Annonce
Byliv

Det er ikke til at bære: Sydhavnens Folkemøde får kniven af politikerne

Sydhavnens første folkemøde fandt sted lørdag 14. september 2019, og det blev en stor og velbesøgt succes.
Rikke Rohr, forperson i foreningen Sydhavnens Folkemøde, er forbavset over, at hendes livs projekt ikke har modtaget så meget som en krone fra festivalspuljen af politikerne i Kultur- og Fritidsudvalget. Det er et uheldigt signal at sende, mener hun.
Annonce

Sydhavnens Folkemøde havde sat alle sejl ind på at nå i mål med ansøgningen til Kultur- og Fritidsudvalgets festivalpulje, hvor de har søgt om støtte på 400.000 kroner.

Rikke Rohr, der er forperson og stifter af Sydhavnens Folkemøde, havde fået midler af Kgs. Enghave Lokaludvalg til at strikke en ansøgning sammen, så man nåede det i tide. Hun har nemlig sat sig selv i økonomisk gæld, da folkemødet de seneste to år er finansieret af egen lomme fra de frivilliges side. Derfor var denne ansøgning vigtig for at kræfterne bag folkemødet ikke brænder ud.

Forleden kom der svar på ansøgningen. Det blev et afslag. Der er ingen støtte at hente.

- Det at man vælger slet ikke at støtte med noget som helst, det synes jeg er et meget uheldigt signal at sende. Vi oplever et hav af rosende ord fra politikerne, hvad angår folkemødet, men hvis de ikke vil sætte handling bag, så er det jo bare varm luft, man ikke kan bruge til noget, siger hun.

Annonce

Svære vilkår for nye ansøgere

Jonas Bjørn Jensen, der er medlem af Kultur- og Fritidsudvalget for Socialdemokratiet fortæller, at det i år har været sværere for nye ansøgere at komme i betragtning til udvalgets støttemidler.

Corona har nemlig betydet, at de har valgt at prioritere eksisterende initiativer. Han slår dog fast, at der ikke er tale om en decideret aftale på området.

- Der ligger ikke en beslutning om, at kun eksisterende initiativer kan støttes. For vi har jo ikke på forhånd kunne vide, hvor mange der ville søge. Men vi havde en forståelse med hinanden om, at vi ville prioritere eksisterende initiativer, siger han og fortsætter:

- Når det alligevel giver god mening at have søgt, så er det jo fordi, at vi nu har fået muligheder for at arbejde med festivalpuljen på en helt anden måde fra næste års ansøgninger. Her kan vi arbejde med flerårige bevillinger, blandt andet. Det forudsætter selvfølgelig, at Sydhavns Folkemøde også er der næste år. Men det er jo ikke anderledes fra andre festivaler. Eller for andre dele af kulturen, som er ekstremt hårdt ramt.

Sydhavnens første folkemøde fandt sted lørdag 14. september 2019, og det blev en stor og velbesøgt succes.

Rikke Rohr er uforstående overfor, at man vælger at lave en prioritering, der går på, at nye tiltag får sværere ved at få støtte. Og hun er særligt uforstående overfor, at der slet ikke er noget hjælp at hente.

- Det har været hårdt nok at holde foreningen i live i det her år uden større økonomisk støtte. At denne store ansøgning nærmest per automatik bliver tildelt et afslag er ikke til at bære. Der er kommunalvalg i 2021, og byen har brug for Sydhavnens Folkemøde, vi kan ikke bare vente til næste år, siger Rikke Rohr.

Annonce

Er det lovligt?

Kgs. Enghave Lokaludvalg, der har bevilliget midler til, at Sydhavnens Folkemøde kunne søge Festivalpuljen er meget forundret over baggrunden for afslaget. De mener nemlig ikke, at Kultur- og Fritidsudvalget kan have en forståelse med hinanden om, at de vil prioritere eksisterende initiativer, når alle ansøgninger skal behandles lige.

- Kgs. Enghave Lokaludvalg er skuffede over, at SV-Folkemødet ikke har fået tildelt midler fra Københavns Kommunes Festivalpulje til at gennemføre Folkemødet til næste år. Vi er forundrede over, at Københavns Kommune, i stedet for at vurdere de enkelte ansøgere individuelt, har valgt at tilgodese de festivaler og idrætsbegivenheder, der fik bevilget midler fra Festivalpuljen i 2020 med det samme beløb en gang til, siger lokaludvalget i en samlet udtalelse.

Faktisk er de i tvivl, om det overhovedet er lovligt at behandle ansøgningerne på den måde.

Rikke Rohr, forperson for SV:F. Foto: Privat

- Lokaludvalget har bevilget midler til, at arrangørerne kunne få hjælp til ansøgningen fra en fundraiser. Den tid og de ressourcer kunne arrangørerne have brugt på at søge støtte i andre fonde, hvis Kultur- og Fritidsudvalget havde givet en klar udmelding om den nye praksis i rimelig tid inden ansøgningsfristen. Vi har forstået, at SV-Folkemødet valgte at søge Festivalpuljen, fordi de havde fået tilkendegivelser om, at der var god mulighed for støtte i forbindelse med årets udmøntning, siger lokaludvalget og fortsætter:

- Vi kan godt forstå, at Kultur- og Fritidsudvalget gerne vil støtte de eksisterende festivalers og idrætsbegivenheders eksistens under Coronakrisen, men det medfører efter vores opfattelse en proces, der ikke på forhånd har kunnet gennemskues af ansøgerne, og udelukker på samme tid en række andre festivaler mv. fra at få sikret deres eksistensgrundlag. Dette virker ikke rimeligt, og vi er faktisk også i tvivl, om det er lovligt.

Annonce

Brænder fortsat takket være nye kræfter

Afslaget på ansøgningen ville under andre omstændigheder være enden på Sydhavnens Folkemøde. Heldigvis er der kommet nye kræfter ind, der er klar til at gribe faklen og holde liv i foreningen.

- Det her kommer ikke til at slå Sydhavnens Folkemøde ihjel, men det skyldes kun, at vi har fået nogle nye friske kræfter ind for nyligt, der er parat til at knokle videre - men sådan så det ikke ud for få måneder siden og det er generelt ikke langtidsholdbart at drive rovdrift på frivilligheden. Vi har allerede set det alt for mange gange, at den ene borgergruppe efter den anden brænder ud og folk mister undervejs troen på at det nytter at engagere sig, siger Rikke Rohr.


Det at man vælger slet ikke at støtte med noget som helst, det synes jeg er et meget uheldigt signal at sende. Vi oplever et hav af rosende ord fra politikerne, hvad angår folkemødet, men hvis de ikke vil sætte handling bag, så er det jo bare varm luft, man ikke kan bruge til noget.

Rikke Rohr, forperson i Sydhavnens Folkemøde


Hun har valgt at tage orlov og få styr på nogle af alle de ting, hun har udskudt, mens hun brugte tiden på folkemødet. I stedet er Marcello Morns valgt som konstitueret forperson.

- Jeg er selv nødt til at tage orlov nu og få styr på min egen økonomiske situation, få set min familie osv. Alt det man tilsidesætter, når man dedikeret sig til en sag, der ikke er opstået i et eksisterende system. Det skulle helst ikke være så ulige en kamp at få skabt et neutralt debatforum som Sydhavnens Folkemøde er, siger Rikke Rohr.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce