Annonce
Ugeavisen Tønder

- Det er et sted vi kan være stolte af

Formanden for borgerforeningen i Jejsing, Peter Kjer Hansen (tv.) og Mogens Frisk (th.), der har styret arbejdsgruppen for de nye faciliteter i Rørkjær, er begge meget tilfredse med resultaterne, der er kommet ud af de penge, som Tønder Kommune blandt andre gav Hostrup Sogn som kompensation for de gener, de seks vindmøller ved Vindtved har givet lokalbeboerne. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
I Hostrup Sogn har beboerne fået penge til forskellige projekter, der skal gøre området mere attraktivt for beboerne, men også for mulige tilflyttere. Pengene kommer som kompensation for de seks vindmøller, der blev rejst i Vindtved for godt to år siden.
Annonce

Jejsing/Rørkjær: For godt to år siden, blev seks vindmøller rejst i Vindtved. Som kompensation for de gener, vindmøllerne måtte give beboerne i området, fik Tønder Kommune efter gældende lov - den såkaldt grønordning - tildelt 1,9 millioner kroner til lokale anlægsarbejder eller aktiviteter. Et stort flertal i Tønder byråd besluttede, at pengene skulle øremærkes beboerne fra Sæd, Ubjerg, Lydersholm, Rørkær og Jejsing. Pengene blev delt således at borgerne i Sæd/Ubjerg og beboerne i Rørkjær/Jejsing i Hostrup Sogn hver fik 950.000 kroner til forskellige projekter.

Nu er pengene i Hostrup Sogn brugt, og resultatet er til stor glæde for de lokale.

- Vi har fået penge til at lave noget, der ellers var uopnåeligt. Og det er projekter, der er med til at gavne alle i lokalområdet, siger Peter Kjer Hansen, der er formand for Jejsing Borgerforening.

- Kvaliteten af områdets faciliteter er højnet. Det hjælper meget, når der ikke er et bræt, der er råddent her eller mangler der, siger Melanie Bonde, der er formand for foreningen 4-H.

VE-loven

VE-loven - også kaldt den grønne ordning - er en aftale der har til formål at fremme lokalbefolkningens accept af og engagement i opstilling af vindmøller på land. Tilskudsstørrelsen afhænger af vindmøllernes kapacitet. I forbindelse med vindmølleprojektet ved Vindtved, der omfatter seks store møller, har Tønder Kommune ansøget Energinet.dk om udbetaling af 1,9 millioner kroner, som nu er blevet brugt på at fremme lokalområdet i Sæd, Ubjerg, Lydersholm, Rørkær og Jejsing.

For at lokalområderne måtte bruge pengene til nye faciliteter skulle de opfylde to krav: For det første skulle faciliteterne placeret på offentlig tilgængelige steder, således at alle kan benytte sig af dem. For det andet er det foreninger, der har skulle fordele pengen og stå for arbejdet og dermed også vedligeholdelsen af faciliteterne.

Annonce

Attraktivt for tilflyttere

Idéer til hvilke projekter pengene skulle gå til, blev smidt på bordet af de forskellige foreninger og derefter opstillet i prioriteret rækkefølge. Og alle forslag i Horstrup Sogn på nær ét, er blevet realiseret.

- Det er kun Hostrup SDF, der ikke fik penge til hytter i Sandholm, fordi de ikke fik den tilladelse, der skulle til, siger Melanie Bonde.

Det er ikke kun de lokale i Hostrup Sogn, der skal have glæde af de nye faciliteter. Det handler ifølge Peter Kjer Hansen også om, at gøre lokalområdet attraktivt for mulige tilflyttere.

- Vi (borgerne i Hostrup Sogn, red.) er stolte af området, men det er også rigtig vigtigt for os, at vi kan få andre til at ville flytte til vores sogn. Derfor skal tingene også være i orden, så de kan bruges, siger formanden for borgerforeningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce