Annonce
Byliv

Denne gang må det ikke glippe: Historisk bygning skal skabe liv i glemt område

Snart skal der tages stilling til, om man vil bruge midler på forberedelserne til en større renovering af Østre Kapel, der kan blive et samlingssted for Bavnehøj. Foto: Jens Mouvielle
Drømmene og visionerne for Østre Kapel er klare, men politikerne har år efter år ladet andre projekter komme foran i køen. Denne gang skal det lykkes, for det har aldrig været mere oplagt end nu at investere i den historiske bygning, mener flere lokale aktører.

Drømmen er at gøre Østre Kapel til et samlingssted i den del af Sydhavnen, der kaldes Bavnehøj, som ikke har noget naturligt mødested.

Bannerføreren for det samlingssted er Sydhavn Teater, der siden 2016 har været Østre Kapels beboere. De har bevist, at man med de rette tilbud kan skabe liv og kultur i hjørnet af Vestre Kirkegård, men Østre Kapels stand forhindrer dem i at fuldføre potentialet for dem selv såvel som for området. Derfor er der blevet søgt om midler i Overførselssagen, som skal gå til at realisere kapellets store potentiale.

- Vores drøm er at skabe et levende hus hele året rundt med en café i foyeren og med en bred vifte af kulturoplevelser såsom teater og koncerter om aftenen i den store sal, der ligger bagerst i kapellet, siger Mille Dalsgaard, som er stifter og kunstnerisk leder af Sydhavn Teater og fortsætter:

- Østre Kapel er uopvarmet, og derfor kan vi kun bruge den i sommerperioden, ligesom den trænger til en renovering af især loftet, der med jævne mellemrum bliver utæt. Det er jo enormt ærgerligt, at man ikke udnytter det fulde potentiale for sådan en perle her, og jeg er ikke i tvivl om, at vi med de rette forbedringer vil kunne tredoble vores aktivitetsniveau.

Håbet er, at man får godkendt ansøgningen til Overførselssagen, hvor der er blevet søgt om en bevilling på 1,6 million kroner.

Pengene skal gå til en planlægningsbevilling, der skal bruges til at undersøge ned til mindste detalje, hvordan man bedst moderniserer Østre Kapel, så man beholder den historiske karakter samtidig med, at man gør den brugbar til teater og café året rundt. For Østre Kapel trænger til en renovering.

- Østre Kapel er en perle, der står meget rå og som giver en god ramme for mange kulturoplevelser. Men den trænger også til at få et løft og til at man værner om den kulturarv, som kapellet repræsenterer. Jeg synes, vi med Østre Kapel har en unik mulighed for at skabe noget, som folk fra hele landet såvel som udlandet vil rejse for at opleve, siger Mille Dalsgaard.

Annonce

Vi har brug for liv

Østre Kapel ligger i den del af Sydhavnen, der hedder Bavnehøj. Her har beboerne længe sukket efter et mødested, hvor folk fra området kan mødes og skabe liv.

- Bavnehøj har i mange år været en glemt bydel, fordi vi er afgrænset af jernbanen, Sjælør Boulevard og Vestre Kirkegård, og der er sådan set ikke nogen steder inde i bydelen, hvor man kan opholde sig. Der er hverken noget torv eller nogen plads, og det betyder, at folk har svært ved at mødes og lære hinanden at kende, siger Asbjørn Riis, der sidder i formandskabet hos Områdefornyelsen Bavnehøj.


Hvis vi vil gøre noget ud af at give folk fra Bavnehøj en samhørighedsfølelse og give bydelen noget liv, så er det en nødvendighed at give folk et fælles opholdsrum, og der har vi peget på Østre Kapel.

Asbjørn Riis, del af formandskabet i Områdefornyelsen Bavnehøj.


Han har selv boet i Bavnehøj i fem et halvt år og mærket, hvordan fraværet af et opholdsrum præger beboerne.

- Jeg ved jo af erfaring, at det er svært at lære andre beboere i området at kende, fordi man ikke har et sted at mødes. Jeg er pensionist og har heldigvis travlt, men jeg kunne godt forestille mig, at der er mange andre pensionister i områder, der godt kunne bruge et sted at gå hen for at se noget liv, siger Asbjørn Riis og fortsætter:

- Hvis vi vil gøre noget ud af at give folk fra Bavnehøj en samhørighedsfølelse og give bydelen noget liv, så er det en nødvendighed at give folk et fælles opholdsrum, og der har vi peget på Østre Kapel.

Annonce

Bedre timing findes ikke

I modsætning til de andre år, hvor ansøgningen om midler til planlægningsbevillingen er blevet afvist er der i år flere elementer, der gør det oplagt at søsætte projektet.

For det første har Sydhavn Teater gået fra at have en driftsbevilling på en million kroner om året, en såkaldt startup bevilling, til nu at have 2,8 millioner kroner om året som følge af sommerens teateraftale.

For det andet har Områdefornyelsen Bavnehøj tildelt en million kroner til at afsøge, hvordan man bedst muligt udnytter uderummet omkring kapellet, og for det tredje risikerer man at miste den unikke bygning, hvis man lader stå til for længe.

Det fortæller Ann Birk Vikkelsø fra Kongens Enghave Lokaludvalg.

Mille Maria Dalsgaard, stifter og kunstnerisk leder af Sydhavn Teater drømmer om at kunne bruge Østre Kapel hele året. Det vil kræve en større renovering. Foto: Jens Mouvielle

- Østre Kapel har en særlig historie og er velegnet til teater og aktiviteter, men man risikerer at miste det, fordi bygningen forfalder. Lige pludselig kan man risikere at have tabt en rigtig god bygning, eller også bliver det væsentligt dyrere at istandsætte den, siger hun og fortsætter:
- Der er blevet søgt et par gange i forhold til at lave forberedelserne til en gennemgribende renovering, men det er ikke blevet til noget endnu. Vi håber fra lokaludvalgets side, at det bliver prioriteret denne gang, for det vil give Sydhavn Teater en mulighed for at være bannerfører for at løfte hele området.

Tilbage hos Sydhavn Teater krydser man fingre for, at der bliver kigget deres vej, når midlerne fra Overførselssagen skal fordeles.

- Vi håber sådan på, at politikerne også ser, at tiden nu er inde til at give Sydhavnen det kultur-løft og det samlingssted, som folk i den grad efterspørger og sukker efter. Vi har muligheden for at skabe noget helt unikt, og den chance skal vi ikke lade passere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Gamle kirkelokaler skal gennem større forandring: - Vi håber, at det på sigt er med til at støtte op om kulturlivet i Sydhavnen

Byliv

Natur-organisation raser over nyt anlæg: Vi har en unik mulighed for at få en park til Valby

Corona

Slut med pop-up centre i København

Annonce