Annonce
Sammenhold

Mihai og Michael holder Sluseholmen ren i fritiden: Man skal affinde sig med, at man er ham den underlige, der render rundt og samler skrald

Michael Madelaire udøver plogging, hvor han blander motion og indsamling af skrald. Her står han med en parasol, han ahr fundet på bunden af en af Sluseholmens kanaler. Foto: Privat.
Mihai Popescu og Michael Madelaire tager nu en skraldesæk under armen, når de skal ud på deres løbeture i Sluseholmen. Fænomenet hedder ‘plogging’ og går ud på at hjælpe miljøet, mens man dyrker motion.
Annonce

Du har måske lagt mærke til to mænd, der hver især zigzagger sig vej gennem gaderne i Sluseholmen iført løbetøj og en sort plasticpose.

Du har måske også set dem rode rundt i rabatter og samle emballage op fra diverse madvare, der ligger spredt ud over fortovet. Måske har du endda set den ene i fuld undervandsjæger-sæt fange øldåser og pizzabakker på bunden af kanalerne og febrilsk kæmpe med at få de småfisk, der gemmer sig i metallet, ud af dåsens åbning.

35-årige Mihai Popescu og 26-årige Michael Madelaire, der begge bor i Sluseholmen, er siden maj begyndt at dyrke plogging i stigende omfang. Det betyder kort sagt, at de samler affald, når de tager ud på deres løbeture, såvel som hvis de skal et smut i vandet.

Annonce

Corona og en knust flaske

Idéen opstod, da Mihai Popescu, der har boet i Sluseholmen i fem års tid, var et smut i Nyhavn og så en kvinde, der løb rundt i løbetøj og samlede cigaretskodder.

- Jeg var med min familie ude og spise, da jeg ser en kvinde, som ligner en, der løber maraton hver anden uge. Hun var i virkelig god form, og så løb hun rundt og samlede skrald. Det så lidt mystisk ud, så det fangede min opmærksomhed, siger Mihai Popescu.


Jeg skulle lige affinde mig med, at jeg nu er ham den underlige, der render rundt og samler skrald. Det er lidt grænseoverskridende, men når man først for alvor kommer i gang, så er det en fantastisk måde at motivere sig selv til at løbe og dyrke motion på.

Michael Madelaire


Det var dog først, da han et års tid senere gik tur med sin 1,5 år gamle søn på Sluseholmen, at han selv besluttede sig for at tage affaldssækken med på sine løbeture.

- Min søn er nu i den alder, hvor han løber hen og tager alt det op, han synes er spændende. Da vi gik tur en morgen, fik han fat i en glasflaske, der lå smidt. Den slags kan være farligt, og derfor besluttede jeg mig for at rydde op, ligesom kvinden i Nyhavn gjorde det, siger Mihai Popescu.

Mihai ses her, mens han løber med en affaldssæk over skulderen. Fænomenet hedder plogging og forener motion og opsamling af skrald. Foto: privat

Det tog ikke lang tid, før Mihai Popescu fik sin nabo Michael Madelaire med på idéen. Der var dog en barriere, som Michael skulle over, før han for alvor tog fat på plogging.

- Jeg skulle lige affinde mig med, at jeg nu er ham den underlige, der render rundt og samler skrald. Det er lidt grænseoverskridende, men når man først for alvor kommer i gang, så er det en fantastisk måde at motivere sig selv til at løbe og dyrke motion på.

Annonce

Underlige blikke og heppen fra 6. sal

Michael og Mihai fortæller, at selvom skraldet kommer tilbage, kan de se, at der er mindre, end før de begyndte at rydde op med skraldesække og spurter.

- Vi gør meget ud af at samle de små ting op som et plastiklåg eller et lille hjørne af en pizzabakke. Skrald avler mere skrald. Hvis det i forvejen roder, bliver det på en eller anden måde mere okay at svine. Derfor håber jeg, at det her med at løbe og samle skrald også kan have den effekt, at folk fremover vil smide mindre affald på gaden, siger Mihai Popescu.

Folks reaktioner er meget forskellige, når de ser de to mænd løbe rundt og samle affald. Nogle kigger underligt, mens andre reagerer helt modsat.

- Det er faktisk ikke så længe siden, at en mand stak hovedet ud for sjette sal og råbte: ‘sådan! tak skal du have’. Det giver på en eller anden måde et stort boost, at folk bakker op, så det betød meget, siger Mihai Popescu.

Og de to mænd har fået blod på tanden. Så meget at Michael Madelaire endda har taget et helt nyt niveau i brug i sin oprydning af Sluseholmen.

Michael og Mihai blander motion og oprydning. Det kaldes plogging. Her ses Michael Madelaire. Foto: Privat.

Iført våddragt, snorkel, finner og dykkerbriller har han flere gange ryddet op på bunden af kanalerne, og ved første dyk blev han faktisk overrasket over mængden af øldåser, pizzabakker og sandwichpapir.

- Vi er heldige, for vi bor i en hovedstad, hvor man kan bade i udvalgte kanaler, fordi vandet er rent nok. Men det privilegium kan vi kun nyde, hvis vi stopper med at smide affald i vandet, siger han.

De to mænd er i bestræbelserne på at fylde deres affaldssække på løbe- og dykkerturene nu også begyndt at bevæge sig over i Teglholmen og hjælpe til der.

Hvis du gerne vil give dig i kast med plogging eller blot er nysgerrig på konceptet eller på Mihai og Michaels ‘fangst’, kan du tilmelde dig gruppen Sluseholmen Plug Away, som Mihai Popescu står bag. Alle er velkommen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Miljø

53 nye elbusser på vej

Annonce