Annonce
Ugeavisen Tønder

Biavler laver lokal kvalitetshonning i skoven

Tonny Tychsen kan leve af at være bi- og dronningeavler og sælge honning, han selv har produceret. Foto: Mathies Dalsgaard.
Tonny Tychsen avler bidronninger og producerer honning rundt omkring i Tønder Kommune. I øjeblikket er der sæson for lynghonning, som har en kraftig smag og er mere eksklusiv end traditionel forårs- og sommerhonning.

ARRILD: I en lille skov uden for Arrild sværmer bierne omkring lyngen i skoven. Bierne er på retræte efter sommeren, men lyngen er det sidste, der blomstrer i Danmark, som der kan høstes honning på. Det sker typisk i perioden fra omkring 1. august til midten af september. Den korte sæson gør, at det ikke er sikkert, at der kommer en høst af lynghonning hvert år. Det afhænger meget af vejret.

- Hvis det kun er 16-17 grader i sæsonen, er der ikke meget nektar i lyngen. Det er der derimod, hvis der er over 20 grader og ingen vind, så arbejder bierne voldsomt på lyngen. Derudover bliver døgnet kortere. Om sommeren kan bierne arbejde fra klokken 9.00, i september kan de gå i gang omkring middag, fordi det først er varmt nok der, siger Tonny Tychsen, der er bi- og dronningeavler hos Ellum Biavl, der også har bistader flere andre steder i Tønder Kommune.

Hans far var også interesseret i honning og bier, og siden Tonny Tychsen var 22 år gammel, har han også haft med honning at gøre.

Annonce

Et eksklusivt produkt

I skoven lidt uden for Arrild har han 16 bistader, der hver især indeholder omkring 50.000 bier. Hvert bistade producerer omkring 10 til 12 kilo lynghonning. Under et af bistaderne har Tonny Tychsen monteret en vægt. Når bierne tager ud og arbejder, vejer deres hjem omkring halvandet kilo mindre, end når de er hjemme igen om aftenen.

Det er på disse vokstavler, at honningen samler sig. Der er forskellige størrelser på dem. I alt samler der sig mellem 10 og 12 kilo honning i hvert bistade, som består af adskillige vokstavler. Foto: Mathies Dalsgaard.

Lynghonningen har en meget kraftig smag og er omkring dobbelt så dyr som forårs- og sommerhonning. Det skyldes flere årsager. Sæsonen for lynghonning er kort, og der er ingen garanti for, at der kommer en høst hvert år. Lyngen vokser kun i et begrænset område i den vestlige del af Danmark. Derudover er det også meget hårdt for bierne at producere, blandt andet på grund af edderkopperne, der ofte sider i lyngen.

Hver dronning har sin egen unikke lugt. Det er sådan, at bierne kan finde hjem igen, efter de har været ude og arbejde

Tonny Tychsen

- Edderkoppernes spindelvæv fungerer som en form for negl, så når bierne rører ved spindelvævet, er det som om, at det flænser vingerne på bierne. Derfor er det virkelig hårdt for bierne at trække lyng til sidst, siger Tonny Tychsen.

Annonce

Dronningen, spejderen og arbejderen

I de 16 bistader, som står ved skoven i Arrild, er der en klar fordeling af arbejdsopgaverne. Hvert bistade har en dronning, som leder og fordeler arbejdet.

Derudover er der også en række spejdere, som tager ud og finder de planter, som der har mest nektar i. De orienterer arbejdsbierne om positionen på deres fund. Efterfølgende får arbejdsbierne en madpakke med, som svarer til afstanden fra bistaden til lyngen, og så går de ellers i gang med at suge nektar, som skal flyves tilbage til bistaden.

Før Tonny Tychsen åbner op for bistaderne, blæser han røg ind til dem med en røgpistol. Det gør, at bierne ikke er aggressive. Foto: Mathies Dalsgaard.

- Hver dronning har sin egen unikke lugt. Det er sådan, at bierne kan finde hjem igen, efter de har været ude og arbejde, siger Tonny Tychsen.

Annonce

Vælger de bedste

Tonny Tychsen laver honning, men hans primære produkt er at lave nye honningbier til andre. Her handler det om at finde de fredeligste og mest arbejdsomme bier, og laver en ny generation på dem, da det er de bier, som andre biavlere gerne vil købe.

Det skal gerne være over 20 grader, før bierne for alvor kan suge nektar fra lyngen. Sæsonen for lynghonning er lidt over en måned, og det er ikke sikkert, at der kommer en produktion hvert år, fordi vejret spiller så vigtig en rolle. Foto: Mathies Dalsgaard.

- Dronningens egenskaber smitter af på hele bistaden. Fra naturens side vil bien være aggressiv, fordi den bi, der kan forsvare sig, er den, som overlever. Det er et problem, når vi gerne vil have honning. Derfor kigger jeg efter de fredelige bier, da de ellers er svære at arbejde med. Jeg vil også gerne have nogle, der er flittige, for vi vil jo gerne have noget honning i sidste ende, siger Tonny Tychsen.

Annonce

Højeste kvalitet

Når temperaturerne bliver så lave, at bierne ikke kan suge nektar fra planterne mere, bliver honningen, som sidder på vokstavler i bistaderne, samlet ind og slynget. I den proces bliver der ikke tilsat noget, og Tonny Tychsen er først tilfreds, når honningen har den konsistens, som han ønsker.

- Jeg tilsætter ingenting undervejs. Det er den rene natur, som giver en eksklusiv vare. Det er kvalitet, siger han.

Tonny Tychsen producerer honning af høj kvalitet uden tilsætning. Han har flere bistader i kommunen.  Foto: Mathies Dalsgaard
Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Optimisme trods træg opstart for Fars Legestue

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Tønder Kommune invitere til borgertræf: Kunne du tænke dig at blive en del af et fællesskab?

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Statens Serum Institut holder øje med spildevandet i Skærbæk og Tønder

Ugeavisen Tønder

Puljepenge til friplejehjemmet i Agerskov skal bruges på leg

Ugeavisen Tønder

Tønder by får sit eget lokalråd

Ugeavisen Tønder

Smag på Marsken: Tusindvis af gæster tog for sig af retterne

Ugeavisen Tønder

Vil snuse til noget nyt: Anette sætter Nobel Blomster i Toftlund til salg

Ugeavisen Tønder

Stafetten går videre til næste generation i sportsbutikken

Ugeavisen Tønder

Berømt bysbarn bliver centrum for foredragsrække

Midtsyd

Nyt projekt: Hjælp Toftlund arkiv med billeder af dit hus

Ugeavisen Tønder

Der kommer folk fra hele landet, når kreativiteten bliver sluppet løs i Tønderhallerne

Ugeavisen Tønder

Månedens Hverdagsflink: - Sonja er et fund

Ugeavisen Tønder

Tre måder at spise honning på

Ugeavisen Tønder

Høllevang fejrede 40 års fødselsdag

Ugeavisen Tønder

Der er kommet kulør på Havneby Torv

Ugeavisen Tønder

Klumme: Luk op – kig ud

Ugeavisen Tønder

Midtlandskoret har taget hul på ny sæson

Ugeavisen Tønder

Nyt samarbejde kan hjælpe flere udsatte børn til en aktiv fritid

Ugeavisen Tønder

Tredje halvleg: Vægttab på en sjov måde

Ugeavisen Tønder

Tre kvinder sætter skub i udviklingen af 100 år gammel forening

Ugeavisen Tønder

Alle frivillige inviteres til fest

Ugeavisen Tønder

Millionprojekt i Brede Å indvies

Ugeavisen Tønder

Huskedagen har brug for flere indsamlere

Annonce