Annonce
Drømme

Fra cykelværksted til café: Sådan gjorde de South Harbour til Sydhavnens Stolthed

Samira, Khadija og Jamila har skabt en kæmpe succes på hjørnet mellem Hørdumsgade og Enghavevej. Foto: Jens Mouvielle
Khadija, Jamila og Samira har sammen skabt den yderst populære South Harbour Café i Sydhavnen af en helt særlig årsag, og deres livsværk har modtaget stribevis af priser.

Når man træder ind på South Harbour Café er det tydeligt, at Sydhavnen har en særlig plads i hjerterne på de tre iværksættersøstre Khadija, Samira og Jamila, der for fire år siden slog til, da cykelbutikken på Hørdumsgade 1 blev ledig.

Med hårdt arbejde og hjælp fra både deres mænd, børn og familie omdannede de cykelbiksen til en café. Her fører de deres mors idéer og tanker videre om at være fælles om sund mad og gæstfrihed.

De tre iværksættersøstre er nemlig, lige så længe de kan huske, flittigt blevet sendt rundt til naboer i Sydhavnen hvor de delte ud af deres mors mad. På den måde har hun lært dem, at mad er noget, man nyder sammen, at man giver tilbage til dem, man deler tilværelse og rum med, og at Sydhavnen kan noget særligt, når det gælder sammenhold.

Annonce

- Vores mor sagde altid, at ingen af de ældre fra den landsby, hvor hun er opvokset i Marokko, blev syge, og at det var fordi, de spiste sund mad. Derfor lå det hende meget på sinde, at dem omkring hende altid fik noget sundt at spise, ligesom de skulle have en historie med på vejen, smiler Khadija, mens Jamila og Samira nikker enstemmigt og supplerer:

- Det har vi gjort til hjørnestenen i vores koncept, og selvfølgelig laver vi al maden fra bunden.

Stolt af Sydhavnen

De tre iværksættersøstre har i den grad givet Sydhavnen noget at være stolte af. Oppe på bardisken står en lang række priser, som de har modtaget for livsværket. Nogle er internationale og andre fra Danmark.

I deres første anmeldelse var fra Politiken, hvor de fik fem stjerner og store roser, og året efter vandt de IBYEN-prisen for Københavns bedste café.

- Nogle har sagt til os, at det slet ikke burde kunne lade sig gøre at drive en café her. Enghavevej er trafikeret, og caféen ville formentlig have bedre betingelser for at løbe rundt, hvis den lå på eksempelvis Vesterbro, siger Jamila og smiler:

- Men denne café skal ikke ligge noget som helst andet sted end i Sydhavnen. Det er jo her, vi hører hjemme.

Og placeringen har da heller aldrig været en hindring for dem. Tværtimod. De vil nemlig gerne gøre noget godt for deres bydel, og derfor ligger caféen, hvor den gør.

Jamila, Khadija og Samira bag disken i South Harbour Café. Foto: Jens Mouvielle

- Det er vigtigt for os, at South Harbour Café ligger i Sydhavnen. Det giver lidt sig selv i navnet, men vi er stolte af at være herfra, og vi er stolte over at kunne give noget tilbage til bydelen, som har givet os så meget, siger Khadija og bliver suppleret af Samira:

- Vi siger altid, at vi gerne vil hjælpe med at få Sydhavnen på landkortet. Der er flere fordomme om Sydhavnen, men det er et dejligt sted, hvor folk kommer hinanden ved, og det skal vi selvfølgelig være med til at vise omverdenen. Sydhavnen er et fantastisk sted. Her er sjælfulde karéer fra 1930’erne, Sydhavnstippen, husbåde, højere uddannelsesinstitutioner, Karens Minde Kulturhus, kanaler og ny arkitektur i verdensklasse.

Annonce

Sydhavnen på væggene og Marokko i maven

- Det her er Håkon Knivsliber, griner Khadija og peger på et af de mange små sort/hvidebilleder, der hænger på væggene inde i caféen, inden hun fortsætter:

- Ham kan jeg tydeligt huske, fra da jeg var lille. Han rendte gaderne i Sydhavnen tynde og sleb knive, så ham har vi selvfølgelig med os her i caféen. Vi gør meget ud af at vise Sydhavnens historie, man skal kunne mærke, det er her, man er.

Til februar fylder South Harbour Café fire år, og på sigt håber de tre søstre på at kunne udvide konceptet med endnu en café og salg af marokkanske specialiteter til detailhandlen. Ambitioner er der masser af.


Det er vigtigt for os, at South Harbour Café ligger i Sydhavnen. Det giver lidt sig selv i navnet, men vi er stolte af at være herfra, og vi er stolte over at kunne give noget tilbage til bydelen, som har givet os så meget.

Khadija, der ejer South Habour Café sammen med sine søstre Jamila og Samira.


- Vi er først og fremmest iværksættere. Vi har hele tiden en masse idéer oppe i luften,og det er en målsætning for os at leve af det alle sammen en dag.

Som det er lige nu, arbejder Jamila i caféen på fuld tid. Khadija arbejder som boligsocial medarbejder ved siden af timerne i caféen mens Samira arbejder som tandplejer.

Der ligger mange aftentimer i arbejdet i caféen, og derfor bliver smilene hos søstrene om muligt endnu større, når de besøgende siger tak for maden og får en lille sludder om stort og småt.

- Her er det mødet mellem mennesker, der er vigtig. Det her sted skal kunne det hele, og det føler vi faktisk, det kan, siger de nærmest i kor.

- Vi ønsker, at vores gæster ser vores café som deres andet hjem i Sydhavnen.

Hvis du selv ønsker at slå et smut forbi South Harbour Café og ved selvsyn opleve, hvordan man forener marokkansk madkunst og sydhavns-sjæl, har caféen åbent i hverdage i tidsrummet 11-21 og i weekender i tidsrummet 10-21. Adressen er Hørdumsgade 1, kun 100 meter fra Sydhavns station.

Du kan spise alt fra brunch, frokost og aftensmad til snacks og kageved siden af kaffen.De fleste retter findes også i vegetariske og veganske variationer, og catering og take away er også muligt. Der er nok at gå på opdagelse i.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce