Annonce
Ugeavisen Tønder

Danmarksmester med øloplukker og pokal

Jens Carl Pedersen med DM 2020-pokalen, som bor midlertidigt hos ham på Kogsvej, indtil coronasituationen tillader den officielle overrækkelse, som blev aflyst i foråret.
På Kogsvej bor en af landets dygtigste skatspillere. Han har en øloplukker som bevis. Og både i år og sidste år har han været med til at vinde Danmarksmesterskabet i skat.

Tønder: Ganske vist er det 12 år siden, skatspiller Jens Carl Pedersen var i storform og vandt sin øloplukker med inskriptionen "Skat 2008 1. præmie". Men den 79-årige immigrant fra Østbirk har et aktuelt mesterskab i korthus: han er Danmarksmester 2020 sammen med sit skat-hold i Tønder Skatklub. Endog for andet år i træk. Pokalen står hos ham på Kogsvej og venter på officielt at blive overrakt til de otte spillere, der udgør den hårde kerne i Tønder Skatklub.

-Vi har en elitekultur. Det kan være lidt brutalt for nye at komme ind, for vi siger aldrig "pyt", hvis en spiller ikke bekender, slår han fast.

I 2008 opnåede Jens Carl Pedersen at blive Danmarks bedste skatspiller. Førstepræmien var en øloplukker, et vigtigt værktøj til forplejning under træningen. 

Måske derfor oplever Tønder Skatklub konkurrence fra hyggespillerne i Ældre Sagens regi.

- Vi skræmmer nok nogle væk ved at påpege fejl. Jeg er delt, for sport skulle gerne være en fornøjelse. Men vi træner seriøst som til anden elitesport, fortæller han.

Det var også grunden til, at klubben skiftede til Medborgerhuset fra Hagge's, fordi de tit skulle haste igennem sidste spil.

Geografisk bestemt

Hvis man bor nord for Kolding i øst eller Vester Vedsted i vest, har man sandsynligvis aldrig hørt om skat, som er udbredt i Sønderjylland og kommet hertil fra Tyskland. Da Jens Carl kom til Tønder i 1969 spillede han bridge, som han kendte fra Midtjylland, men blev nysgerrig på skat, der har ligheder med 66.

Som ung mand og senere inspektør på handelsskolen spillede han som regel om søndagen.

- Jeg gjorde mig umage, og kunne huske alle 32 kort, der var spillet. Siden 2008 er det gået nedad bakke, ærgrer han sig.

Annonce

Kritisable træningsforhold

Tønder Skatklub blev stiftet i 1990 under navnet Hagge's Skatklub, fordi man trænede på Hagge's. Da var der 67 medlemmer. I dag er der 20.

- Vi kunne godt tænke os flere medlemmer. Og han lover:

- Vi skal nok være venligere mod de nye, der kommer.

Kortspillet Skat

I Tønder Skatklub træner man som til turnering og sidder ved tremandsborde. Hvis flere møder op, sidder fjerdemanden over, mens en spiller på skift dyster mod to andre.

Knægtene er trumfer. Man går efter at samle alle fire knægte. Øjnene tæller som i 66, og man skal have mindst 61 øjne i sine stik. Farven kommer med points. 

I hæftet Med 3 spil 4  - med undertitlen Om Skatspillets vanskelige og vidunderlige kunst af Olaf Knudsen (2004), kan man læse om, hvordan man melder, trumfspil og farvespil, spillets faser, trumfspil, spillets mange vindertrin, pointregnskab, og om kortspillets historie.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

40 år hos Ecco

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

25-års jubilæum

Ugeavisen Tønder

40 år hos Ecco

Annonce