Annonce
Sydhavnen

Dyrepasser på Tippen i opråb: Stop med at fodre dyrene med blødt brød, det kan slå dem ihjel

Christina Søgaard sammen med vædderen Darling. Foto: Christina Søgaard.
Christina Søgaard passer dyrene på Tippen, hvor der både går heste, får og alpakaer. Hun har observeret, at flere af dyrene døjer med følgevirkninger fra, at folk fodrer dem med blødt brød, hvilket de ikke kan tåle.
Annonce

Fårene og alpakaerne på Tippen har haft dårlig mave hele sommeren, og årsagen er, at folk fodrer dem med blødt brød. De kan ikke tåle det, og i værste fald kan det tage livet af dem.

Sådan lyder opråbet fra Christina Søgaard, der passer dyrene på Tippen på frivillig basis igennem Børnenes Dyremark.

Budskabet er endnu vigtigere nu, hvor fårene har fået lam, der er endnu mere udsat, hvis de får forkert foder.

Annonce

Opråb fra Christina

Nu er fåreflokken på Tippen mere end fordoblet. Før var de 18, nu er de 37 inklusiv de 13 nye lam, og derfor er det vigtigt at gøre opmærksom på, hvordan man bedst passer på dyrene.

- Der er mange, som gerne vil fodre fårene og alpakaerne og især nu, hvor førstnævnte har fået små lam. Selvom det står ved alle indgangene, at dyrene ikke kan tåle brød, er der stadig en del, der fodrer med netop det, skriver Christina i sit opslag og fortsætter:

Christina Søgaard. Her kan du ane de to får Åse og Gerda. Foto: Erik Schjønning.

- Dyrene elsker brød, men det kan faktisk gøre dem så syge, at det kan ende med at koste dem livet. Dette gælder også for hestene og alpakaerne. Så husk, husk, husk, at de ikke må få brød, medmindre det er så knastørt, at et menneske ikke vil kunne bide i det.

Årsagen til, at dyrene ikke kan tåle brød, er blandt andet, at det kan klistre sig fast i deres spiserør, ligesom det kan give dem kolik og andre sygdomme. Det fortæller dyrlægeansvarlig i Børnenes Dyremark, Mathilde Lunderskov:

- Rugbrød og boller klistrer nede i halsen, og det kan være farligt for dem, ligesom det kan give dem kolik. Det er også en dårlig idé at fodre dem med haveaffald såsom rester fra hækken eller græsset. Der kan være olie, benzinrester og andet skidt i, som de kan få forgiftninger af, og det er rigtig farligt for dem, siger hun.

Annonce

Pas ekstra på de små lam

Fårene har fået i alt 13 lam, og disse tiltrækker selvsagt en masse opmærksomhed fra de besøgende på Tippen. Selvom det er fristende at kaste alle sine godbidder hen til dem, så er det netop lammene, der har bedst af ikke at få godbidder, fortæller Christina Søgaard i sit opslag.


Dyrene elsker brød, men det kan faktisk gøre dem så syge, at det kan ende med at koste dem livet. Dette gælder også for hestene og alpakaerne.

Christina Søgaard, frivillig dyrpasser på Tippen.


- De små lam er endnu ikke vant til at blive fodret med alverdens godbidder, så det er bedst bare at fodre dem med kæl - og dermed give dem en chance for at falde godt til, både med naturens mad og med flokken. Det sparer dem for en masse kamp om godbidder med dårlig mave til følge, skriver hun og fortsætter:

- Dyrene kan desuden heller ikke tåle rå kartofler, eksotiske frugter og andre ting, så hvis man absolut vil fodre dem, bør man holde sig til æbler og gulerødder og allerhelst om vinteren, hvor dyrene ikke har det samme overflødighedshorn af mad i naturen.

Får fra Sydhavnstippen. Foto: Steen Holten-Andersen

Især sæsonen for fodring af dyrene er værd at bide mærke i. Fårene og alpakaerne er nemlig forbrugsdyr, der går på tippen af hensyn til naturpleje.

- De går på Tippen for bl.a. at holde bjørneklo nede og sørge for, at græsset er slået, så man kan komme frem derude. Derfor er det bedste helt generelt, at de ikke får en masse mad om sommeren, fordi det forstyrrer deres opgave derude. Om vinteren er der mindre at spise, og så går det bedre an, at man fodrer dem, så længe det er med noget, de kan tåle, siger Mathilde Lunderskov.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce