogen og det har da heldigvis også vist sig, at vi næsten kun koncentrerer os om at løse problemet. Selvfølgelig burde de kinesiske ledere dog have oplyst noget før om situationen i stedet for at forsøge at skjule sandheden.

Da Kina havde det meget svært i begyndelsen af krisen, hjalp vi dem med sundhedsudstyr, og nu hjælper de os tilsvarende med hjælpemidler. Statsminister Mette Frederiksen og Dronning Margrethe har begge været på banen for at informere os om, hvordan vi skal forholde os, og der er ingen tvivl om, at de har fået megen respekt for dette. Desværre er der så nogle enkelte, der ikke rigtigt har fattet pointen. Flertallet har dog vist, at de er opgaven voksen.

Befriende at se

Men midt i al dette negative har der vist sig noget, som var gemt et eller andet sted. Nemlig, at vi godt kan holde sammen, når det virkeligt gælder. Det er så befriende at se, at mennesker forskellige steder i Europa finder ud af at synge sammen, mens de går ud på balkonen, eller bare stikker hovedet ud ad vinduet. For eksempel har Nørrebro i København haft sangsammenkomster, hvor de ikke stod sammen fysisk, men psykisk var de sammen og følte sig som en gruppe.

Jeg har selv oplevet en fantastisk påpasselighed, når jeg har været på indkøb. Alle holdt behørigt afstand og gav plads til hinanden. Pludseligt kommer vi hinanden ved, uden at være helt tæt på hverandre. Faktisk er vi tættere på andre, end vi har været i mange år – ja siden anden verdenskrig uden at overdrive – for vi står sammen imod en fælles fjende, som nu er COVID-19.

Vi håber alle, at denne fjende taber slaget så hurtigt som muligt, men når den forhåbentligt har tabt, findes der måske et større sammenhold blandt os, som vil vare ved i længere tid. Selv politikerne er kommet så tæt på hinanden som aldrig før. På tværs af deres politiske ståsted har de i løbet af ingen tid fundet løsninger på næsten umulige problemer. Sjældent har man set totale modsætninger stå så tæt sammen. Hvor er det befriende at opleve dette.

Tak til regering

Vi må takke regeringen for den fantastisk hurtige indsats mod sygdommen. Uanset politisk ståsted må vi bakke op omkring løsningerne. Det har været meget omfattende og hårde indgreb i vores hverdag. Det er bestemt ikke morsomt ikke at kunne køre over grænsen, som det passer os. Hvor er det irriterende ikke at kunne være på vores yndlingsrestaurant, at gå i biografen for at se gode film, låne lærerige bøger på biblioteket, ikke at få renset vores tænder hos tandlægen, som vi plejer. Forældre kan også få svært ved at nå deres arbejde samtidig med at de skal undervise/passe børnene.

Det værste er nok, at vi ikke ved, hvor længe dette vil vare. Usikkerheden er altid forfærdelig. Men vi må huske på, at hele vores tilværelse altid er usikker, så hvad dette angår, er der ikke noget nyt.

Der kan altid ske noget meget pludseligt i vores liv. Der er intet, der er sikkert. Der var ingen, der kunne forudse dette scenarie. For et par dage siden, da jeg så noget i fjernsynet angående COVID-19, følte jeg, at dette var ligesom en horrorfilm. Disse begivenheder kunne aldrig finde sted i fredelige Danmark. Men desværre er det den skinbarlige virkelighed.

Jeg er dog sikker på, at vi nok skal komme nogenlunde helskinnet igennem alt dette. Jeg føler med alle dem, der måtte blive fyret, miste deres virksomhed eller ramt på en eller anden måde – men husk, det er ikke jeres skyld. Derfor: Lad os blive ved med at stå sammen - på afstand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce