Annonce
Sydhavnen

Sælerne rykker ind i Sluseholmen: 'I må ikke røre ungerne, hvis de hyler'

Sælunge ved Københavns Roklub i Sydhavnen. Foto: Eskil Berg Kappel
Flere sæler er rykket ind i Sluseholmen, og her skal beboerne være særligt opmærksomme på ungerne, der lige nu kan spottes på molerne, hvis man er heldig.
Annonce

Flere og flere borgere i Sluseholmen har lagt mærke til, at der er kommet nye, pelsede beboere til området.

De spættede sæler har nemlig fået unger, der stadig er så små, at de ikke kan komme med på jagt.

Derfor kan man være heldig at se dem rundt omkring på nogle af Sluseholmens mange små moler og platforme, hvor de venter på, at deres mor kommer med mad.


Hvis der er badegæster tæt ved sælungen, tør moren ikke komme ind til den.

Ejgil Andersen, forstfuldmægtig i Miljøstyrelsen.


Netop sælungerne stiller krav til borgerne i Sluseholmen. Selvom sæler ikke er bange for mennesker, så kan for meget aktivitet omkring sælungerne på land afholde moren fra at komme ind til sit afkom.

Annonce

Rør ikke hylerne

I den første periode af ungens liv ligger den på land, mens moren er ude og jage fisk, så hun kan producere mælk. I perioden, ungen ligger alene på land, er det normalt, den ligger og hyler og kalder efter sin mor.

Dette kan få folk til fejlagtigt at tro, at ungen er efterladt, og det giver udfordringer hos landets vildtkonsulenter, der hvert år bliver kimet ned af folk, der tror de har fundet en forladt sælunge.

Det fortæller Ejgil Andersen, forstfuldmægtig i Miljøstyrelsen.

Sælunge ved Københavns Roklub i Sydhavnen. Foto: Eskil Berg Kappel

- De første par uger ligger sælungen inde på land, mens moren er ude og fiske. Hvis der så er badegæster tæt ved sælungen, tør moren ikke komme ind til den, og derfor kan ungen begynde at hyle, siger Ejgil Andersen og fortsætter:

- Når ungen hyler, kan folk få den opfattelse, at den er forladt, og så bliver vores vildtkonsulenter kimet ned. Men det er ikke tilfældet. Moren skal nok komme ind til ungen, så snart der ikke er mennesker tæt ved.

Annonce

Gode levevilkår og et fyldt Saltholm

Til trods for den store menneskelige aktivitet på Sluseholmen er det et godt sted for sælerne at leve og have deres unger.

Strømmene ved sluserne sørger for at samle fiskene, hvilket giver gode jagtforhold, og så er deres førsteprioritet af tilholdssteder overrent.

Det fortæller Sven Norup, der er Skovfoged og Vildtkonsulent i Hovedstaden.

- Vandet ved Sluseholmen er rent, og der er fisk, sælerne kan æde. Desuden er alle sten ved Saltholm optaget, så derfor søger sælerne alternative opholdssteder, siger han.

De spættede sæler får unger i de tidlige sommermåneder, og moren svømmer typisk ind til sit afkom og dier to gange om dagen i den måned, hvor sælungen typisk er hos sin mor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce