Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Vibæk-møllerne havde stort jule-besøg

Marie Louise Jacobsen er oprindelig blomsterbinder og solgte kranse. Hun er også med i støtteforeningen. Foto: Ludvig Dittmann
Det traditionelle julemarked på Vibæk møllerne havde tørvejr, men det var en kold omgang for familierne med små børn. Også julemanden var pakket godt ind.
Annonce

Sydals: Det var bidende koldt, men det holdt ikke familier med især små børn tilbage, da der i weekenden var jul i Vibæk møllerne på Sydals.

Vibæk møllernes støtteforening med Knud Erik-Jessen i spidsen kunne glæde sig over, at der var over 20 boder med eget håndværk, så de besøgende havde et stort udvalg af hobby- og juleting at vælge imellem. Også tidligere Sydals-borgmester Jens Peter Kock og formand for Fonden Vibæk Møllerne var mødt op på det idylliske sted, der er så attraktivt et sted, at Vibæk vandmølle er med i konkurrencen om betegnelsen "Danmarks smukkeste vandmølle".

Jens Peter Kock og de 300 medlemmer i støtteforeningen drømmer om, at møllen bliver fuldendt med vinger.

- Vi er nået til, at møllen fik en møllehat i 2008, men der skal mindst et par millioner til, før møllen er færdig-restaureret, fortæller han. Men inden møllen får vinger skal stuehuset - fra 1819 - på et eller andet tidspunkt renoveres. Også det vil koste et par millioner. Det betyder, at Fonden Vibæk møllerne skal have hjælp fra flere fonde.

Vibæk Mølle

Vibæk Vandmølle ligger i et dalstrøg nær Vibøge på Sydals.

Møllen er den eneste af de oprindelige ti alsiske vandmøller, som er bevaret. Den blev opført i 1756 og var i brug, indtil det i 1938 ikke længere var rentabelt at fortsætte driften.

Annonce

Duft af klejner

Trods det kølige vejr var der en herlig duft af klejner og Berlinere på gårdspladsen, hvor Anneline Jensen havde travlt med at sælge det dejlige bagværk. I lokalet ved siden af var bager Søren Petersen i gang ved ovnen med blandt andet kløben, rugbrød og wienerstænger.

- Det mest populære er kløben, men mange skal også have friskbagt brød med hjem, fortæller Søren Petersen, der er en af de yngre bagere, som er tilknyttet stedet med fire årlige arrangementer. Og det er bagermester Knud Bjerring glad for.

- Vi bliver jo ældre, siger han med et smil, mens kunderne står i kø for at købe bagværk med hjem. I den anden ende af gårdspladsen frøs julemanden, men han havde luft til at trutte i jagthornet.

I selve møllen stod trædrejer Erling Thomsen fra Sønderborg. Han har tidligere arbejdet med fjerkræ, men nu og allerede et par år før pensionen har han arbejdet med trædrejning. En hobby som gør, at han også er med i Sønderborg Husflid.

I løbet af lørdagen var der 358 betalende besøgende, og søndag ved middagstid så det ud til, at besøgstallet ville blive lige så stort.

Julemanden er altid et populært fotomotiv. Victor på otte år og lillebror Oscar på tre år bliver fotografet sammen med julemanden af mor Ditte-Marie Madsen fra Egen. Foto: Ludvig Dittmann
Familien Møller Crillesen fra Sydals havde ikke langt til julemarkedet. Forældrene Kristine og Micki fandt sammen med børnene Frej på fire år og Clara på syv år fandt nogle spændende steder i møllehuset. Foto: Ludvig Dittmann
Trædrejer Erling Thomsen fra Sønderborg havde et arbejdende værksted og viste de besøgende, hvad trædrejning handler om. Foto: Ludvig Dittmann
Der var nok at vælge imellem ved julemarkedet i Vibæk møllerne. Foto: Ludvig Dittmann
Mange købte friskbagte klejner og Berlinere med hjem. Foto: Ludvig Dittmann
Det var overvejende familier med børn, der besøgte julemarkedet. Foto: Ludvig Dittmann
Der skal hentes materiale på loftet, når der skal foretages en mindre reperation ved vandmøllen. I midten er det Jens Peter Kock, formand for Fonden Vibæk Møllerne. Foto: Ludvig Dittmann
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce