Annonce
Ugeavisen Tønder

Årets østerskok blev fundet på Rømø

Dommerne i konkurrencen for årets østerskok var blandt andet køkkenchef på restaurant Alchemist Rasmus Munk. Derudover var Felix Smith, der er radio- og tv-vært også en del af dommerpanelet.  Foto: André Thorup
Årets østerskok blev Nicolaj Møller fra restaurant Treetop i Vejle. I løbet af dagen kunne publikum få lov at smage de samme retter, som dommerne fik serveret.

Rømø: Mandag eftermiddag skulle årets østerskok findes i forbindelse med den årlige østersfestival på Rømø. Her dystede adskillige kokke fra nær og fjern i forskellige kategorier. Undervejs havde publikum mulighed for at smage på de forskellige østers-retter, som dommerne senere skulle bedømme.

Vinderen af hovedprisen som årets østerskok blev Nicolaj Møller fra restaurant Treetop i Vejle. Han havde lavet en ret, der kombinerede østers med agurk, dild og peberrod, som blev toppet med en iscreme af wasabi. Den ret, som han deltog med var allerede at finde på menukortet i restauranten i Vejle.

Æstetikken fejlede ikke noget, da der blev kreeret små kunstværker af kokkene mandag på Rømø.  Foto: André Thorup

- Den er et populært valg blandt mange af vores gæster, lød det fra ham på scenen.

Annonce

Mange priser

Derudover skulle der også findes vindere i kategorierne i østerskategorierne inden for det salte køkken, det søde køkken samt smørrebrød.

Det var Jakob Spolum fra restaurant Hos i Odense, der løb med titlen inden for smørrebrød og østers.

Det var folk i alle aldre, der var mødt op på østersfestivallen: André Thorup

I kategorien inden for det søde køkken havde Magnus Carlsen fra restaurant Alchemist i København oprindeligt lavet en østersret, hvor der indgik en gin fra det lokale destilleri Brinksgaard. I sidste øjeblik blev den dog byttet ud med en whisky. Det var formentlig den rigtige beslutning, da Magnus Carlsen i sidste ende løb med sejren inden for den kategori.

Enjoys Resorts Rømø Foto: André Thorup

- Ginnen røg i svinget, men i stedet kom der en whisky ind, da vi synes, det passede bedre til retten, siger han.

Nicolaj Møller fra restaurant Treetop i Vejle, der løb med titlen som årets østerskok, vandt også i kategorien det salte køkken.


Vi er her egentlig bare for at hygge os og hylde østers. Det er fascinerende, hvor mange veje, man kan gå med østers, og nu er vi her for at lave lidt sjov og ballade

Jonas Harboe, kok


Annonce

Små spiselige kunstværker

Konkurrencen blev afholdt på feriestedet Enjoy Resorts på Rømø, og det var ikke kun kokkene, som var tilmeldt konkurrencen, som leverede østers til publikum. Det gjorde Jonas Harboe, der var kommet til Østersfestivallen fra Bornholm også. Til daglig arbejder han på Stammershalle Badehotel på Bornholm.

Tara Perunovic dekorerer en østers i forbindelse med østersfestivallen på Rømø. Foran hende står flere bøtter med flere forskellige fermenterede elementer, som har stået og fermenteret i omkring halvandet år. Foto: André Thorup

Han var mødt op til østersfestivallen med sin kæreste Tara Perunovic, og sammen havde de en stand. De to dekorerede østers, så de kom til at ligne små kunstværker, I stedet for maling og pensel, brugte de en pincet til at placere forskellige genstande som grapeskal, hypenrose og fermenterede elementer oven i østersene. I løbet af weekenden har de to stået i Tønder for efterfølgende at rykke videre til Rømø.

- Vi er her egentlig bare for at hygge os og hylde østers. Det er fascinerende, hvor mange veje, man kan gå med østers, og nu er vi her for at lave lidt sjov og ballade, siger Jonas Harboe.

En af de små spiselige kunstværker, som blev fremstillet på østersfestivallen. Foto: André Thorup
Annonce

Østers til folket

Tidligere minister, og måske kommende Kolding-borgmester, Eva Kjer Hansen, var også til stede. I løbet af dagen blev der serveret flotte østers-retter, ligesom der var en champagnestand, så man kunne kombinere de to ting. Sådan mener Eva Kjer Hansen dog ikke, at man nødvendigvis behøver at gøre.

Eva Kjer Hansen fik æren af at uddele en pris til arrangementet: André Thorup

- Det behøver ikke at være østers og champagne. Den tilgængelighed, der er for østers, hvor man bare kan gå ud og plukke sine egne, der håber jeg, at det kan blive en mere folkelig spise. Derfor synes jeg, det er herligt at se, hvordan kokkene her i dag viser, hvordan man kan bruge østers på mangfoldig vis og i forskellige former. Så kan man kombinere det med hvad man nu har lyst til, siger Eva Kjer Hansen.

Det behøver ikke nødvendigvis at være champagne til østers, mener Eva Kjer Hansen. Hun håber, at den lette tilgængelighed kan gøre retten mere mangfoldig. Foto: André Thorup
Annonce

Tilfreds initiativtager

Det er Povl Lønberg, der er initiativtager til østersfestivallen, og han er rigtig godt tilfreds med årets udgave.

- Vi har fået set en ny generation af kokke folde sig ud med lokale råvarer fra området af. Mindst halvdelen af råvarerne skal være lokale for at man kan være med i konkurrencen. Der er kommet flere folk udefra, og det her er kun begyndelsen for os, siger Povl Lønberg.

Årets festival foregik på Enjoys Resorts på Rømø Foto: André Thorup
Der blev langt mange kræfter i at imponere både publikum og dommere for deltagerne i konkurrencen. Foto: André Thorup




Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Årets sydjyske HK-økonomielev findes i Tønder

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Martin producerer kvalitets tonic til restaurationsbranchen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Corona påvirker julemanden i Skærbæk: Må vækkes på corona-venlig måde

Ugeavisen Tønder

Klumme: Tønder kommune er brækket midt over

Ugeavisen Tønder

Slå to fluer med et smæk: Køb kunst på auktion og støt grønlandske kvinder og børn

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Et godt grin, masser af julerier og politisk drama

Ugeavisen Tønder

Her er din nye kommunalbestyrelse: 14 nye ansigter i byrådssalen

Ugeavisen Tønder

Kunder og medarbejdere var klar: Harald Nyborg er åbnet

Ugeavisen Tønder

Ny uddannelse til Tønder fra 2022

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Coronapas, Bier vom fass og smør

Ugeavisen Tønder

- Jeg tænker jo bare på mig selv som en ud af flere 100.000-frivillige

Ugeavisen Tønder

Tønder-bibliotekar skriver børnebog: Jeg håber først og fremmest, at læserne får nogen, de kan spejle sig i

Ugeavisen Tønder

Klimaet på menuen

Ugeavisen Tønder

To Melodi Grand Prix-vindere på plakaten i Tønder

Ugeavisen Tønder

Seje Cecilia fra Toftlund rørte Knæk Cancer-seerne

Ugeavisen Tønder

Fire kreative kvinder bag ny butik i Skærbæk

Ugeavisen Tønder

Møllevangen sagde farvel til Ruth - og goddag til Per

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Mortens and og en stemme på demokratiet

Ugeavisen Tønder

Stort borgertræf sætter fokus på fællesskabet

Ugeavisen Tønder

Klumme: Vind, Strøm, Hjerte, Hus, Får

Ugeavisen Tønder

Kampagne og festival blev en medlemssucces for foreninger: -Vi kan simpelthen ikke få armene ned

Ugeavisen Tønder

Revisions-ejendom er overtaget af kontorfællesskab: Voxeværket rykker til Tønder

Ugeavisen Tønder

Valget i Tønder fra A til Å: Her er, hvad du skal vide

Annonce