Annonce
Byliv

Stort skybrudsprojekt kan spærre for adgang til Tippen: Vi risikerer en lang række år med byggehelvede

Tippen kan risikere at lide under byggearbejdet med skybrudstunnellen. Foto: Kgs. Enghave Lokaludvalg
Et kæmpe skybrudsprojekt med anlægsarbejde i Sydhavnen bliver i disse dage planlagt, og det kan have betydning for flere sydhavnere samt for folkekære områder i bydelen.
Annonce

Den indledende fase til et kæmpe skybrudsprojekt med udløb i Sydhavnen er i disse dage til høring i Københavns Kommune.

Projektet er Valby Skybrudstunnel, som skal bortlede vand fra Valby og Frederiksberg Vest og på den måde være med til at sikre, at disse områder ikke bliver oversvømmet i forbindelse med skybrud i fremtiden.

I HOFORs projektforslag skal det opsamlede spildevand føres i en tunnel fra FL Schmidt Grunden i Valby under Valbyparken og have sit udløb i Enghave Kanal (Lorterenden) i Sydhavnen.

En afgrænsning af miljøkonsekvensrapport til projektet er lige nu i høring med høringsfrist 24. januar, og i den forbindelse afholdes der online borgermøde om projektet 18. januar kl. 19-21.

Oversigt over Valby Skrybrudstunnel. Foto: Høringsmaterialet

Høringen er vigtig, da den fastlægger placeringen af skybrudstunnelen med udløb, og hvor man vil opføre de byggepladser, der skal stå for anlægsarbejdet i de tre år, som man forventer at gravearbejdet kommer til at vare.

I projektforslaget skal tunnelen bores fra udløbspunktet, dvs. ved Enghave Kanal, hvilket vil betyde anlæggelse af en byggeplads ved indgangen til Tippen.

Annonce

Bekymret for byggearbejdet

Ann Vikkelsø, formand for Kgs. Enghave Lokaludvalgs bymiljøudvalg, fortæller, at hun er med på, at Valby Skybrudstunnel er en nødvendighed, men hun forstår ikke, hvorfor udløbet ikke bliver til Damhusåen, som oprindeligt planlagt. Samtidig er hun bekymret for omfanget af byggeplanerne, der særligt kan gå ud over tilgængeligheden til Sydhavnstippen.

- De bliver nødt til at finde en løsning, så man ikke begrænser adgangen til Tippen. Det er et område, som mange fra bydelen såvel som i resten af København bruger, og det er en del af udeområdet for hestene fra Børnenes Dyremark, så det er en ret væsentlig ting, siger Ann Vikkelsø.


Det ser ud til, at der de næste år kommer rigtig mange projekter. Jeg savner, at der er nogle, som tager hånd om at få det her koordineret, så vi ikke ender i et evigt serielt byggehelvede.

Ann Vikkelsø, formand Kgs. Enghave Lokaludvalgs bymiljøudvalg


De kommende år kommer der til at være flere store projekter med anlægningsarbejde såsom skybrudsplanen for Karens Minde-aksen samt snakken om en udvidelse af jernbanen.

Derfor ligger det Ann Vikkelsø på sinde, at man finder en smart løsning på, hvor og hvordan byggepladsen skal formes, så det skaber mindst mulig gene.

- Det ser ud til, at der de næste år kommer rigtig mange projekter. Jeg savner, at der er nogle, som tager hånd om at få det her koordineret, så vi ikke ender i et evigt serielt byggehelvede, siger hun og fortsætter:

- Vi kan jo ende med, at et vigtigt lokalt rekreativt naturområde bliver begrænset i en uoverskuelig årrække, og det kan vi naturligvis ikke acceptere.

Annonce

Frustrerede borgere

SydhavnenLIV har også modtaget mails fra bekymrede borgere, der bliver påvirket af udgravningerne til skybrudstunnelen. En af dem lyder:

- Som borger i HF. Kalvebod gør vi indsigelse mod planerne om Valby Skybrudstunnel. Det fremgår, at borgerne i Kongens Enghave udsættes for miljømæssige belastninger i form af blandt andet luftforurening, når der graves ud til de store skakter. Tunnelen tænkes at føre direkte under vores haveforening uden det dog omtales i høringsmaterialet, lyder den bekymrede mail for en beboer i Kalvebod, der også skriver:

- Vi er bekymrede for, at vores huse får sætningsskader. Kommunen ofrer borgernes sundhed i Kongens Enghave for at sikre borgerne på Frederiksberg mod oversvømmelser. Det er en skandale!

Du kan komme med dit høringsvar her:

https://blivhoert.kk.dk/hoering/horing-om-afgraensning-af-miljokonsekvensrapport-valby-skybrudstunnel

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce