Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Vind eller bundvending var skyld i fiskedød i Augustenborg Fjord

Iltsvind var skyld i fiskedød i Augustenborg Fjord. Arkivfoto: Timo Battefeld
Der er ingen tvivl om, at fiskene i Augustenborg Fjord for en uge siden døde af iltsvind, mener forsker fra Aarhus Universitet.

Augustenborg: Sidste uge blev der fundet hundredvis af døde fisk i Augustenborg Fjord. Fiskene døde af iltsvind, og det kan skyldes to ting, mener Jens Würgler Hansen, der er seniorrådgiver i marin biologi på Aarhus Universitet.

- Fiskedøden skyldes vindforhold eller en bundvending i Augustenborg Fjord. Men det er uden tvivl forsaget af kraftigt iltsvind, siger Jens Würgler Hansen.

Den ene mulighed er, at vindforhold i begyndelsen af november havde presset overfladevandet ud af Augustenborg Fjord. Derved er der kommet en modstrøm, så en iltfattig bundstrøm fra Lillebælt blev presset ind i fjorden.

En anden mulighed er, at der er sket en lille bundvending, som har udløst det giftige svovlbrinte. Ved begge muligheder har fiskene ikke haft mulighed for at flygte.

Ifølge Miljøstyrelsen er der i sommeren og efteråret registreret kraftigt iltsvind i Flensborg Fjord og Als Fjord, som er et af de hårdest ramte områder i Danmark. Styrelsens seneste rapport om iltsvind konkluderer, at iltsvindets udbredelse i oktober 2020 sammen med 2016 er den hidtil størst registrerede for årstiden siden 2008.

Annonce

Gødning er største faktor

Der er flere grunde til, at Lillebælt er hårdt ramt. Dels bliver bundvandet i fjordene let fanget. Jo længere bundvandet står, jo større risiko er der for iltsvind.

- Men det er blevet værre de seneste ti år. En forklaring er, at systemet kan blive fanget i dårlig cirkel. Langvarigt iltsvind kan føre til svovlbrinte, som dræber livet på havbunden, som er med til at regenerere livet på bunden. Når livet på bunden ophører, og bunden er død, vil havet tage længere tid om at regenerere og lettere blive ramt af iltsvind igen, siger Jens Würgler Hansen.

Ud af de mange faktorer er én den mest afgørende.


Når livet på bunden ophører, og bunden er død, vil havet tage længere tid om at regenerere og lettere blive ramt af iltsvind igen.

Jens Würgler Hansen, seniorrådgiver


- Iltsvind kan skyldes trawlfiskeri og kvælstof-ulykken i Fredericia i 2016, men en for stor belastning med gødningsstoffer er en af de væsentligste faktorer. Når der samtidig ikke er god vandudskiftning, så bliver det selvforstærkende, og så hjælper de andre ting ikke, siger Jens Würgler Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce