Annonce
Sydhavnen

Efter stor debat: Borgmester forsvarer sin kritik af omstridt alkoholforbud

Socialborgmester Mia Nyegaard (RV). Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Socialborgmester Mia Nyegaard kom for nylig med et debatindlæg, der vakte stor opsigt i Sydhavnen. Nu besvarer hun kritikken af hendes modstand mod et alkoholforbud på Anker Jørgensens Plads.
Annonce

Hvad er hendes egen løsning på problemet? Kan hun ikke se, det er den eneste løsning? Det er nemt at pege fingre, når man ikke selv kommer på banen.

Det er blot nogle af de reaktioner, SydhavnenLIV har modtaget på Socialborgmester Mia Nyegaards debatindlæg, hvor hun beskrev sin skepsis overfor indførelsen af et alkoholforbud på Anker Jørgensens plads, som et bredt flertal har stemt hjem.

SydhavnenLIV har bedst Mia Nyegaard om at svare på kritikken.

Beboerne i Sydhavnen har længe efterspurgt en løsning på balladen og larmen på Anker Jørgensens Plads, som er skabt af flere grupper øldrikkere. Hvorfor har Mia Nyegaard, trods utallige opråb fra sydhavnere over en årrække, ikke forsøgt at løse problemet tidligere i stedet for at lade det eskalere?

- Jeg har altid støttet, at der skal være en stærk social indsats ude på Anker Jørgensens Plads for at afhjælpe situationen. Derfor har medarbejdere fra Den Boligsociale Gadekontakt og Hjemløseenheden under Socialforvaltningen styrket indsatsen på Anker Jørgensens Plads ift. drikkefællesskaberne og de hjemløse, der opholder sig på pladsen. Formålet har været og er stadig at sikre tryghed og plads til Københavns udsatte, uden at det skal være til gene for lokalområdet.

Hvis ikke man skal få dem, der laver ballade væk med et alkoholforbud på den korte bane, hvordan skal man så løse problemet?

Lars Weiss på besøg på Anker Jørgensens Plads i forbindelse med fremførelsen af forslaget om at etablere et alkoholforbud på pladsen. Foto: Jens Mouvielle. Foto: Jens Mouvielle

- Rent principielt handler det om, at man ikke skal gå ned ad en forbudsvej. Hverken på den korte eller lange bane. Man kan ikke forbyde sig ud af udsathed. Jeg mener, at vi i stedet for et alkoholforbud skal styrke og øge de igangværende socialfaglige indsatser og gøre det alternative opholdssted i Hørdumsgade mere attraktivt. Det er også noget, som lokaludvalget har anbefalet, og noget, jeg har været til møde med SydhavnsCompagniet om.

- Det kræver, at Hørdumsgade bliver til et ordentligt byrum med fx etablering af toiletfaciliteter, et mere fast underlag og læhegn. Og det kræver en øget boligsocial gadeplansindsats, fremskudt rusmiddelbehandling eller en udgående sundhedsindsats.

- Endelig er jeg sikker på, at den sociale vicevært, som TrygFonden har doneret penge til, at AKB kan ansætte, vil have en positiv effekt.

Annonce

Tale om stigmatisering?

Beboerne i området er meget bekymrede for, at situationen fortsat eskalerer. De mener, det er for let købt at snakke om sociale indsatser på den lange bane, når problemet har nået et utåleligt niveau netop nu. Hvordan forholder du dig til den kritik?

- Jeg anerkender fuldt ud, at forholdene på Anker Jørgensens Plads kan være og har været til gene for beboere og erhvervsdrivende i nærområdet, fordi pladsen er mindre end Mozarts Plads, og at det nye skybrudsprojekt på Sjælør Boulevard også vil påvirke de grønne områder i den del af Sydhavnen og dermed risikerer at øge presset på pladsen. Samtidig anerkender jeg også, at den sociale indsats, som vi hidtil har haft, ikke har formået at løse problemerne.

- Jeg holder fast i, at en styrket social indsats kombineret med et attraktivt alternativ på Hørdumsgade er løsningen på problemet. Ikke et alkoholforbud, som jeg har svært ved at se som en holdbar løsning og noget, der skulle være konfliktnedtrappende. Jeg kan faktisk være bekymret for det modsatte.

Problemstillingen er ikke, at øldrikkerne bliver stigmatiseret. Den er, at de er samlet på for lidt plads. En borger sammenligner det med, at der er rygeforbud i nogle zoner, mens der er plads til det andre steder. Hvorfor mener du, der er tale om stigmatisering med alkoholforbuddet?


Et alkoholforbud rammer en udsat gruppe og gør det bredt - uden at tage højde for, at det langt fra er alle københavnere, som opholder sig på Anker Jørgensens Plads med en øl i hånden, der bidrager til utrygheden. Derfor mener jeg, at man med forbuddet stigmatiserer mennesker med et alkoholmisbrug og stempler dem som nogle, der skaber uro og ballade.

Mia Nyegaard, Socialborgmester (RV)


- Et alkoholforbud rammer en udsat gruppe og gør det bredt - uden at tage højde for, at det langt fra er alle københavnere, som opholder sig på Anker Jørgensens Plads med en øl i hånden, der bidrager til utrygheden. Derfor mener jeg, at man med forbuddet stigmatiserer mennesker med et alkoholmisbrug og stempler dem som nogle, der skaber uro og ballade.

- Det er utrolig vigtigt for mig, at København er en by, hvor der er plads til alle. Derfor bekymrer det mig, hvis vi begynder at stigmatisere mennesker med sociale problemer.

Lars Weiss har tidligere udtalt, at man vil forsøge at effektuere alkoholforbuddet på Anker Jørgensens Plads, inden den første forårssol titter frem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce