Annonce
Ugeavisen Tønder

Brødrene Natur på tur: Velkommen i den grønne skov - på tur i Draved Skov

Hans Tonnesen og Bo Tonnesen fortæller løbende om naturoplevelser i Ugeavisen. Den 5. maj inviterer de desuden på en fugletur. Arkivfoto: Niklas Majgaard.
Hans og Bo Tonnesen er begge ansat som naturvejledere i Tønder Kommune. I Ugeavisen kalder vi dem Brødrene Natur. De giver med jævne mellemrum et indblik i naturens verden eller forslag til ture i det grønne.

Vadehavet og marsken er nok de første naturområder, man tænker på, når man snakker om oplevelser i naturen i Tønder Kommune. Tønder Kommune har faktisk meget mere og anderledes natur at byde ind med.

Draved skov er det nærmeste, vi kommer urskov i Danmark. Her får planter og dyr lov til at udfolde sig på naturens egne præmisser. De gamle træer, som har levet deres lange liv, bliver liggende i skovbunden og indgår i skovens cyklus. Insekter og svampe nedbryder langsomt træet og skaber derigennem liv og næring til skovens andre beboer. Disse forhold gør Draved skov til noget helt særligt – og det er netop det, vi skal opleve på en gåtur i skoven.

Grøn i alle nuancer bombardere vores nethinder – bøg og eg dominerer billedet, men også hassel og ask trives her. Kigger man efter, finder vi lindetræet – småbladet lind – her i Draved skov har den levet lige så længe som skoven har eksisteret – næsten uberørt af menneskelig påvirkning. Langs stierne gror krybene læbeløs og milturt, skavgræs med sine lange runde stængel er i familie med padderokke – den indeholder meget kisel og blev derfor brugt som sandpapir til at polere og pudse træskåle og skeer.

Annonce

Skovens stilhed bliver kun brudt af fuglesang og spættens trommer – tilsammen udgør de skovens koncertsal – og der er stor artsrigdom i skoven. Alle vore spættearter kan opleves her: lille og storflagspætte, grønspætte og sortspætte – under tiden også mellem flagspætte – altså fem spættearter! Spætternes redehuller bliver efter endt brug genbrugt af andrefugle og dyr. Skovmår, huldue, stær med mere er afhængige af spætternes gamle huler i træerne. Spætmejsen hører man hele tiden – den kan løbe med hovedet nedad på træstammerne – den klæber spættens hul sammen til et mindre hul, som passer til netop den.

Kig efter spor på stierne – man finder helt sikkert spor af både råvildt og kronvildt – på små træer kan man se, hvor krondyrene har fejet huden af geviret, eller læg mere til dyrestierne på kryds og tværs af gangstierne – her færdes skovens dyr.

Man kan også gå gennem skoven og ud til fugletårnet ved Kongens mose. Her ser i sikkert traner eller måske en stålorm, snog eller hugorm. Tag frokostkurven med i skoven – der er borde og bænke ved p-pladsen. Tag noget stabilt fodtøj på og medbring gerne en kikkert. Vi ønsker jer en god tur i skoven. Pas på jer selv og naturen.

Kom med på fugletur i Draved skov

Nu er de fleste sangfugle ankommet fra deres vinterkvarter i Sydeuropa og Afrika. På en gåtur I Draved skov er der rig mulighed, for at høre fuglenes sang og kald. Måske kan vi høre flagspættens og sortspættens trommekoncert, eller sangen fra sang og misteldrossel. Der er gode muligheder for at genopfriske fuglestemmerne, som måske er blevet lidt rustne i løbet af vinteren.

Lad os sammen gå en tur i skoven og bruge sanserne og især spidse ører.

Mødested: P. pladsen i Draved skov. Tid : Torsdag den 5. maj, klokken 19.30. Der er ingen tilmelding.

Annonce
Ugeavisen Tønder

Fint besøg på Tønder Gymnasium

Annonce
Ugeavisen Tønder

Jobcenter Tønder er klar med ny jobdating

Annonce
Ugeavisen Tønder

Ny rådgiver

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Jimmy og Rikke fik inspiration til at lave bolsjer på YouTube: Nu lever de af at sælge håndlavede bland-selv-bolsjer

Ugeavisen Tønder

Uldspinderi på vej mod genåbning og starter med en efterlysning

Ugeavisen Tønder

Ringridning: Gæsterne stod tæt mens der var langt mellem hestene

Ugeavisen Tønder

Klumme: En del af noget større

Ugeavisen Tønder

Bliv klogere på Løgumklosterkniplinger på ny udstilling

Ugeavisen Tønder

40-års jubilar: - Jeg har aldrig rigtig tænkt, at jeg skulle noget andet

Erhverv

Én er blevet til to i Blomsterbinderiet: Rikke er blomstret op efter sygdomsplaget tid

Ugeavisen Tønder

Skærbækcenteret vil have dig med på råd

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: 50 kroner for 250 gram kartofler

Annonce