Annonce
Byliv

Torben og familien har skaffet mad til hjemløse i flere måneder: Jeg fik tårer i øjnene, da pengene rullede ind

Torben Jørgensen (tv.) har sammen med Jørn Kampf og Lars Kamf lavet omtrent 100 portioner mad til brugerne af Himmelekspressen. Og så har de indsamlet over 21.000 kroner til mad oveni. Foto: Privat
En samtale med familien rundt om spisebordet dannede baggrund for Torben Jørgensens initiativ med at give en hjælpende hånd til hovedstadens udsatte borgere. Nu har han modtaget så meget støtte, at det har blæst ham bagover.

Torben Jørgensen og familien har tit tænkt på, at de gerne vil være med til at gøre en forskel. De vil gerne hjælpe de udsatte herhjemme, særligt i en svær tid som nu, hvor corona og kulde gør betingelserne for eksempelvis hjemløse ekstremt hårde.

Derfor var det ikke en fremmed samtale ham og familien fra Kastrup tog over spisebordet, da de snakkede om, at de måtte gøre noget. Inspireret af Danmarks Indsamlingen tog de skridtet videre:

- Lidt tilfældigt slyngede jeg en forespørgsel ud i netværket og på Facebook, om der var nogle, der ville hjælpe med lidt penge, så vi kunne lave mad til de hjemløse. I løbet af halvandet døgn havde vi samlet 18.000 kroner ind, og beløbene fortsatte med at rulle ind, så vi endte på 23.900, siger Torben Jørgensen og fortsætter:

Annonce

- Jeg blev så overvældet i weekenden, da pengene begyndte at tikke ind fra folk, jeg slet ikke kender, at jeg fik tårer i øjnene, og det er sjældent, man ser mig med det, griner Torben Jørgensen.

Støtten går til Himmelekspressen

Torben Jørgensen gjorde det klart i sit Facebook-opslag, at pengene og maden ville gå til brugerne af herberget Himmelekspressen, der er et herberg for mænd, som ligger på Vasbygade 40 i Sydhavnen.

- Det er vigtigt for os, at de her penge går direkte til mad. De går ikke til reklamer eller administration eller noget andet. Jeg kender lidt til Himmelekspressen, da jeg er tidligere Falck-mand og har hentet et par af brugerne herude fra tid til anden. Jeg ved, det er et godt sted, hvor bidragene går til brugerne af herberget, siger Torben Jørgensen.

Selvom Torben og familien har haft mere end almindeligt meget gang i kødgryderne og lavet 80-100 portioner varm mad og 20 liter suppe, kunne de kun nå at lave mad for en brøkdel af pengene.


Jeg blev så overvældet i weekenden, da pengene begyndte at tikke ind fra folk, jeg slet ikke kender, at jeg fik tårer i øjnene, og det er sjældent, man ser mig med det.

Torben Jørgensen


Derfor er de resterende 21.500 doneret til Himmelekspressens konto, ligesom der er blevet indkøbt en mikrobølgeovn, så maden kan varmes op.

Torben Jørgensen håber, at andre kan lade sig inspirere af deres gode erfaring med hjælpsomme danskere og forsøge at stable lignende tiltag på benene. Og man skal ikke frygte for at blive overbebyrdet, siger han.

Sådan kan du støtte Himmelekspressen

Donationer uanset beløbets størrelse sendes til
konto: Reg: 4180
Konto: 4310 575 798

Hvis man ønsker at donere mad, skal man rette henvendelse til bestyrelsesformand Thomas Bertelsen på thbertelsen@gmail.com.

Man kan også melde sig som frivillig vagt på ovenstående mail. Himmelekspressen tager kun imod mandlige vagter.

Thomas Bertelsen kan kontaktes på tlf. 2075 1165 eller på Facebook.

- Det eneste, jeg har brugt tid og energi på, er at notere pengetransaktionerne ned, så jeg kan dokumentere, at de penge, der kommer ind, er gået direkte videre til Himmelekspressen, og det har da taget noget tid, men intet i forhold til, hvor givende det har været at opleve den her opbakning, som har været meget større, end vi havde turde drømme om, siger Torben Jørgensen og fortsætter:

- Den tid, vi har brugt på det, har været en fornøjelse. Da jeg kom og afleverede maden og de resterende penge, der blev jeg rørt, fordi man ved, det går til noget godt.

Annonce

Taknemmelige i en svær tid

Thomas Bertelsen er bestyrelsesformand for Himmelekspressen, der dagligt har i omegnen af 15 brugere, hvor 10 af dem i gennemsnit spiser med hver aften.

Han fortæller, at Torben Jørgensen og familiens bidrag rækker til mad i flere måneder.

- Det her bidrag rækker meget, meget langt. Vi har ca. 10 mand til mad hver dag, så selve den mad Torben og hans familie har lavet rækker langt og med deres bidrag oveni kan vi med vores gode leverandører som Sydhavnsslagteren, hvor vi får mad til billige penge, holde os kørende i flere måneder. Det betyder alverden for mændene her, siger han og fortsætter:

Torben Jørgensen pakker nogle af alle sine hjemmelavede retter ud sammen med formanden for Himmelekspressen, Thomas Bertelsen (i forgrunden). Foto: Jens Mouvielle- Det er et omfang, der er så stort for os, at det er svært at forstå. Det er virkelig rørende. Efter det her kom frem, fik jeg en besked fra en kvinde, der skrev til mig, at hun havde tømt sparegrisen for at donere noget til os. Det er alle de venlige gerninger, der gør, vi kan drive det her, så vi er meget glade.

Den varme mad er ekstra tiltrængt i øjeblikket, hvor kulden og corona gør betingelserne for at færdes som hjemløs ekstra svære. Det mærker Thomas Bertelsen, når han snakker med ‘drengene’, som brugerne af herberget kaldes, selvom de er i alderen 33 til et par af 60.

- De her coronatider har jo på mange måder også gjort livet hårdt for dem, og tillægger man kulden, vi har i øjeblikket, så er det en ekstrem svær tid. De er tvunget til at sidde på gaden. Vi har en bruger, der om dagen normalvis opholder sig i et indkøbscenter, hvor der er varme og toiletter. Corona har lukket centeret, så nu sidder han i p-kælderen i frostgrader i mange timer hver dag. Det er en hård skæbne, og derfor er det dejligt for os, vi kan tilbyde ham noget varmt mad, når han kommer til os om aftenen.

Om Himmelekspressen

Himmelekspressen åbner hver aften kl. 18.00, hvor de hjemløse tilbydes et måltid mad, et rent/nyt sæt tøj og en varm seng at sove i. Nattens beboere placeres på 2- eller 4- mandsstuer, og der er ro på stuerne fra kl. 23.00 og til kl. 07.00 næste morgen, hvor beboerne spiser morgenmad, inden de forlader Himmelekspressen igen.

Til forskel fra mange andre herberg er både overnatning og mad gratis for de hjemløse.

Sengene står klar til de beboere, der allerede er indskrevet, hvilket betyder, at de ikke skal stå i kø hver aften for at få en seng at sove i. Det betyder også, at de har eget skab på værelset, hvori de har mulighed for opbevaring af personlige ejendele, så de ikke skal bære rundt på deres ejendele hele dagen.

Annonce

Mest læste

Annonce
112

53-årig mand varetægtsfængslet for vold mod sin kæreste - hun er stadig i kritisk tilstand

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Alarm112

55-årig kvinde i kritisk tilstand: Samlever anholdt for livsfarlig vold

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce