Annonce
Byliv

Kirkegårdsportrætter: Frihedskæmperen der skiftede navn

Camillo fra Incitaskolen. Foto: Lars Hestbæk
Annonce

Josef Christian Søndergaard blev født 8. april 1906 i byen Esbøl. Han var søn til skolelærerne Nikolaj Søndergaard og Hansine Søndergaard.

Josef blev med tiden leder af den første modstandsgruppe ud af fire, der alle gik under navnet Holger Danske. Frivilligt meldte han sig til at tage del i vinterkrigen i 1939. Han strejfede rundt og lignede en tapper mand med en riffel, men var fraværende i alle krigshandlinger og vendte næsen hjemad til Danmark igen med- eller uden klapsalve.

Han tog i 1940 bravt del i Det Nationale Værn, som jo kæmpede for at forhindre terrorangreb og andre sager fra tyskerne inde imellem de smalle gågader. En mand ved navn Carl Munck fik ham et job hos en radiobiks (StjerneRadio) i 1941, og de startede året efter med at producere illegale ugeblade i forretningens baglokale.

Josef ændrede sit navn til Tom, og begyndte omkring besættelsen at lege med ilden. Han fik samlet en flok andre unge og satte gang i BOPA med formålet at få sat gang i tingene. Tom (Josef) og de andre stødte på en mand, der gik under dæknavnet ”Sprængsmith”, han hed Knud Børge Jensen, og han var erfaren med sprængstoffer. Deres første aktion fandt sted 12 maj 1943, og i alt fik de præsteret 18 små sabotager, hvorefter at Josef ikke ønskede noget samarbejde længere.

Josef Søndergaard blev med hjælp af Jens Lillelund indtaget hos den engelske faldskærmsorganisation, SOE, og de gik efterfølgende under dæknavnet Holger Danske.

Josef Søndergaard døde 5. februar 1946, og blev hermed kun 39 år gammel. Han kan findes statueret på Frederiksborgmuseet, og så ligger han begravet på Vestre Kirkegård.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Stor donation skal løse problemet på Anker Jørgensens Plads: Nu kan vi gøre en forskel

Annonce