Annonce
Sydhavnen

Lokale Sydhavnere spreder glæde under nedlukningen: Vores mål er at gøre tilværelsen lidt lysere

Bjarne (tv) og Jørn (th) har en passion for musik og historie, som de forener i deres band Strejkedrengene. Foto: Ulla Hauer, painting.dk
Bjarne og Jørn turnerer rundt i Sydhavnens gårde og spiller musik fra de gode gamle dage. Det giver både dem nye eventyr i deres egen bydel, ligesom det giver Sydhavnens borgere lys i en til tider mørk og ensom tilværelse med isolation.
Annonce

Jørn Petersen og Bjarne Ørbekker har begge et hjerte, der banker for musikken og de gamle historier. Derfor har de kombineret de to med deres gruppe Strejkedrengene, hvor de spiller gamle strejkesange.
Da corona ramte i marts, blev Bjarne og Jørns enige om, at de måtte finde på noget, så de fortsat kunne udøve deres passion for at sprede god stemning med deres musik.

Derfor kontaktede de bestyrelserne i de forskellige karreer i Sydhavnen for at høre, om de kunne optræde for folk i boligforeningernes gårde, mens beboerne kunne sidde og nyde musikken fra deres altaner eller vinduer.

Det var der heldigvis mange, der sagde ja til.

- Noget af det, vi har fået ud af det her, som vi ikke havde forudset, er, at vi har fået et helt andet forhold til vores lokalområde her i Sydhavnen. Vi bliver jo lukket ind i de her vanvittigt flotte gårde, som man ellers ikke har adgang til, siger Bjarne Ørbekker og fortsætter:

- I den her tid er vi jo lidt opdelt og isoleret fra hinanden, selvom vi siger, vi er fra Sydhavnen. Det her har været et helt nyt indblik i vores bydel og en måde, hvorpå vi kan holde os i gang og få nogle gode sociale oplevelser. Og det er i den grad en mangelvare i den her tid.

Annonce

Holder liv i historien

Jørn Petersen og Bjarne Ørbekker er begge fra Sydhavnen, hvor de bor i hver deres haveforening. De har begge været meget engagerede i fagbevægelsen, og derfor var det naturligt, at de kombinerede det med deres interesse for musik og kultur.

Strejkedrengene blev til, fordi Jørn Petersen i 2017 fik den idé, at ham og Bjarne Ørbekker skulle gøre en indsats for at bevare de gamle sange fra nogle af de aktiviteter og aktioner, de havde deltaget i.


I den her tid er vi jo lidt opdelt og isoleret fra hinanden, selvom vi siger, vi er fra Sydhavnen. Det her har været et helt nyt indblik i vores bydel og en måde, hvorpå vi kan holde os i gang og få nogle gode sociale oplevelser. Og det er i den grad en mangelvare i den her tid.

Bjarne Ørbekker, Strejkedrengene


- Det er vigtigt for os, at de her sange og historierne bag dem ikke går tabt. Der ligger mange gode fortællinger og gemmer sig i de her sange, og ofte, når vi spiller, kommer folk hen og snakker med os og fortæller, at de har været med i en af de strejker, vi synger om. Det skete naturligvis mest før corona, da man kunne komme hinanden lidt nærmere, siger Jørn Petersen og suppleres af Bjarne Ørbekker:

- Vores mål med de her gårdsange er at komme ud og spille og gøre tilværelsen lidt lysere her i corona, og når vi så samtidig kan holde liv i de gode historier, så går det hele op i en højere enhed.

Annonce

God respons

Selvom Jørn og Bjarne begyndte i foråret med at turnere rundt i forskellige gårde, er deres koncept for nu en smule ændret af de skærpede restriktioner som følge af den muterede coronavariant fra Storbritannien.

- Før i tiden tog vi også til Nørrebro og andre steder i København, men siden restriktionerne er blevet skærpet, har vi besluttet at holde det lokalt og kun spille i Sydhavnen og Valby, da vi kan cykle frem og tilbage med udstyret hver for sig, siger Bjarne Ørbekker.

De to spillemænd er blevet så glade for gårdmusikken, at de forventer at fortsætte med det, når corona forsvinder, og de kan spille for deres vanlige publikum i fagforeninger og virksomheder.

Bjarne og Jørn spiller rundt omkring i Sydhavnen og spreder glæde. Foto: Ulla Hauer, painting.dk

- Vi er blevet meget glade for at spille i gårdene, så når corona forhåbentligt snart forsvinder, vil vi fortsætte med det. Vi har også lovet folk at komme igen, og det løfte har vi tænkt os at holde, siger Jørn Petersen.

Hvis du kunne tænke dig at få Jørn og Bjarne ud og skabe lidt liv i din gård, skal du kontakte dem via Strejkedrengene@strejkesange.dk. Det er gratis, men de tager kun den mængde tilbud ind, de kan rumme.

Hvis du kender til glemte strejkesange, som fortjener at blive husket, er du også meget velkommen til at kontakte dem på mailadressen.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce