Annonce
Ugeavisen Tønder

Brødtort, Kløben eller Pomle? Kagefestival skal trække folk til Tønder

Destinationsudvikler Julie Hermansen og formanden for Tønder Handelsstandsforening, Anders Jacobsen, ser frem til kagefestivalen i Tønder i 2021. Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet. 
En kagefestival skal til juni være med til at lokke folk til Tønder, så folk kan lære mere om den sønderjyske kagetradition
Annonce

Tønder: I juni til næste år vil der være rig mulighed for at få lidt til den søde tand i Tønder. Byen skal nemlig den 5. juni 2021 være vært for Sønderjysk Kagefestival, som har til formål at sætte fokus på det sønderjyske bagerfag.

- Her i området er der nogle madkulturer og -traditioner, som egentlig er ret stærke og har en ret fin fortælling , siger Julie Hermansen, der er destinationsudvikler for Tøndermarsk Initiativet, og som sammen med Tønder Handelsstandsforening, EUC Tønder og Tønder Erhvervsråd står bag kageinitiativet.

- Vi vil gerne fortælle fortællingen omkring kagebordet, samtidig med at man får mulighed for at smage det, men også blive klogere på, hvad det er, der bliver bagt, fortsætter Julie Hermansen.

Egentlig var planen, at kagefestivalen skulle afholdes i 2020, men det har den verdensomspændende coronapandemi sat en brat stopper for. Kagefestivalen havde desuden fået midler fra Region Syddanmarks Kulturpulje, da festivalen skulle kombineres med 100-året for genforeningen, men selvsamme coronavirus har også sat en stopper for det.

Alligevel har kagefestivalen fået lov til at bevare tilskuddet, så arrangementet kan løbe af stablen i 2021.

Annonce

Tusinder i gaderne

Tønder Handelsstandsforening er en af parterne i festivalplanerne, og hos foreningens formand, Anders Jacobsen, er det med en forhåbning om, at det kan være med til at gøre en forskel for det lokale erhvervsliv.

- Vi går ind i det her, fordi vi håber og tror på, at det kan give noget opmærksomhed til byen og vores lokale bagermestre. Deres arbejde er jo et håndværk, siger han.

Festivalen starter klokken 11 ved Skibbroen i Tønder, hvor man kan købe en billet og herefter vandre rundt til de forskellige kagestationer i byen. Sønderjyske bagere og konditorer vil ikke bare stå klar med smagsprøver, men vil også kunne fortælle historier om den pågældende kage.

Derudover vil der på dagen blive afholdt DM i brødtort, den specielle sønderjyske rugbrødslagkage.


Det kan forhåbentlig være med til at sætte et godt fokus på byen og de sønderjyske bagermestre

Anders Jacobsen, formand, Tønder Handelsstandsforening


Ifølge Anders Jacobsen er der god grund til at håbe på, at kagefestivalen vil være en succes, om end coronatiden gør det svært at spå om hvor mange mennesker, der vil komme forbi.

- Alt er jo for tiden et slag på tasken, men jeg håber da på et par tusinde i gaderne, siger handelsstandsforeningsformanden, som håber på, at både lokale og folk udefra vil besøge Tønder og lade sig inspirere.

Annonce

Tilbagevendende begivenhed

Både Anders Jacobsen og Julie Hermansen håber, at kagefestivalen i 2021 kan være startskuddet til en særlig tradition i Tønder.

- Vi håber selvfølgelig på, at det kan blive en tilbagevendende begivenhed, så når man tænker kagebord, så begynder man også at tænke på Tønder, siger Julie Hermansen, som bakkes op af Anders Jacobsen:

- Det kan forhåbentlig være med til at sætte et godt fokus på byen og de sønderjyske bagermestre.

Ifølge Julie Hermansen fra Tøndermarsk Initiativet kan der desuden være mulighed for de lokale erhvervsdrivende at finde et hul i markedet. For i Tøndermarsk Initiativet hører man ofte om efterspørgsel på et vaskeægte sønderjysk kaffebord - og den mulighed skal man som bagermester måske gribe, så der kan blive omsat for flere kroner.

- Faktisk er det sådan, at de turister, der kommer til området, efterspørger kagebordet. Men det marked er underudbudt, og derfor kunne det være interessant, hvis nogen så et potentiale og en forretningsidé i det. Der er et stort potentiale, afslutter hun.

To af parterne bag Sønderjysk Kagefestival, Julie Hermansen og Anders Jacobsen, håber, at Tønder går i kage i 2021. Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce