Annonce
Byliv

Kamp med kommunen giver Annette blod på tanden: Sådan vil hun redde sit livsværk

Annette Søndergaard har ikke opgivet drømmen om at fortsætte Café Rosenhaven. Foto: Alexandra Seehusen
Historien om Café Rosenhavens kamp mod Københavns Kommune fik ikke den slutning, de mange stamgæster og bekymrede læsere havde håbet. Men slaget er ikke helt tabt endnu, forsikrer Annette Søndergaard.
Annonce

Først kunne en forlængelse ikke komme på tale. Så tilbød Københavns Kommune Annette Søndergaard en 2-årig forlængelse, hvorefter det kom frem, at de i tilbuddet havde inkluderet en betragtelig huslejestigning.

Annette Søndergaard vil ikke gå konkret ind i, hvor stor en huslejestigning der er tale om af hensyn til et kommende udbud, men det er i omegnen af 70 procent.

I stedet for at sluge huslejestigningen, kørte Annette Søndergaard kontra og tilbød kommunen et ultimatum på en ni måneders forlængelser under de nuværende betingelser. Det blev accepteret, hvilket betyder, at Annette Søndergaards Café Rosenhaven er fortid ved udgangen af september.

Tilbage står Annette Søndergaard med en grim smag i munden. Hun er ikke tilfreds med den noget tunge proces, det har været at forsøge dialog med kommunen, og hun er uforstående overfor den vurdering, de er kommet med.

- De forlanger så meget for lokalerne, at det med sikkerhed ikke kan løbe rundt. De tænker ikke på Valbyparkens gæster, de tænker kun på økonomi. Det har været en nedslidende proces, men jeg opgiver ikke det her livsværk uden kamp. Det fortjener de mange gæster, der har været der for mig i det her rod, siger Annette Søndergaard:

- Derfor har jeg tænkt mig at gå ind i et udbud. Jeg ved jo bedre end nogen anden, hvordan man kan få det til at løbe rundt her i Valbyparken.

Annonce

Forpligtet til stor huslejestigning

I har tilbudt Annette Søndergaard en betragtelig huslejestigning for at forlænge i 2 år. Hvilken rimelighed er der i det, ikke mindst set i lyset af restaurationsbranchens trange kår under corona?

- Vi har tilbudt lejer en toårig kontraktforlængelse, men det ville indebære en huslejestigning, da Københavns Ejendomme og Indkøb er juridisk forpligtet til at udleje erhvervslejemål på markedsvilkår. Gør vi ikke det, vil der være tale om ulovlig støtte af enkeltpersoner eller virksomheder, lyder Københavns Ejendomme og erhvervs svar.

Annette Søndergaard fortæller, at hun er chokeret over det forhandlingsforløb, der har været mellem hende og kommunen.

Stamgæster på besøg på Café Rosenhaven. Foto: Alexandra Seehusen.

- Jeg forstår slet ikke, at de er kommet frem til så stor en huslejestigning. De sammenligner mig med en café i Charlottenlund, og det virker ærlig talt useriøst. Det har været en opslidende proces.

Københavns Ejendomme og Indkøb fortæller da også, at de beklager forløbet.

- Processen skulle have været startet tidligere fra Københavns Ejendomme og Indkøbs side. Det havde helt sikkert givet et bedre forløb, og det beklager vi. Det vil vi tage ved lære af, så vi undgår at stå i lignende situationer i fremtiden.

Annonce

Kampen fortsætter

Selvom Annette Søndergaard nu har underskrevet en ni måneder lang kontrakt, forsikrer hun om, at kampen for at bevare Café Rosenhaven fortsætter.

Hun påtænker nemlig at gå ind i et udbud, når kontrakten udløber. Det er hendes bedste chance for at få lokalet til en pris, der er til at betale.


De forlanger så meget for lokalerne, at det med sikkerhed ikke kan løbe rundt. De tænker ikke på Valbyparkens gæster, de tænker kun på økonomi. Det har været en nedslidende proces, men jeg opgiver ikke det her livsværk uden kamp. Det fortjener de mange gæster, der har været der for mig i det her rod.

Annette Søndergaard, forpagter af Café Rosenhaven


- Jeg tror, de værdisætter lokalerne helt skævt. Det kan ikke løbe rundt med så stor en huslejestigning, for som jeg har sagt før, så vil folk ikke betale 56 kroner for en latte herude, og jeg kommer i hvert fald ikke til at sætte mig selv i en situation, hvor jeg skal forlange det af mine kunder, siger Annette Søndergaard og fortsætter:

- Så den her løsning er det bedste, jeg kunne få. Og så fortsætter kampen i 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce