Annonce
Ugeavisen Tønder

Anbefalinger: Et vindblæst fyrtårn, franske dråber og masser af valgflæsk

Ugens anbefalinger byder på en helt særlig film, brændevin og tørre fødder. Foto: Martin Franciere og Pr-foto: The Lighthouse.
Folk, der kender mig, ved, at jeg er mere til sommer end vinter. Men der følger dog mindst en god ting med der kølige vejr - det skriver jeg om i ugens anbefalinger, der også omfatter valgflæsk og en censureret udstilling.

Læs ugens anbefalinger her.

1. Gummistøvler

Jeg har altid et par gummistøvler klar i garderoben. Især i vinterhalvåret. Foto: Martin Franciere

Jeg cykler på arbejde hver dag året rundt, og der er faktisk ikke noget mere træls, end at nå frem til arbejde med våde strømper på grund af en ordentlig skylle. Derfor er der en ting, jeg altid har stående klar i garderoben, når sommertid overgår til normaltid, eller det nogen kalder vintertid. Det er gode lange gummistøvler, der kan holde vandet fra fødderne.

2. Et skyggefuldt fyrtårn

The Lighthouse er en anderledes film, der udspiller sig på en New England-ø i 1890'erne. På rollelisten ses William Dafoe, der blandt andet er kendt fra To Live and Die i L.A. samt Mississippi Burning, og Robert Pattinson, der blandt andet skal spille Batman i den kommende film om superhelten, Pr-foto: The Lighthouse.

Er du til alt andet end mainstreamfilm, så er The Lighthouse måske noget for dig. Filmen er holdt farveløs, og historien med den kendte skuespiller Willem Dafoe er stærkt spillet. Men hvad handler den egentlig om, filmen?

Jeg har set den – og bliver snart nødt til at gense filmen. For jeg er ærlig talt ikke sikker på, at jeg har fattet handlingen, der foregår på en ø. En ø, der ville være øde, hvis det ikke var for de to mænd, der bemander fyrtårnet. Filmen, der udspiller sig for over 100 år siden, leger ikke kun med fortællingen, den leger også med kontrasterne mellem hvid og sort og gør brug af skygger, der kunne ligne noget, den danske filminstruktør Carl Th. Dreyer kunne have fundet på. Den kan streames på Netflix.

3. Valgflæsk

Valgtid er tiden for store og luftige løfter - også kaldet valgflæsk. På spisebordet spises den stegte flæsk ofte med kartofler og den klassiske opbagte sovs med persille. Arkivfoto.

Valgtid er også tid til valgflæsk - ikke kun i verbale løfter men også rent kaloriemæssigt. Rundt om i kommunen afholdes der for tiden valgmøder - en række af dem kombineres med spise. Der er for tiden rig lejlighed for at møde partierne og stille spørgsmål til politikerne. I Skærbækcentret sker det torsdag, hvor arrangementet begynder med stegt flæsk med kartofler og persillesovs. Prisen for flæsk, kaffe og småkager er 280 kroner og kræver tilmelding.

4. Fransk brændevin

Armagnac er cognacens nærmest ukendte storebror, der går helt tilbage til 1400-tallet. Kvaliteten af brændevinen er på højde med cognacens, men du slipper væsentlig billigere. Foto: Martin Franciere.

Endelig går vi mod koldere tider. Det giver mulighed for at nyde ædel fransk brændevin som cognac, der er kendt for sin udsøgte og raffinerede smag. Hvad knap så mange ved, er, at cognac faktisk har en næsten ukendt storebror ved navn armagnac.

Mens cognac bliver til stik nord for Bordeaux-vindistriktet, finder man Armagnac-distriktet knap 400 kilometer syd herfor for foden af Pyrenæerne i det sydvestlige Frankrig. Og hvorfor kalder jeg så armagnac for cognacens storebror? Jo, armagnac er den ældste type druebrændevin i Frankrig med en historie, der går helt tilbage til 1400-tallet. Det er faktisk to århundrede før man fandt på at lave cognac.

Mens cognacmærker i dag ejes af store firmaer, er mange Armagnacdestillerier i dag familieejede. Både på grund af det og på grund af det ukendte navn, synes jeg, at man får meget mere for pengene, når kan køber en ukendt storebror.

5. Censureret udstilling

Den tidligere minister Hans Christian Schmidt åbner den nye udstilling på Kunstnerhuset i Skærbækcentret lørdag den 6. november, Her har 65 kunstnere indsendt deres værker for at komme med i udstillingen. Arkivfoto: Ludvig Dittmann.

På lørdag åbner Vadehavets censurerede udstilling i Skærbækcentret. Op til udstillingen har 65 kunstnere indleveret 318 værker til bedømmelse, hvoraf en jury bestående af Pernille Beier, Lis Andersen og Jørgen Steinick har betragtet, bedømt og udvalgt de bedste af værkerne. Tidligere minister Hans Christian Schmidt åbner udstillingen ved ferniseringen lørdag klokken 14.00. De udvalgte værker kan efterfølgende beskues i Kunstnerhusets atelier frem til den 5. december.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Klumme: Åhhh juletid – familiernes eller forbrugernes fest?

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Årets sydjyske HK-økonomielev findes i Tønder

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Martin producerer kvalitets tonic til restaurationsbranchen

Ugeavisen Tønder

Corona påvirker julemanden i Skærbæk: Må vækkes på corona-venlig måde

Ugeavisen Tønder

Klumme: Tønder kommune er brækket midt over

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Et godt grin, masser af julerier og politisk drama

Ugeavisen Tønder

Slå to fluer med et smæk: Køb kunst på auktion og støt grønlandske kvinder og børn

Ugeavisen Tønder

Her er din nye kommunalbestyrelse: 14 nye ansigter i byrådssalen

Ugeavisen Tønder

Ny uddannelse til Tønder fra 2022

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Coronapas, Bier vom fass og smør

Ugeavisen Tønder

Kunder og medarbejdere var klar: Harald Nyborg er åbnet

Ugeavisen Tønder

- Jeg tænker jo bare på mig selv som en ud af flere 100.000-frivillige

Ugeavisen Tønder

Klimaet på menuen

Ugeavisen Tønder

Tønder-bibliotekar skriver børnebog: Jeg håber først og fremmest, at læserne får nogen, de kan spejle sig i

Ugeavisen Tønder

Seje Cecilia fra Toftlund rørte Knæk Cancer-seerne

Ugeavisen Tønder

To Melodi Grand Prix-vindere på plakaten i Tønder

Ugeavisen Tønder

Møllevangen sagde farvel til Ruth - og goddag til Per

Ugeavisen Tønder

Fire kreative kvinder bag ny butik i Skærbæk

Ugeavisen Tønder

Stort borgertræf sætter fokus på fællesskabet

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Mortens and og en stemme på demokratiet

Ugeavisen Tønder

Kampagne og festival blev en medlemssucces for foreninger: -Vi kan simpelthen ikke få armene ned

Ugeavisen Tønder

Revisions-ejendom er overtaget af kontorfællesskab: Voxeværket rykker til Tønder

Ugeavisen Tønder

Klumme: Vind, Strøm, Hjerte, Hus, Får

Annonce