Annonce
Ugeavisen Tønder

109 år med teater: - Vi er ikke i superligaen, men vi er i hvert fald i 1. division

Fra Tønder Teaters forestilling Emil fra Lønneberg fra 2019. Foto: Tønder Teater.
I 109 år har foreningen bag Tønder Teater sikret kulturelle indslag til hverdagen. I dag er programmet både større, bredere og længere.

TØNDER: Tønder Læse og Ungdomsforening får næppe de store klokker til at ringe, men det var under det navn, at det nuværende Tønder Teater, blev grundlagt helt tilbage i 1912.

- Navnet lugter jo langt væk af kampen for danskhed, og det var det også. Man ville samles om den danske litteratur og forestillinger, siger Palle Guldbrandsen, der er formand i Tønder Teaters bestyrelse.

Programmet er med tiden blevet en del bredere, sæsonen længere og tilskuerne kommer ikke længere kun fra kultureliten, men i alle former og aldre. Også på billetfronten har tingene ændret sig.

Annonce

- I gamle dage blev der udsolgt nærmest med det samme, i dag er det først de sidste 14 dage op til en forestilling, at der rigtig kommer gang i billetsalget, siger formanden, der mener, at det hænger sammen med, at der i dag er mange flere tilbud at underholde sig med.

En anden ændring er flytningen fra scenen på Tønderhus, hvor foreningen holdt til fra efter krigen og indtil midten af 80'erne, hvor de flyttede til Schweizerhalle. En scene der siden er blevet renoveret og udbygget, så den følger med tiden.

- Vi er ikke i superligaen, men vi er i hvert fald i 1. division. Sceneudstyret er til, at vi kan få de store forestillinger hertil også, siger Palle Guldbrandsen

En række tidligere programmer for Tønder Teater. Siden foreningen blev grundlagt i 1912, er programmet blevet en del bredere, så der er noget for en hver smag. Foto: Palle Guldbrandsen.

De brede og de smalle

Palle Guldbrandsen har selv været medlem af foreningen, siden han flyttede til Tønder i 1981 og været formand i noget der ligner 25 år.

- Vi er en frivillig forening. Mange tror, at det er en professionel eller at det er Schweizerhalle, der arrangerer det, men det gør de ikke, og vi får personligt ikke en krone for det, siger han.

Det er noget helt andet end for eksempel at gå ind og se en film. At se det live. Det er ligesom med håndbold eller fodbold, der er stor forskel på at sidde derhjemme i sofaen, og så være på stadion.

Palle Guldbrandsen, formand Tønder Teater.

Sæsonens program er et af de største som Teater Tønder nogensinde har haft, og det spænder fra børneforestillinger som Pippi Langstrømpe og Mustafas Kiosk til Teater- og operakompagniets Figaros humoristiske fortolkning af Bram Stokers historie om Dracula.

- Det, vi er sat i verden til, er, at der kommer professionelle teaterstykker til egnen – både de brede og de smalle, siger Dorthe Gerlach, der er næstformand i foreningen.

Forestillingerne udvælger bestyrelsen som regel i november til en stor kongres, men det er ikke altid helt nemt at vide, hvad man skal vælge.

- De har jo ikke haft premiere på det tidspunkt, så vi ser kun et par minutter af en forestilling, og ellers går vi ud fra vores mavefornemmelse, siger Palle Guldbrandsen.

Annonce

Eftervirkninger af corona

Med et bredt program håber Teater Tønder at tiltrække både dem, der er garvede teatergængere, men også dem, der måske aldrig har været til en forestilling før.

- At vi får dem ind, er det vigtigste, for så skal de nok blive bidt af det og komme igen, siger Dorthe Gerlach.

Tønder Teaters forestillinger har årligt mellem 2000 og 2500 tilskuere i løbet af en sæson, og det er foreningen godt tilfredse med. Dog kan man i øjeblikket godt mærke eftervirkningerne af corona.

-  Efter covid-19 har vi haft problemer med, at folk ikke kommer så meget ud, siger Palle Guldbrandsen.

Særligt de unge kan være svære at få til at møde op, hvor teateroplevelserne særligt konkurrerer mod biografer og comedyshows. I følge formanden giver teateret dog en helt særlig oplevelse.

- Det er noget helt andet end for eksempel at gå ind og se en film. At se det live. Det er ligesom med håndbold eller fodbold, der er stor forskel på at sidde derhjemme i sofaen, og så være på stadion, siger han.

Bestyrelsen i Tønder Teater består af Eva Tofte Larsen, Dorthe Gerlach, Palle Guldbrandsen, Laila Lund Andreasen, Elsemarie Pedersen, Tina Merrild Köpp Lauridsen, Susan Vang, Vini Mølgaard Olsen og Lisbeth Thorup Hansen. Sidstnævnte er ikke med på billedet. Foto: Tønder Teater.


Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Rekordhøjt besøgstal ved Vadehavsmesse

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Årets østerskok blev fundet på Rømø

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Langt fra sin storhedstid: Tønderblomsten er kommet på værksted

Trafik

Højsæson for hjortepåkørsler er startet

Ugeavisen Bramming

Folkemøde om grænsen bliver et kulturelt festfyrværkeri

Ugeavisen Tønder

Klumme: KV21 – valget med de mange?

Ugeavisen Tønder

Tilbage til fortiden: Tørre marker forvandles til våd natur

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: En kastanjemorder og en stor messe

Ugeavisen Tønder

Trivselsgrupper skal hjælpe børn ud af mobning

Ugeavisen Tønder

Kulturskole på trods

Ugeavisen Tønder

Ny frisør i byen: Kendt ansigt i byen tog springet og åbner nu dørene til egen frisørsalon

Ugeavisen Tønder

Kvindelige kandidater spreder (u)hygge

Ugeavisen Tønder

109 år med teater: - Vi er ikke i superligaen, men vi er i hvert fald i 1. division

Ugeavisen Tønder

Klumme: Har du vandet det gulbrune græs for nyligt?

Ugeavisen Tønder

Optimisme trods træg opstart for Fars Legestue

Ugeavisen Tønder

Julebelysningen på Tønderblomsten er i fare: - Det går hen og bliver en lille smule problematisk

Ugeavisen Tønder

Tønder Kommune invitere til borgertræf: Kunne du tænke dig at blive en del af et fællesskab?

Ugeavisen Tønder

Mød din kommende arbejdsgiver eller medarbejder til Jobdating i Tønder

Ugeavisen Tønder

Puljepenge til friplejehjemmet i Agerskov skal bruges på leg

Vadehavet

Festival for lokale østers sætter Vadehavet på vandkortet

Ugeavisen Tønder

Tønder by får sit eget lokalråd

Ugeavisen Tønder

Vil snuse til noget nyt: Anette sætter Nobel Blomster i Toftlund til salg

Ugeavisen Tønder

Find din rette foreningshylde

Annonce