Annonce
Byliv

Kæmpe demonstration mod byggeplaner på Stejlepladsen: De kom som tyve i natten

Jan Mathisen, Fiskerhavnens Venner, håber på at kunne påvirke politikernes beslunting om at bygge på Stejlepladsen. Foto: Jens Mouvielle
Fiskehavnens venner har planlagt en stor demonstration mod kommunens byggeplaner på et af de områder, der står folk fra Sydhavnen allernærmest: Stejlepladsen.
Annonce

Jan Mathisen, talsmand for Fiskerhavnens Venner, folder hænderne og trækker vejret dybt ned i lungerne et par gange. Så læner han sig lidt ind over bordet og kommer med sin mening om København Kommunes byggerplaner på Stejlepladsen.

Og lad det være sagt med det samme, han er ikke positiv stemt for, at der skal bygges mange hundrede lejligheder på det område, der engang var fredet.

- I Sydhavnen har vi en særlig kultur, der især kommer til udtryk nede på Stejlepladsen og i Fiskerhavnen. En kultur, hvor der er plads til alle de skæve typer og eksistenser, hvor der er plads til særlige kulturelle aktiviteter, og hvor der er plads til et uddøende erhverv i Københavns Kommune nemlig bundgarnsfiskeriet. Alt det tilsammen gør, at vi har et unikt område på Stejlepladsen, som Københavns Kommune vil ødelægge for at tjene penge, siger Jan Mathisen.

Derfor har han og Fikserhavnens venner besluttet at gøre endnu et forsøg på at få politikerne til at skifte mening, inden 11. januar, hvor byggeplanerne på Amager Fælled og Stejlepladsen er på dagsordenen i Københavns kommunes Teknik- og Miljøudvalg

Det gør de med en fakkel- og lysdemonstration på Stejlepladsen søndag 3. januar i tidsrummer 16-17.


Jeg håber, vi kan påvirke politikerne til at ændre mening og stoppe byggeriet. Som minimum håber jeg, de udskyder beslutningen og anerkender den brede folkemodstand. Man bør vente til valget, så det kan blive en del af valgkampen, så vi har mulighed for at få indflydelse på det. Det har vi ikke haft før. Der kom de som tyve i natten.

Jan Mathisen, Fiskerhavnens Venner


- Jeg håber, vi kan påvirke politikerne til at ændre mening og stoppe byggeriet. Som minimum håber jeg, de udskyder beslutningen og anerkender den brede folkemodstand. Man bør vente til valget, så det kan blive en del af valgkampen, så vi har mulighed for at få indflydelse på det. Det har vi ikke haft før. Der kom de som tyve i natten og forhandlede det igennem via et forlig, siger Jan Mathisen og slår fast:

- Den her demonstration skal være en forhåbning til Sydhavnens borgere om, at det aldrig er for sent at ændre besluntingen om at bygge på Stejlepladsen, og så skal det være en vished om, at vi bliver ved med at kæmpe. Også selvom byggeriet bliver besluttet.

Annonce

Over hovedet på Sydhavnerne

Marcello Morns, konstitueret forperson for Sydhavnens Folkemøde, er overrasket over, den måde beslutningen om byggeriet på Stejlepladsen er taget, hvor borgernes mening, efter hans udsagn, ikke er blevet hørt.

- Sagen om Stejlepladsen viser, hvad der sker, når det går for hurtigt. Massive protester førte til, at man droppede de første byggeplaner på Amager Fælled. I manglen på byggegrunde valgte man Stejlepladsen. Den fik man ovenikøbet affredet i al hast. Nu skal man så i gang med at bygge – men intet tyder på, at hverken de lokale fra Fiskerhavnen eller de lokale fra de nye og gamle områder i Sydhavnen ønsker dette, siger Marcelo Mons.

Jan Mathisen fra Fiskerhavnens Venner og andre af havnens brugere kæmper mod boligbyggeriet på Stejlepladsen. Arkivfoto: Benedicte Lorenzen

Han pointerer, at der er behov for oplysning om Stejlepladsen, fordi det er et område, som færre kender i forhold til Amager Fælled, hvor der også er byggeplaner med store demonstrationer til følge.

- Hvad er pointen med at have fredet naturområder, hvis man kan affrede dem i al hast, fordi man vil bebygge dem? Hvad er pointen med at have et lokaldemokrati og lave borgerhøringer, hvis man vil sidde modargumenter overhørig? Det lykkedes at mobilisere mange mennesker til at demonstrere mod byggeriet på Amager Fælled, men de færreste københavnere kender Stejlepladsen, og der er næppe energi til endnu en protest, siger Marcelo Mons.

Annonce

Den sidste rest af det gamle København

Tilbage i Jan Mathisens stue sidder han og ryster lidt på hovedet. Hvis Stejlepladsen bliver fjernet, mener han, København mister den sidste rest af en gammel kultur, man ikke kan erstatte.

- Byggeriet fjerner den sidste rest af det gamle København. Det her er et unikt område, som man bør gøre alt for at værne om, og som jo også har været fredet. Sydhavnen og natur hænger sammen, og det går op i en højere enhed på Stejlepladsen. Det skal man selvfølgelig bevare, siger Jan Mathisen og slår fast:

- Den her demonstration er et håb og en opfordring til, at politikerne tænker sig om en ekstra gang og ikke går imod folkestemningen og ødelægger et område, som mange folk her i Sydhavnen holder nært. København skal ikke udvides på bekostning af den natur, vi har tilbage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce