Annonce
Ugeavisen Tønder

Brødrene Natur er blevet et team

Kikkerterne er i brug hver eneste dag ved Vidåslusen. Man er ikke på Tøndermarskens Naturskole i mange minutter, inden man forstår hvorfor brødrene siger, at de arbejder i landets fedeste stykke natur. Der sker hele tiden noget derude - og som gæst kan man ikke undgå at lære noget nyt undervejs. Foto: Niklas Majgaard
Naturen har altid haft en helt særlig plads i familien Tonnesen. Så særlig, at det er blevet til ikke bare ét, men to livsværker for naturvejlederne Hans og Bo Tonnesen. Hver dag står de klar til at formidle naturen til unge og gamle.
Annonce

TØNDER: Hans og Bo Tonnesen kunne med rette kalde sig for Brødrene Natur, for udover at være brødre, så deler de nu også arbejdsplads som naturvejledere på den nye satsning, Tøndermarskens Naturskole.

At de to naturentusiaster nu har fået fælles arbejdsplads har længe været en ambition - en ambition som nu er blevet til virkelighed.

- Det er svært at få armene ned. Tager jeg hænderne ud af lommerne, så ryger de op.... Det er en fantastisk mulighed, vi har fået for at brede naturen ud til flere grupper, som gerne skal ud at se noget. Det er alle grupper - fra børn til ældre, det kunne være psykisk syge borgere eller en overset gruppe som de hjemmeboende ældre. Vi tror på, at nogle gode naturoplevelser kan give alle noget ekstra. Det er ideen bag, og det er hvad vi laver nu, forklarer Hans Tonnesen.

Hans og Bo har fået en ny base ved Vidåslusen i form af den nye Tøndermarskens Naturskole. Stedet huser naturformidling, men med beliggenheden midt i marsken er der masser at se og studere både inde og ude. Foto: Niklas Majgaard

Det var i sin tid Hans, som egentligt er uddannet gartner, der først kastede sig ud i naturvejledningen. Siden fulgte Bo efter storebrors eksempel, og efterhånden udviklede den livslange passion for naturen sig til at blive en stillingsbeskrivelse.

- Det er et kæmpe privilegie at kunne gøre sin passion til et levebrød. Det er alle de der små oplevelser hver dag, som gør naturen til noget helt særligt - og noget, vi gør alt for at dele vores passion omkring, forklarer han.


Jeg lever virkelig for alle de små ting, der sker et sted som her ved Vidåslusen. Det behøver ikke være noget fancy. Nøglen er, at man kan se og få de der små, fede oplevelser hver eneste dag herude - det er rene vitaminer.

Bo Tonnesen, naturvejleder


Men hvor mange nok ville have én eller anden stor og vild naturoplevelse, som stikker ud, så gælder det ikke for Bo. Han samler på oplevelser og vil gerne have dem så ofte som det overhovedet kan lade sig gøre.

- Det er svært at sige, hvad der er min egen største naturoplevelse, for jeg lever virkelig for alle de små ting, der sker et sted som her ved Vidåslusen. Det behøver ikke være noget fancy. Nøglen er, at man kan se og få de der små, fede oplevelser hver eneste dag herude - det er rene vitaminer, slår Bo Tonnesen fast.

Annonce

Voksede op med naturen

Brødrene voksede op med og i naturen. Helt fra barnsben var naturen et omdrejningspunkt i familien Tonnesen - og interessen kom ikke fra fremmede. Med en mor, som nærede stor ekspertise i svampe og en far, for hvem fiske- og fuglelivet var en kæmpeinteresse, så var grundstenene lagt for de to naturvejledere.

- Det hele startede tidligt. Vi er - kan man roligt sige - vokset op med naturen. Det begyndte fra barnsben, og så har vi egentligt bare bygget på lige siden, forklarer Hans Tonnesen.

Hans og Bo Tonnesen har som brødre og naturvejledere meget til fælles. Men hidtil har de ikke haft samme job. Det har de fået med Tøndermarskens Naturskole ved Vidåslusen. Foto: Niklas Majgaard

Mens Bo ser sine store naturoplevelser i at være ude i elementerne ofte, så har Hans et tidligt minde, som stadig rangerer højt på listen.

- Det er svært at vælge én.... Men blandt mine største naturoplevelser, som der har været mange af, må den her være én af dem, forklarer Hans og fortsætter:

- Det var dengang jeg som knægt fiskede nede ved åen i Tønder. Pludselig kom en isfugl og landede på spidsen af fiskestangen. Det er så sky og sjælden en fugl, men den landede lige der i nogle sekunder, og så fløj den igen. Lige midt i byen... Det var helt specielt. Isfuglen er stadig vores yndlingsfugl - eller i hvert fald en af dem, siger han med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce