Annonce
Debat

Lars Weiss nægter at opgive kampen for alkoholforbud: Det har fået lov til at eskalere for længe

Lars Weiss på besøg på Anker Jørgensens Plads. Foto: Jens Mouvielle
Selvom Socialdemokratiets medlemsforslag om et alkoholforbud på Anker Jørgensens Plads blev stemt ned for blot en måneds tid siden i Teknik- og Miljøudvalget, tager de nu kampen op igen. Overborgmesteren mener nemlig, det er den eneste løsning.

Siden metrobyggeriet på Mozarts Plads begyndte for tre år siden, har flere grupperinger af øldrikkere gjort ophold på den noget mindre Anker Jørgensens Plads.

Det har skabt stor debat, da ‘Mange af personerne i gruppen indtager store mængder af alkohol i løbet af dagen, og der har været flere helt uacceptable episoder med vold,’ som der står i Socialdemokratiets medlemsforslag om alkoholforbud, der for nylig blev forkastet af et flertal i Teknik- og Miljøudvalget.

Situationen er til stor gene for beboerne ved Anker Jørgensen Plads og skaber en stor utryghed i nærområdet, og da Socialdemokratiet og ikke mindst overborgmester Lars Weiss (S) ikke kan se andre løsninger på problemet end et decideret alkoholforbud, tages forslaget nu op igen i borgerrepræsentationen på torsdag.

- Vi tager det op igen allerede nu, fordi det er et godt forslag. Jeg håber på, at den efterfølgende debat har gjort, at nogle af de øvrige partier vil genoverveje, hvilke knapper vi bliver nødt til at trykke på, siger Lars Weiss og fortsætter:

- Vi har fra vores side af måske ikke været gode nok til at fortælle, hvorfor det er nødvendigt at tage de her midler i brug. Og så er politiet positive overfor at håndhæve et forbud her, og borgerne er positive, så det håber jeg vil få nogle partier til at stemme anderledes denne gang.

Opmærksom på utrygheden

Bo Mosfelt, der driver den yderst populære Millionærkiosk lige over for Anker Jørgensens Plads, frygter for, at et alkoholforbud vil flytte problemerne til de erhvervsdrivende, der som ham selv ligger i nærheden af pladsen.

- Jeg har aldrig oplevet problemer med folkene på Anker Jørgensens Plads, men jeg kan godt forstå, beboerne er trætte af det, når der er larm og fest hver aften. Jeg frygter dog for, at et alkoholforbud vil betyde, at de sætter sig på stolene ude foran min biks eller hos slagteren eller Fakta lige ved siden af for den sags skyld, siger han.


Vi på Rådhuset har ladet stå til for længe. Vi har nået et niveau på Anker Jørgensens Plads, der ikke kan accepteres, fordi vi ikke har gjort noget før.

Lars Weiss, overborgmester i København


Den problematik er Lars Weiss og Socialdemokratiet opmærksomme på, og derfor har de sideordnet med alkoholforbuddet været i dialog med pladsens brugere om at optimere det alternative byrum på Hørdumsgade, der, siden det blev indført, ikke har været den store succes.

- Vi har været i dialog med flere brugere her, der fortæller, at de gerne vil over på Hørdumsgade, hvis faciliteterne bliver bedre. Derfor har vi set på, hvordan vi kan optimere det byrum med eksempelvis et halvtag, bedre underlag og en toiletvogn, siger Lars Weiss og slår fast:

- Sydhavnen har altid kendt for at være et rummeligt sted, hvor der også er plads til dem, der vil sidde på en bænk med en sixpack, og det skal der stadigvæk være. Men problemerne her har udviklet sig i en grad, så det er blevet utrygt og sådan skal det ikke være. Derfor skal vi have optimeret alternativet på Hørdumsgade indtil metrohegnet falder nede på Mozarts Plads.

Annonce

Den inkluderende bydel

Da medlemsforslaget faldt for en måned siden, begrundede Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen hendes modstand mod forslaget med, at man skulle undersøge alle andre alternativer, før man tog så drastiske midler i brug.

Enhedslisten holder også i denne omgang fast i deres modstand mod alkoholforbuddet og henviser til deres protokolbemærkning for en måned siden:

Lars Weiss hørte på nogle af brugernes bud på, hvordan man kunne gøre det alternative byrum på Hørdumsgade attraktivt. Foto: Jens Mouvielle

- Enhedslisten mener ikke, at et alkoholforbud vil løse problemet på Anker Jørgensens Plads men blot flytte problemet. Enhedslisten ønsker andre tiltag og metoder afprøvet, før der eventuelt skrides til et alkoholforbud som sidste udvej.

Men Lars Weiss mener, at alle andre alternativer er afprøvet.

Hvorfor ikke nøjes med at forbedre faciliteterne på Hørdumsgade og så bibeholde det frie valg og retten til at nyde en øl på Anker Jørgensens Plads?

- Vi kan ikke nøjes med blot at forbedre tilbuddet på Hørdumsgade, fordi vi på Rådhuset har ladet stå til for længe. Vi har nået et niveau på Anker Jørgensens Plads, der ikke kan accepteres, fordi vi ikke har gjort noget før. Der skal selvfølgelig være en gulerod ved at gøre alternativet attraktivt, men der bliver også nødt til at være lidt pisk, så vi kan få det løst. Det har fået lov til at eskalere for længe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klima

Park eller solceller: Omstridt plan vedtaget

Annonce