Annonce
Byliv

Verdenskendt troldeskaber om sit populære værk i Sydhavnen: Jeg vil foretrække, han bliver flyttet

Trolden Ivan Evigvår står og beskytter Stejlepladsen, men når byggerierne kommer vil kunstneren bag foretrække, den bliver rykket. Foto: Jens Mouvielle
Thomas Dambos trold Ivan Evigvår blev modtaget med stor begejstring i Sydhavnen, hvor den verdenskendte trold i sommer landede på Stejlepladsen. Byudviklingen betyder dog, at kunstneren helst ser trolden bliver flyttet.

Thomas Dambo måtte i sommer aflyse mange af sine jobs i udlandet på grund af corona, og i stedet fandt han på at opføre en række trolde rundt omkring i landet.

Den sidste af troldene, der blev til i den forbindelse, står på Stejlepladsen og hedder Ivan Evigvår.

Men den lokalplan, som netop er blevet stemt hjem på Stejlepladsen, muliggør et omfattende byggeri på naturområdet, og dermed er meningen bag trolde-eventyret taget fra Ivan Evigvår.

Derfor vil Thomas Dambo foretrække, at Ivan Evigvår bliver flyttet, når byggeriet på Stejlepladsen skydes i gang.

- Jeg laver mine skulpturer for at vise folk nogle af de smukke skjulte naturområder, der er rundt omkring. Det er ikke idéen med troldene, at de skal stå i byggeri, så jeg vil nok foretrække at flytte den, siger Thomas Dambo, der ikke er stor fan af byggeplanerne.

- Jeg føler med de folk, der står i den knibe med, at de ikke kan have det samme liv derude, som de har haft før. Jeg kan sagtens forstå, der skal være udvikling i byen, men jeg synes, det er ærgerligt, det går ud over de lidt skæve steder, hvor folk godt kan lide at søge hen. Nu tyder alt jo på, at vi bliver sådan et sted fattigere.

Trolden Ivan Evigvår har trukket mange besøgende til Stejlepladsen. Foto: Jens Mouvielle

Thomas Dambo er dog opsat på, at Ivan Evigvår bliver i Sydhavnen.

- Jeg har lavet Ivan Evigvår til Sydhavnen, så jeg vil foretrække, at den bliver. Hvis Stejlepladsen bliver bygget helt til, som man har set det med andre området i Sydhavnen, vil jeg foretrække, at han bliver rykket til eksempelvis Sydhavnstippen, siger han.

Annonce

Opmærksomheden har været en sejr

Da Thomas Dambo byggede trolden i sommer sagde han, at den skulle stå og passe på Stejlepladsen.

- Jeg har bygget en trold, der passer på naturen herude, og så må vi se, hvor længe den får lov til at stå og kæmpe, lød det.

Selvom han vil foretrække den bliver flyttet, er det noget i ham, der godt kunne gå med til at lade den blive stående, hvis det skulle blive en mulighed.

- Selvom jeg vil foretrække, han bliver flyttet, så er jeg ikke helt afvisende overfor tanken om at han kan stå og minde om tid, der var på Stejlepladsen. Men vi må se, hvad der sker.

Selvom Stejlepladsen efter al sandsynlighed bliver ændret, mener Thomas Dambo ikke, at det har været en tabt kamp.


Jeg har lavet Ivan Evigvår til Sydhavnen, så jeg vil foretrække, at den bliver. Hvis Stejlepladsen bliver bygget helt til, som man har set det med andre området i Sydhavnen, vil jeg foretrække, at han bliver rykket til eksempelvis Sydhavnstippen.

Thomas Dambo


At der har været så mange mennesker forbi og se min trold og mærke, hvor dejlig Stejlepladsen er, det synes jeg er en vundet kamp. Jeg håber, folk vil fortsætte med at komme og nyde Stejlepladsen, så længe det er muligt, siger han og fortsætter:

- Jeg håber, der altid vil være plads til sådan nogle små skæve trolde i Sydhavnen, for de gør folk glade.

Det fremgår ikke af den nu blåstemplede lokalplan, hvor mange bygninger, der vil blive opført. Dog tillader lokalplanen 72.000 m2 bebyggelse mod det nuværende 2.800 m2 bebyggelse, så der er tale om et stort byggeri.

I lokalplanen fremgår det desuden, at der muliggøres bebyggelse på op til 6 etager med en maksimal bygningshøjde på 24 m. Enkelte steder er den maksimale højde lavere af hensyn til solforhold i gårdrum eller hensyn til nabobebyggelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce