Annonce
Byliv

Verdenskendt kæmpetrold er landet i Sydhavnen: Jeg ved ikke, om jeg kan lave et større hit

Thomas Dambo kigger på den nye kæmpetrold i Sydhavnen ved navn Ivan Evigvår, som Thomas Dambo har lavet sammen med sit team og med hjælp fra nogle unge fra Tingbjerg. Foto: Jens Mouvielle
Den 10. og sidste kæmpetrold er nu på plads og står med fødderne solidt plantet i Sydhavnen. Og det er intet tilfælde, at de verdenskendte trolde slutter eventyret i 2450, som kunstneren Thomas Dambo har et særligt godt forhold til.
Annonce

Ivan Evigvår er den mindste af de 10 efterhånden verdenskendte trolde, men alligevel måler den 3 meter og 20 centimeter.

Den bærer en plade med en særlig inskription og en stor stok i form af en gammel bundgarnspæl, som kunstneren Thomas Dambo har fået fra en lokal fisker.

Og så er den, ligesom de andre trolde, ikke lige til at finde. Den står et sted på Stejlepladsen, men hvis man vil vide hvor, skal man ud og lede. Troldene er nemlig for dem, der vil på opdagelse.

Annonce

Begyndte med aflysninger

Thomas Dambos idé med det store troldefolkefest tog sit udspring af corona, som betød, at han måtte rydde sin kalender, der ellers var fyldt op med store projekter. Han skulle til OL i Tokyo, til Burning Man-festivalen i Nevada og til en street art festival på Hawaii.

I stedet sad han i sin lejlighed i København og skulle finde på noget, og det blev til 10 trolde, der skulle bygges under corona af genbrugsmateriale, som er kendetegnet for hans virksomhed. På det tidspunkt havde han ikke drømt om, at projektet skulle blive verdenskendt.


Jeg har lidt den samme historie, som folk her på pladsen har, så jeg kan identificere mig med deres syn på sagen. Mit værksted i Nordhavn er også truet af, at der kommer nogle skyskrabere buldrende. Så jeg har bygget en trold, der passer på naturen herude, og så må vi se, hvor længe den får lov til at stå og kæmpe.

Thomas Dambo, kunstner


- Jeg fandt egentligt på den store troldefolkefest for at have noget at lave og for at have en undskyldning for at rejse rundt og vise Danmark frem til min kæreste. Jeg havde aldrig drømt om, at det ville få så meget opmærksomhed, og jeg ved ikke, om jeg kan lave et større hit end det her, siger Thomas Dambo.

Annonce

Ringen sluttes i Sydhavnen

Thomas Dambo slutter ringen af trolde i Sydhavnen, som han har et særligt forhold til, fordi mange af hans venner er fra 2450. Derfor er han kommet her en del, selvom han selv bor på Nørrebro.

- Jeg er kommet herude i mange år, og jeg har også hængt en del ud på Stejlepladsen, så det giver bare god mening for mig at bygge en trold her. Derfor vil jeg gerne give mit lille bidrag til området, og jeg tror på, at folk her vil få glæde af den, siger Thomas Dambo.

Sydhavnens nye, verdenskendte kæmpetrold. Foto: Jens Mouvielle

Stejlepladsen er et stort politisk samtaleemne, hvor flere lokale gerne vil have pladsen bevaret i sin nuværende form i stedet for, at der skal bygges boliger. Og den del er trolden også lidt en kommentar til.

- Jeg har lidt den samme historie, som folk her på pladsen har, så jeg kan identificere mig med deres syn på sagen. Mit værksted i Nordhavn er også truet af, at der kommer nogle skyskrabere buldrende. Så jeg har bygget en trold, der passer på naturen herude, og så må vi se, hvor længe den får lov til at stå og kæmpe, siger han.

Annonce

Hjælp fra unge

Thomas Dambo får hjælp af sine venner til at bygge troldene til den store troldefolkefest af genbrugsmaterialer, men han har også fået god hjælp af nogle unge fra det udsatte boligområde Tingbjerg.

Her arbejder Frederik Nylev Jørgensen som gadehjælpsmedarbejder i projekt Ny Start i Tingbjerg. Frederik Nylev Jørgensen og Thomas Dambo er gode venner, og på den måde fik de koblet nogle af de unge fra Ny Start med på trolde-projektet.

Her hjælper de med at gøre genbrugsmaterialerne anvendelige for byggeri ved at rense dem for søm og skruer, ligesom de hjælper til med selve byggeriet. Det at være med til at bygge noget, der får så meget positiv omtale, gør dem stolte.

Albin og Mohammed, der er to af de unge fra Tingbjerg, som arbejder på troldene, siger:

- Vi synes, det er fedt at være med til at bygge noget, der er så stort, og som gør folk glade.

- Det gør mig stolt at vide, at jeg har været med til det her, uddyber Albin.

Om Thomas Dambo

Født i Odense 1979, bor i dag på Nørrebro

Har specialiseret sig i at bygge skulpturer af genbrugsmaterialer

I starten var hans speciale at bygge hele skulpturer af fuglehuse, men fra 2014-2015 begyndte han at bygge genbrugstrolde i forskellige situationer.

Troldene har bredt sig både i Danmark og i hele verden. Du kan se billeder, videoer og sjove timelapse-videoer af de mange skulpturer på thomasdambo.com

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Politik

Hustru anklager partitoppen: Socialdemokratiet har koordineret angrebet på Frank

Alkoholforbud

Politisk forslag vil gøre det forbudt at drikke alkohol på Anker Jørgensens Plads: Det er af nød, vi er kommet hertil

Børneliv

Udfasning af KK-privat dagpleje udsat

Annonce