Annonce
Politik

Aldrig set før: Nu kommer der alkoholforbud på omstridt plads

Lars Weiss på besøg på Anker Jørgensens Plads. Foto: Jens Mouvielle
For en måneds tid siden blev Socialdemokratiets medlemsforslag om et alkoholforbud på Anker Jørgensens Plads stemt ned i Teknik- og Miljøudvalget. Det førte til, at partiet igen fremsendte forslaget, der nu er stemt hjem som det første af sin art i København.
Annonce

Anker Jørgensens Plads har været omdrejningspunkt for stor debat, siden metrobyggeriet på Mozarts Plads begyndte for tre år siden. Det har nemlig ført til, at flere grupper af øldrikkere forsamler sig på den noget mindre plads på Borgbjergsvej til stor gene for beboerne i området.

Derfor har der været forsøgt en lang række tiltag, der skulle afhjælpe problemer med larm, voldelige episoder og utryghed på pladsen. Hverken overvågning, bortskaffelse af bænke, øget polititilsyn og opsætning af alternative byrum, for bare at nævne nogle tiltag, har virket.

Derfor glæder Lars Weiss sig over, at en række partier har ændret mening, så forslaget nu er stemt hjem.

- Jeg er glad for, det lykkedes at få det stemt hjem. Nu har vi mulighed for at imødekomme det ønske, der er fra beboerne, boligforeningerne, lokaludvalget, nærpolitiet og for så vidt også nogle af brugerne nede på pladsen, siger Lars Weiss og fortsætter:

- Vi synes, det her forslag er oplagt, og vi glæder os over, at en række partier har ændret opfattelse.

Annonce

Det første af sin art

Den nye drejning på Anker Jørgensens Plads betyder, at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling inden udgangen af januar 2021 om at lave et alkoholforbud på pladsen.

Et lignende forslag er aldrig før set i København, og det viser med al tydelighed, at situationen på Anker Jørgensens Plads har fået lov til at eskalere til et niveau, hvor man er nødt til at tage skrappe midler i brug, mener Lars Weiss:

- Forslaget er det første af sin art i København, og vi har forsøgt at benytte alle andre værktøjer, vi har til rådighed. Det har ikke virket, og derfor ser vi ikke andre måder at løse problemet på end at kombinere en forbedring af Hørdumsgade med et alkoholforbud her på Anker Jørgensens Plads.


Forslaget er det første af sin art i København, og vi har forsøgt at benytte alle andre værktøjer, vi har til rådighed. Det har ikke virket, og derfor ser vi ikke andre måder at løse problemet på end at kombinere en forbedring af Hørdumsgade med et alkoholforbud her på Anker Jørgensens Plads.

Lars Weiss, overborgmester i København


Sydhavnen er kendt for at være en rummelig bydel, og det laver forslaget ikke om på ifølge Lars Weiss, der i sidste uge besøgte Anker Jørgensens Plads for at snakke med brugerne.

- Sydhavnen har altid været kendt for at være et rummeligt sted, hvor der også er plads til dem, der vil sidde på en bænk med en sixpack, og det skal der stadigvæk være plads til. Men vi har nået et niveau på Anker Jørgensens Plads, der ikke kan accepteres, fordi vi ikke har gjort noget før, lød det fra Lars Weiss under besøget.

Annonce

Før forårssolen

Det er endnu ikke besluttet, hvornår forbuddet helt konkret skal træde i kraft. Flere borgere i området fortæller dog, at det er værst i de varme måneder, hvor presset på pladsen er stort.

Derfor håber Lars Weiss på, at det kan indføres inden den første forårssol titter frem.

- Alkoholforbuddet skal indføres samtidig med, at der ligger en bevilling til at lave en indretning af Hørdumsgade, hvor de nuværende brugere kan være. Det er hele forudsætningen for at indføre det her midlertidige forbud, siger Lars Weiss og fortsætter:

- Målet er, at det træder i kraft inden sommer. Det kan være allerede fra når den første forårssol titter frem, slår han fast.

DF og Konservative er to af de partier, der i første omgang stemte imod forslaget, da der ikke var et sikkerhedsnet i relation til det sociale. Tiltaget på Hørdumsgade, det faktum at politiet er positive overfor håndhævelsen af forbuddet sammen med et krav om, at socialforvaltningen skal kigge på en social indsats for brugerne af pladsen, har fået partierne til at stemme for forslaget denne gang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce